Kira Ödemeyen Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır
Kira Ödemeyen Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır
Kiracı süresi içerisinde kira borcunu ödemezse kiralayan 4 şekilde kiracının taşınmazdan tahliyesini sağlayarak, borcun tahsilini isteyebilir.
Tahliye Talepli İcra Takibi:
Kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi başlatılabilir. Kiracıya kira bedellerine ilişkin bir ödeme emri gönderilir. Ödeme emrinde kira bedellerinin ödenmesi için 30 günlük süre verildiği yer alır. Bu süre içerisinde kiracının borcunu ödememesi halinde İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılır. Aynı zamanda kiracıya haciz işlemleri başlatılarak borcun tahsili sağlanır. Kiracının ödeme emrine itiraz etmesi halinde kiraya verenin 6 ay içerisinde itirazın kaldırılması davası açması gerekir. Ancak şuna dikkat edilmelidir ki, kiracı ihtardan sonra kira bedellerini öderse kiracının tahliyesi istenemez.
- Temerrüt Yoluyla Kiracının Tahliyesi:
Türk Borçlar Kanunu MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.
Kiraya veren, kira borçlarının ve yan giderlerin ödenmesi için kiracıya ihtarname gönderir. İhtarnamede kiracıya 30 günlük süre verilir. Bu süre içerisinde kira borçlarının ödenmesi gerekir. Aksi takdirde tahliye talepli dava açılır. Bu tahliye yolunda sadece kira bedelleri yan giderlerde tahliye sebebidir. Örneğin apartman aidatı gibi. Eğer kiracı 30 gün içerisinde kira bedellerini ve yan giderleri ödemişse evden tahliyesi istenemez.
- İki Haklı İhtar:
TBK 352/2- Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Kiracı aynı kira yılı içerisinde 2 aya ait kira bedelini ödememişse kiracıya 2 tane ihtarname göndererek tahliye davası açılabilir. Tahliye davası kira sözleşmesinin bitimi itibariyle 1 ay içerisinde açılması gerekir. Kira borçları içinde kiracıya icra takibi başlatılması gerekir. Bu yolda kiracıya kira bedellerini ödemesi için süre verilmesine gerek yoktur. Zira kiracı, kira bedellerini ödese bile tahliye davası açılabilir. Tahliye davası sulh hukuk mahkemesinde açılır.
- 2 haklı ihtar nedeniyle tahliye davası sulh hukuk mahkemesinde açılır.
Davacı alacaklı dava dilekçesi ile, davalının kira bedellerini zamanında ödemediğini, bu kira bedellerinin tahsili için…13.İcra Müdürlüğünün 2014/14925 esas ve 2014/16397 esas sayılı dosyalarıyla icra takibi yapıldığını, bir kira dönemi içinde iki haklı ihtarın tebliğine rağmen kira borcunu tamamının ödenmediğini belirterek, iki haklı ihtar nedeniyle kira sözleşmesinin feshine ve davalı kiracının kiralanandan tahliyesine karar verilmesini talep etmiştir.
Bu haliyle davanın yasal dayanağı Türk Borçlar Kanun’unun 352/2. maddesidir. 6100 sayılı HMK.nun 4/1-a maddesi uyarınca “Kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalar Sulh Hukuk Mahkemesinde görülür. (8. Hukuk Dairesi 2017/3854 E. , 2017/12185 K.)
Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.