EN SON EKLENENLERMİRAS HUKUKU

Miras Payının Diğer Mirasçıya Devri Nasıl Yapılır

Miras Payının Diğer Mirasçıya Devri Nasıl Yapılır

Miras payının devri, pay sahibi olan mirasçılardan herhangi birinin miras payını, iştirak bozulmadan, diğer pay sahibine ya da sahiplerine bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak devretmesidir. Miras payının devri sadece miras açıldıktan ancak paylaştırılmadan evvel mümkündür. Miras, miras bırakanın ölümüyle açılır.

Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?

Mirasçılar arasında yapılan miras payının devri sözleşmesinde; yazılı şekil şartı aranır. Buna göre her iki tarafın adi yazılı bir şekilde imzası yeterli olacaktır. Miras payının ivazsız olarak devredilmesi halinde ise TBK md. 14 uyarınca yalnızca payını devreden mirasçının imzasının bulunması yeterlidir.

Tapuda miras payının devri nasıl yapılır?

Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkündür. Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış suretiyle devir sayılıyor.

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras payının kardeşe satışı miras payının satışı bağlamında herhangi bir özellik göstermez. Miras bırakanın ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekecektir. Bu paylaşım neticesinde mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilecektir.

Miras payının devri bedelsiz ise hangi şekilde yapılır?

Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devirden, bedelsiz ise bağış suretiyle devirden söz edilir. Miras payının devri sözleşmesinin şekli taraflara göre değişkenlik göstermektedir. Mirasçılar arasında sözleşme adi yazılı şekle tabi olup yapılan bu sözleşmenin ise noterce onaylanması yeterlidir.

Miras payının satışı nasıl yapılır?

Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkün oluyor. Miras payının devri bedelli ise satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış suretiyle devir sayılır. Hisseli tapu noter satışı olur mu?
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter’de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım / şufa hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

Miras paylaşımı için nereye başvurulur?

Miras paylaşımı için başvurulması gereken mahkemeler, Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Miras hukukuna göre söz konusu herhangi bir taşınmazın veya başka bir mirasın taksimi konusunda yetkili mahkemeye başvuruda bulunulması zorunlu kılınmıştır.

Mirasın mahkeme kararı ile satışı nasıl yapılır?

Eğer mirasta paylar anlaşmayla belirlenirse kişiler kendi paylarını alarak satış işlemi yapabilir. Bu halde mahkeme bir bilirkişi marifetiyle mirasa konu malların değerini önce tespit ettirir, daha sonra mal mirasçıların alımına teklif edilir, mirasçılardan alıcı çıkmazsa mallar mirasçılar dışındaki kişilere satılır.

Miras Payının Diğer Mirasçıya Devri Nasıl Yapılır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu