Rusya’da Boşandım Türkiye’de Geçerli Mi
Rusya’da Boşandım Türkiye’de Geçerli Mi
Rusyada verilen boşanma kararı Türkiye’ de tanıma – tenfiz davası açılıp kabul edilmeden, geçerli olmaz. Türkiye’de nüfusa boşanma işlemi geçmez ve hala evli sayılırsınız. Vatandaşımız bunun genellikle farkında olmayıp; ancak yeni bir evlilik aşamasında nüfusta zaten evli olduğunu görünce farkedebilmektedir.
Rusyada mahkemece verilmiş boşanma kararının Türk nüfus kaydına işlenebilmesi için Türkiye’ de tanıma – tenfiz davası açılması gerekmektedir. Burada en büyük problem, genelde ayrılmış olduğunuz eşinize tebligat yapmaktadır.
Çünkü yıllar önce boşanmış olduğu ve muhtemelen de yabancı olan eşini bulmak, bulduğunda da yeni dava için vekalet almak zor olabilmektedir. Yabancı ülkeye tebligat yapmak çok uzun zaman alabilmektedir. Bu durum bazen 1 yıldan fazla sürebilmektedir.
Tanıma – tenfizin gerçekleşebilmesi ve en hızlı şekilde gerçekleşebilmesi için eski eşinizden bir avukata vekalet çıkarttırmak gerekmektedir.
Siz de o avukatın tavsiye edeceği bir avukata vekalet çıkarttığınızda ki avukat sizin tanıma – tenfiz işleminizi mahkemesine ve avukatın imkanlarına göre 3 gün ila 3 ay arasında bir zamanda gerçekleştirebilecektir.
Aşağıda teknik bilgi verilmiş olmakla birlikte özetle söylemek gerekirse, boşanma kararını veren yabancı makam, bir mahkeme olmalıdır.
Bazı ülkelerde belediyeler vb. birimler boşanma kararı verebilmektedirler. Bu kararlar tanınamaz.
Kararı apostil belgesi olmalı ve karar kesinleşmiş olup bu kesinleşme durumu kararda ya da ayrı bir belgede yazılı olmalıdır. Ayrı belgede yazılı ise bu belgenin de apostili olmalıdır.
Tüm bu belge asılları ile birlikte, belgelerin yeminli tercüman tarafından çevrisi yapılmalı ve bu çeviri belgeleri de noter ya da konsoloslukca tasdik edilmelidir.
Bu çeviri işlemleri, Rusyada yapılabileceği gibi, Türkiye’ de de yapılabilir. İki tarafın da vekaleti olduğu ya da iki taraftan biri ya da ikisi mahkemeye çıkabildiği takdirde tanıma – tenfiz kararı alınabilir.
Tanıma kararı alınması, boşanmanın nüfusa işlenmesi için yeterlidir.
Yurtdışında boşanan çiftlerin Türkiye’de tanınmış bir evlilikleri varsa yurtdışında verilen boşanma kararı Türkiye’de kendiliğinden hüküm ve sonuç doğurmayacaktır.
Yabancı makam veya mahkemelerce verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de tanıma ve tenfizinin yapılması gerekecektir.
TARAFLARDAN BİRİ TÜRK VATANDAŞI DEĞİLSE
Taraflardan birinin Türk vatandaşı olmaması verilen boşanma kararı için Türkiye’de yapılacak işlemler bakımından bir farklılık oluşturmamaktadır. Yabancı ülkede verilen boşanma kararının tanınmaması halinde taraflar Türkiye’de evli olmaya devam edeceklerdir.
TANIMA VE TENFİZ NE DEMEKTİR?
Tanıma, Mahkeme kararının kesin hüküm olarak kabul edilmesi demektir. Tenfiz ise verilen kararın icra edilebilir hale getirilmesi anlamına gelir. Örneğin boşanma kararı neticesinde nafaka ödenmesine yönelik bir karar verilmiş ise nafaka alacağının tahsil edilebilmesi için kararın sadece tanınması yeterli olmaz. Ayrıca kararın tenfizi gerekmektedir.
Boşanma kararının tanınması ve tenfizi için açılacak dava
Boşanma kararının tanınması ve tenfizi için açılacak davada tarafların bizzat hazır bulunmasını gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Karşı tarafa dava açıldıktan sonra tebligat yapılması gerekmektedir. Tebligat yapılacak eş yurtdışında yaşıyorsa bu durumda yurtdışı adresine tebligat yapılması gerekir. Bu durum dava sürecinin uzamasına sebep olabilecek en önemli konulardan biridir.
Dava açılırken tarafların yurtdışında boşandıklarını ve kararın kesin nitelikte olduğunu gösterir kesinleşme şerhli bir suretin apostil edilmiş hali yeminli tercümesi yapıldıktan sonra dava dilekçesi ekinde mahkemeye sunulmalıdır.
Aksi takdirde mahkeme, kesinleşme şerhli boşanma kararının ilgili ülkedeki mahkeme ya da makamdan celbine karar vermeyecektir. Zira bu belgelerin ibrazı yasal olarak zorunlu kılınmıştır. Kesinleşme şerhli mahkeme kararının bulunmaması halinde Mahkeme davanızı reddedecektir.
Apostil Ne Demektir?
Apostil, Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi’ne taraf olan devletlerce verilmekte olan ve ilgili ülkenin makamınca verilmiş olan bilgi ve belgelerin resmi olduğunu gösteren tasdik anlamına gelmektedir.
Tanıma ve Tenfiz Talepleri İçin Gerekli Şartlar
Yabancı Mahkemelerce verilmiş ve itirazı kabil olmayan yani kesinleşmiş bir kararın bulunması,
Kamu düzenine açık aykırılığın bulunmaması,
İlgili kararı vermiş olan ülke ile Türkiye arasında karşılıklılık esasının bulunması,
Dürüstlük ve iyiniyet kurallarına aykırı olmayan bir başvurunun yapılmış olması.
Rusya’da Boşandım Türkiye’de Geçerli Mi
yurtdışında evlilik türkiye’de geçerli mi,
yurtdışında boşanmanın türkiye’de tanınması 2020,
yurtdışında yaşayanların türkiye’de boşanması,
Türkiye’de evlenip yurtdışında boşanmak,
Tanıma tenfiz nüfus Müdürlüğü,
yurtdışı boşanma kararları artık türkiye’de de geçerli,
yurt dışında boşanan türkiye’de de boşanmış sayılacak,
yurtdışında boşanmanın türkiye’de tanınması 2021,