CEZA HUKUKU

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Ve Cezaları

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Ve Cezaları

Resmi evrakta sahtecilik suçu, sadece kamu görevlilerinin düzenleyebileceği okunabilir, yazılı ve hukuki taraftan değerli bir belgenin kamu görevlilerinin haberi olmadan değiştirilmesi veya düzenlemesi suretiyle kullanılmasıdır.

Resmi evrakta sahtecilik suçunu işleyenler Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesinin Kamu Güvenliğine Karşı Suçlar kısmında yer alan maddesi gereğince ağır bir yaptırım ile cezalandırılacaklardır. Düzenleme işi sadece evrak üzerinde olmamaktadır.

Resmi bir kurumun belgesinin formunu, şeklini veya amblemini taklit etmek de düzenleme suçunu girmektedir. Veya resmi evrak üzerinde harflerin, rakamların değiştirilmesiyle kişiye uygun bir form verilmesi de suçtur.

Resmi evrakta sahtecilik suçunu işleyen kişi her ne kadar bir kişiyi mağdur ettiğini düşünse de aslında asıl mağdur devlet olmaktadır.

Çünkü halkın devlete karşı olan güvenini zedelemiş bulunmaktadır. Bu suça maruz kalan kişiler 6 ay içerisinde İstanbul avukat bürosuna gelerek suç duyurusunda bulunmak için yardım alabilirler. Resmi evrakta sahtecilik suçunun zaman aşımı 8 yıldır.

Bu 8 yıl içerisinde suç duyurusunda bulunduğunuz takdirde soruşturma açılacaktır. Ancak delillerin yok olmaması için en kısa sürede suç duyurusunda bulunmanız gereklidir. Resmi bir belgenin suç olabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır.

Bunlar;

Resmî belge yazılı olmalıdır ve bir dili bulunmalıdır. İçeriği anlaşılamayan bir belgenin suç olma olasılığı yoktur.
Resmî belgenin suç olabilmesi için o belgenin hukuki bir değere sahip olması gereklidir. Hukuki bir değere sahip olmayan belgeler yok hükmündedir.

Resmî belgeyi düzenleyen kişi veya kurumun belge üzerinde belirtilmesi gereklidir. Belgeyi düzenleyen kişinin adı- soyadı üzerindeki imza veya kâğıdın herhangi bir yerindeki resmi amblem o kâğıdı hukuki açıdan değerli kılmaktadır. Bu koşulları sağlamayan belgelerdeki değişiklikler suç özelliği taşımamaktadır.

Suç sayılacak belgenin resmi bir kurum tarafından düzenlenebilir olması gereklidir. Eğer belgeyi düzenleyen kurum veya kişinin bu belgeyi düzenleme yetkisi yoksa suç teşkil etmemektedir.

Bir resmî belgede sahtecilik olması için kamu düzenine aykırı bir durum olması veya kişinin haklarını ihlal edici bir durum olması gereklidir.
Resmî belgenin sahte sayılabilmesi için aldatıcılık özelliğinde olması gereklidir. Eğer bir kişi hata veya dikkatsizlikten kaynaklı bir hata yapmışsa bu aldatmaya girmeyeceği için sahtecilik sayılmamaktadır.

Resmi evrakta sahtecilik cezası

Sahte resmi belge düzenlemek, gerçek olarak düzenlenmiş bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek veya sahte belgeyi kullanmak kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

Evrakta sahtecilik uzlaşmaya tabi mi?

Resmi Evrakta Sahtecilikte Zamanaşımı ve Uzlaştırma

Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Resmi belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.

Resmi evrakta sahtecilik suçuna hangi mahkeme bakar?

Resmi belgede sahtecilik hangi mahkeme diyorsanız; resmi belgede sahtecilik suçunda görevli mahkeme kural olarak Asliye Ceza Mahkemesi’dir. Ancak resmi belgede sahtecilik suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır.

Resmi belgede sahtecilik suçu taksirle işlenebilir mi?

TCK m. 204 kapsamında “resmi belgede sahtecilik” suçunu oluşturacaktır. Resmi belgede sahtecilik suçu ancak kasten işlenecek bir suç türüdür. Yani taksirle resmi belgede sahtecilik suçu işlenmesi mümkün değildir. Resmi belgede sahtecilik suçlarının, hem doğrudan, hem de olası kastla işlenmesi olanaklıdır.

Resmi evrakta sahtecilik para cezasına çevrilir mi?

Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezasından çevrilmektedir. Özel belgede sahtecilik suçunun alt sınırı 1 yıldan itibaren başlamaktadır, bu nedenle hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür. Ancak 1 yıl üzerinde verilen hapis cezasında adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Hangi Suçlar Kapsamındadır?

Resmi belgede sahtecilik suçu Türk Ceza Kanununda kamu güvenine karşı suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Dolayısıyla bu suç ile korunan hukuki yarar kamu güvenidir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Suçu Ve Cezaları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu