TİCARET VE ŞİRKETLER HUKUKU

Şirket İhyası Davası

Şirket İhyası Davası

Şirketin ihya edilmesi ne demek?

İHYA DAVASI – ŞİRKETİN İHYASI – TÜZEL KİŞİLİĞİN CANLANDIRILMASI.

Türk Ticaret Kanunu’na eklenen Geçici 7. Madde ile, münfesih olan veya gayri faal kapsamında değerlendirilen anonim, limited ve kooperatif şirketlerin ticaret sicil gazetesinden silinmesi düzenlenmiştir.

Bu kanunun kapsadığı şartları taşımayan gayri faal ve münfesih olmuş şirketlerin Ticaret Sicil Gazetesinden terkin işlemini gerçekleştirilmesinin akabinde ise tekrar faal duruma getirmek için bazı seçenekler mevcuttur.

Şartlardan en önemlilerinden birisi ise zamanaşımının geçmemiş olmasıdır. Silinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ihyaya karşı (şirketin canlandırılması) dava açılabilmektedir.

Şirket tasfiye edilmesine rağmen daha sonra ortaya çıkan borç veya tasfiye edilen şirkete karşı tasfiyeden sonra öğrenilen bir hak olabilir.

Bu gibi durumlarda, şirketin geçici olarak canlandırılması için şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu yer Asliye Ticaret Mahkemesi’nde “şirketin ihyası davası” açılması gerekir.

Bu davayı şirket tasfiye memuru veya tasfiye kurulu, şirketin tasfiyeden önceki son yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları, o şirkette daha önce çalışmış bulunan herhangi bir işçi ile şirket alacaklıları açabilir.

Açılacak olan bu davada davacı olan şirketin tasfiye memurunun veya kurulunun yanında şirketin kayıtlı olduğu yer Ticaret Sicil Müdürlüğü zorunlu hasım olduğu için davada taraf olarak gösterilmelidir.

Ancak burada dikkat edilmelidir ki ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü zorunlu hasım olduğu için Ticaret Sicil Müdürlüğünden yargılama giderleri ile vekâlet ücreti talep edilmemelidir.

Türk hukuk sisteminde tüzel kişilik olan şirketlerin tasfiyesinden sonra yeniden faaliyete geçirilmesi olarak tanımlanabilir. … “ Tüzel kişiliğin sona erdiğinin hukuk açısından kabul edilebilmesi için tasfiye işleminin eksiksiz tamamlanmış olması gerekir.

Bu gibi durumların tezahürü halinde, şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu mahallin Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi‘nde şirketin ihyası davası açılması gerekmektedir.

İhya süreci, bir anlamda şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelecektir.

Şirket nasıl ihya edilir?

Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.”

İhya etmek ne demek hukuk?

Yeniden canlandırma, çok iyi duruma getirme, geliştirme, güçlendirme.

Şirketin ihyası davasını kimler açabilir?

İhya süreci, bir anlamda şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelecektir.

İhya davasını kimler açabilirler?

Bu davayı açmaya yetkili kimseler, şirket tasfiye memuru, şirketin tasfiyeden önceki son yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları ile şirketin alacaklılarıdır

Ticaret Hukuku alanında uzman kadromuzdan destek almak için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şirket İhyası Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu