EN SON EKLENENLER

Özel Okullarda Çalışan Öğretmenlerin Hakları

Özel Okullarda Çalışan Öğretmenlerin Hakları

Özel öğretim kurumunda çalışan öğretmenin, iş güvencesi hükümlerine tabi olmadığı için işe iade ve ihbar süresi/tazminatı talep etme hakkı olmasa da, şartları var ise kıdem tazminatı, bakiye süre ücret alacağı ve ek ders ücreti / fazla mesai alacağı talep etme hakkı bulunmaktadır.

5580 Sayılı Kanun, özel öğretim kurumlarının hukuki durumunu düzenlenmiştir. 5580 Sayılı Kanun’un 9. Maddesinde özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin iş sözleşmelerinin nasıl yapılacağı ve ekonomik, sosyal haklarına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

İlgili Maddenin 1. Fıkrasında “Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır.” denmektedir.

İş Kanunu’nun 11. Maddesinde “Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.” şeklinde bir düzenleme mevcut ise de özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personelinin belirli süreli sözleşmeleri, 5580 Sayılı Kanun’dan kaynaklı olarak ne kadar üst üste yapılırsa yapılsın belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmemektedir.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ nun 9. Maddesine göre Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile özel öğretim kurumunu temsil eden kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikteki esaslara göre yazılı olarak yapılmalıdır.

Özel okullarda çalışan öğretmenler ile yapılan sözleşmeler en az 1 yıl ve belirli süreli yapılmaktadır. Birçok özel eğitim kurumu ise 1 yıllık sözleşme süresi dolduğunda, bu sözleşmeyi öğretmen ile yenilemediğinde kıdem tazminatı ödemekten imtina etmektedirler.

Sözleşmeyi yenilememe iradesi işveren yani eğitim kurumdan gelmiş ise ve ortada fesih için haklı bir neden yoksa bir yıllık kıdem koşulu gerçekleştiği takdirde öğretmenlere kıdem tazminatı ödenmelidir. Aynı şekilde öğretmen 4857 Sayılı İş Kanunu’ nun 24. Maddesinde belirtilen nedenlere dayanarak iş akdini haklı nedenle feshettiğinde de bir yıllık kıdem koşulunu gerçekleştirmiş ise kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Okul tarafından öğretmenin iş akdi 4857 Sayılı İş Kanunu’ nun 25. maddesinde belirtilen nedenlerden birine dayanarak haklı nedenle sonlandırılmış olabilir. İşte sadece bu iki durumda öğretmen kıdem tazminatı hak edemeyecektir.

Eğitim Personelinin Sözleşme Süresi Ne kadar ?

4857 sayılı İş Kanununun hükümlerine göre kurucu veya kurucu temsilcileri ile eğitim personeli arasındaki iş sözleşmeleri, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan sözleşme formu esas alınarak en az bir yıl süreli olmak üzere üç nüsha düzenlenir ve taraflarca imzalanır.

Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 43. maddesi gereğince; iş sözleşmesi belirli istisnalar haricinde en az 1 yıl olmak zorundadır.

Özel okul öğretmeni kaç gün rapor alabilir?

Yönergenin maddesine göre öğretmen bir takvim yılı içerisinden tek hekimden alacağı rapor gün sayısı 40 günü geçemez. 40 günü aşması durumunda aşan süreler için resmi sağlık kurullarınca onaylaması gereklidir.

Belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir.

Belirli süreli iş sözleşmesi biterse ne olur?

Belirli süreli iş sözleşmesi, aksi kararlaştırılmadıkça, fesih bildiriminde bulunulmasına gerek olmaksızın, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.

Belirli süreli iş sözleşmesi ihbar süresi var mı?

Belirli süreli sözleşmeler bitiş süresi önceden belirlenmiş sözleşmeler olduğu için “ihbar önelleri/ihbar tazminatı” söz konusu değildir. Sözleşmeye aksi bir madde konulsa dahi geçersizdir. İş Kanununda ihbar tazminatından bahsedilirken belirsiz süreli sözleşmeler için olduğu vurgulanmıştır.

Belirli süreli iş sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesinin 1. fıkra hükmü uyarınca belirli süreli iş sözleşmesinin yazılı yapılması gerekmektedir. Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde şekil serbestisi var iken, belirli süreli iş sözleşmelerinin yazılı yapılması zorunludur

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi Nedir?

İş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı sözleşmelere belirsiz süreli iş sözleşmesi denilmektedir. Başka bir deyişle çalışanın ne kadar süre ile çalışacağı, yaptığı işin ne zaman sona ereceği gibi bilgiler açıkça yazılı bir şekilde kararlaştırılmadığı sözleşmedir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi kadroya geçer mi?

Belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan istihdam edilen işçiler 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi bulunuyor. Yapılacak düzenlemeyle süreli, süresiz bütün işçilerin kadroya geçişi söz konusu olacak.

Özel Okullarda Çalışan Öğretmenlerin Hakları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu