YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Polonya Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Polonya Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Davalı taraf Polonya vatandaşı ise her iki ülke de 1965 tarihli „Hukukî ve Ticarî Konularda Adlî ve Gayri Adlî Belgelerin Yabancı Memleketlerde Tebliğine Dair Sözleşme“sine taraf olduğundan bu sözleşme hükümleri ve Tebligat Kanunu gereğince dava dilekçesi, mahkeme tensip tutanağı ve tebligat evrakları Polonya resmi dili Lehçeye tercüme edilerek ikamet ettiği yer Polonya mahkemesince tebliğ edilir.

Davalı taraf Türk vatandaşı ve yurtdışında ikamet ediyorsa ona tercüme yapılmadan ikamet yerinin bağlı olduğu Türk Konsolosluğunca tebligat yapılır.

Polonya Tanınma ve Tenfizi Davası Nasıl Açılır?

Şayet Polonya mahkemesinde boşanan eşler anlaşabiliyorsa vatandaşlıklarına bakılmaksızın Konsolosluğa veya Türkiye’deki Nüfus Müdürlüklerine başvurarak dava açmadan boşanma kararlarını işletebiliyorlar.

Polonya mahkemesinde boşanan eşler anlaşamıyorlarsa veya beraber başvuruya rağmen Türk makamlarınca red kararı verilmiş ise bizlere avukat olarak vekaletname verebilirler. Şayet bir taraf Polonya vatandaşı ise o kişi Türkiye Cumhuriyeti ve Polonya arasında yapılan

12.04.1988 tarihli uluslararası ikili sözleşmenin 13.maddesine göre “Apostille” şerhi verilmemesine gerek olmadan Polonya noterinden , Türk vatandaşı ise Türk konsolosluklardan veya Türkiye’de noterden vekaletname çıkartabilirler. Ancak bu durumda dava çekişmeli bir dava olacağından karşı tarafın vatandaşlık ve ikamet yerine göre değişkenlik göstermekle birlikte dava süreci 1,5 -2 yılı bulabilmektedir.

SİZE BAŞVURURKEN HANGİ BELGELERİ TEMİN ETMEMİZ GEREKİYOR?

Sizin adınıza dava açıp hareket edebilmemiz için vekaletname gerekmektedir.
İkincisi Polonya mahkemesi boşanma kararına ihtiyacımız var. Ancak bu kararda kesinleşme tarihinin ve şerhinin olması yeterlidir. Başkaca bir belgeye ihtiyaç bulunmamaktadır.

Tanıma tenfiz ülke dışından, tanıma tenfiz vekalet ücreti işleme alınan Tanıma tenfiz dava dilekçesi hazırlanan, tanıma tenfiz yetkili mahkeme ile tanınan süreç

Tanıma tenfiz nedir; yurtdışında başka bir mahkemenin alınan kararın ülkemizde de tanınmasıdır ve Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer; doğru avukatla çok kısa sürer.

Tanıma tenfiz davası nedir? ,Tanıma ve tanıma tenfiz arasındaki farklar neler?, istanbul tanıma tenfiz davası nasıl açılır? ,Tanıma tenfiz davası, İstanbul merkezli hukuk ofisinden vekalet ile gerçekleştirilir.

Tanıma tenfiz İstanbul ofisimizde ülkeye giriş yapmadan boşanma tanıma tenfizi, mal tanıma tenfizi gibi tüm işlemleri gerçekleştirebiliriz. Tanıma tenfiz davası zamanaşımı, dava süreci ve davanın hukuki önemi ,,

Tanıma tenfiz davası uzaktan ülkeye giriş yapmanıza gerek yapmadan yapılır ve gereklidir. Çünkü gelişmiş dünya düzeni, uluslararası bağlar ve ilişiklerin artmasıyla yabancı kişiler arasında oluşan çok sayıda uyumsuzluk meydana gelmiştir.

Yerel olarak meydana gelen bir uyumsuzluk, anlaşmazlığın çıktığı ülkenin yargı ve mahkeme sistemince çözülürken yabancı unsurlar içeren anlaşmazlıklar ulusal mahkemelerce yargılanır. Bu sonucun başka bir ülke tarafından tanınmasını avukata vekalet vererek sağlayabilirsiniz.

Yargı sonucu verilen hükmün ve mahkeme kararının anlaşmazlık olan kişilerin topraklarında da karar hükmü taşıması mecburi bir duruma gelmiştir. Bu yargı süreci ise ancak tanıma ve tenfiz yönergesi ile mümkün olmaktadır.

Yapısı itibariyle, bir mahkeme kararının ancak kendi ülkesi sınırları içerisinde hükmü kabul edilir. Yurt dışında alınan her hukuki karar için tenfiz tanıma yapılması gerekir.

Devletlerin özerkliğinden kaynaklanan bu durum belirli istisnalar dâhilinde değişiklik gösterebilmektedir.

Kişinin bir devletin vatandaşı olup da başka bir devlette yaşaması durumunda kendi memleketinde aldığı hükümler, kişinin yaşadığı devlet sınırları içerisinde de belli koşullara tabi tutulmak suretinde kabul görmektedir.

Tanıma ve tenfiz yönergesi ancak ülkelerin kendisi tarafından belirlenebilir

Bu kararla beraber tanıma tenfiz davalarının çoğu zaman birbiriyle karıştırıldığı ve dava ismi olarak tanıma tenfiz olarak geçmesi gözlerden kaçmamaktadır.,

Tanıma davası, başka bir devletin düzenlediği mahkeme kararının kişinin vatandaşı olduğu ülkede de tamamıyla hüküm kabul edilmesini amaçlar ve sonuç olarak alınan kararın ayriyeten tenfiz edilmesine gerek duymaz.

Sonuçları kendiliğinden meydana gelir ve boşanma davaları bu tür davalar arasında yer almaktadır.

Misal kişi Türkiye vatandaşıyken, Almanya’ya göç etmiştir ve orada bir evlilik yapmıştır. Daha sonrasında anlaşmazlıklar dâhilinde Türkiye’ye dönmüş ve karşı tarafa boşanma davası açmıştır.

Bu durumda mahkeme kararı iki ülke tarafından da kabul görmektedir. Tenfiz davalarında ise, tanıma mahkemesinde ki aynı koşulları barındıran yabancı mahkeme kararının Türkiye’de işleme koyulup koyulamayacağına ilişkin istenen koşulların uygun olup olmamasına bakılır.

Önemli husus mahkemenin tanıma mahkemesi veya tenfiz davası olup olmaması değildir. Geçerli koşulların ve hükmün her iki ülke içinde işlenip işlenememesidir.

Her tanıma mahkemesi kendi içinde bir tenfiz davası bulundurmaktadır. Dolayısıyla bu mahkeme tanıma tenfiz davası olarak geçebilmektedir.

Polonya Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu