TRAFİK HUKUKU

Trafik Kazası Avukatı İstanbul

Trafik Kazası Avukatı İstanbul

Tazminat hukukunda haksız fiilden tazminat doğması için zarar meydana gelmiş olması şarttır.

Türk Borçlar Kanunu anlamında zarar malvarlığında meydana gelen azalmadır. Yani tazminata konu olay meydana gelmese idi uğranılmayacak zarardır.

Bu açıklamalar elbette ki maddi tazminat istemi ile ilgilidir. Zararın ispatı ve zarara sebep olan zarara uğrayan tarafından (iddia sahibi) ispatlanmalıdır.

Uğranılan maddi zarar en fazla uğranılan gerçek zarar olabilir. İddia olunana zarar ispatlandığı takdirde mahkemece zararın kapsamı belirlenerek tazminat istemi hüküm altına alınacaktır.

Mahkemece zarar tespit olunurken kusurun ağırlığı ve zararın boyutu dikkate alınacaktır.

Trafik kazalarında kazaya karışan araç bakımında özellikle aracın tamir giderleri, araçtaki ticari değer kaybı ve aracın kullanılamamasından doğan zararlar talep olunabilecektir.

Trafik kazaları mal kaybı, yaralanma ve en kötüsü ölüm gibi sonuçlara yol açmaktadır.

Kanun koyucular tarafından kazalarda mağdur olan kişilere maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı tanınmıştır. TBK’nın Madde 49 Haksız fiil hükmüne dayanmaktadır.

Trafik kazaları da kazada edinilen kayıp ve zararlara göre tazminat ilişkilendirilmesi yapılmıştır.

Örneğin,  kazada yaralanma sadece sakatlık şeklinde olduğu zaman maddi tazminat, kişide oluşabilecek psikolojik travma, üzüntü gibi etkileri sebebiyle manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.

Ancak, bu kişi trafik kazası sonucu ciddi bir bedensel yaralanmayla karşı karşıya kalmışsa yalnızca manevi tazminat hakkına tazmin olmaktadır.

Ölümle sonuçlanan kazalarda ise ölen kişinin ekonomik olarak desteklediği kişiler mevcutsa hepsinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmaya hakkı vardır.

Borçlar kanunumuzun 41. maddesi “Gerek kasten gerek ihmal ve teseyyüp yahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar ika eden şahıs, o zararın tazminine mecburdur. … ” şeklindedir.

Buna göre bir kişi kasten, ihmal ederek, tedbirsiz davranarak bir başkasını zarara uğratırsa zarara uğratması halinde tazmin borcu doğar.

Hukukumuzda kişiler uğradıkları zararların giderilmesini tazminat davaları ile talep ederler.

Trafik Kazası Avukatı İstanbul ,Trafik kazası tazminatlarının tanımı genel olarak; hukuki niteliği itibariyle bir haksız fiil sonucunda mağdur olan sürücünün kazaya sebebiyet vermiş olan bu haksız fiil sorumlularına karşı maddi ve manevi tazminat davasını açabilmesidir.

Bu sorumlular ise;

1)Aracın sürücüsü,

2)Aracın sahibi,

3)Aracın işleteni,

4)Sigorta şirketi olup bu ilgililerden sorumlu olana karşı açılan maddi veya manevi tazminat davalarıdır.

Aracın Sürücüsüne karşı; kusurlu olan araç sürücüsü aleyhine açılan tazminat davası,

Aracın Sahibi; kural olarak aracın işleteni olarak kabul edilir ve tazminat sorumluluğu vardır, aracın işleteni ise her türlü zarardan sorumlu olduğundan işletene de maddi manevi tazminat davası açılabilmektedir.

Kazaya karışmış olan aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamına göre hangi sigorta şirketi tarafından yapıldıysa o Sigorta Şirketi de sorumludur.

Alt başlıkları olarak mağdur olan sürücünün yaralanması, sakatlanması ve ölümü halinde tazminat davalarının konusu ve içeriği de beraberinde değişmektedir.

Trafik Kazaları Nedeniyle Maddi Tazminat

Türk Borçlar Kanunu madde 53 hükmü uyarınca ölüm halinde uğranılacak zararların kapsamı;
  1. Cenaze giderleri.
  2. Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
  3. Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplardır

Trafik Kazalarında Tazminat İstemlerinin Süresi;

Trafik kazaları sonucunda yaralanma meydana geldiyse taksirle adam yaralama suçu; ölüm varsa taksirle adam öldürme suçu meydana gelir.

Bu sebeple trafik kazası sonucunda ölüm ve yaralanma olması halinde ceza kanununda o suç için öngörülmüş olan dava zamanaşımı süresi ne ise tazminat davaları için de dava açma süresi o kabul edilmektedir.

Bu durumda; yaralanmalı trafik kazalarında tazminatların istem süresi kaza tarihinden itibaren 8 yıldır.

Ölümlü trafik kazalarında ise bu süre kaza tarihinden itibaren 15 yıldır şayet aynı olayda hem ölüm, hem yaralanma varsa tümü için tazminat isteme süresi 15 yıldır.

Ölümlü trafik kazalarında; Ölen kişinin yakınları, ölen kişinin desteğinden yoksun kaldıkları takdirde destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masrafları adı altında maddi tazminat talep edebilir.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı için ölenden yaşarken destek alan herkes bu davayı açabilmektedir.

Ölen evliyse eşi ve çocuklarına, bekar ise anne babasına destek verdiği karine olarak kabul edilmektedir karinenin kabulüne göre bu kişilerin ölenin desteğinden yararlandıklarını ispat etmelerine gerek yoktur.

Ölen kişinin yakınlarının talep edebileceği diğer tazminat ise manevi tazminat talebi olup; duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminat talep edebilmeleri hakkıdır.

Ölenin yakınları her türlü cenaze giderleri, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderlerini talep edebileceklerdir.

Yaralanmalı trafik kazalarında; Yaralanmalı trafik kazalarında, kaza neticesinde mağdur olan sürücünün yaralanması halinde kişinin yaşamı devam ettiği için yakınlarının destekten yoksun kalma tazminat talep etme hakkı yoktur.

Trafik kazası neticesinde kazada yaralanan kişi, tedavi gördüğü süreç içerisinde çalışamadığı için mahrum kaldığı gelirlerin tazminini ve kaza dolayısı ile yapılan tedaviye ilişkin giderleri isteyebilir.

Bu istemler; yaralanan kişinin her türlü tedavi giderleri, yaralanan kişinin kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıp kalemleridir.

Ayrıca kaza nedeniyle yaşanan elem ve ızdırap için manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir.

Sakatlanmalı trafik kazalarında; Ağır bedensel yaralanmanın kapsamında kabul edilen ve Yargıtay’ın da uygulamasına göre; “Yaralanan kişinin uzuv kaybı yaşaması veya hayati fonksiyonlarını yerine getirememesi” olarak kabul edilmektedir.

Kişi kaza nedeniyle sakat kalırsa buna göre kişi sakatlık oranına ve tüm ömrünün geri kalanına göre meydana gelecek iş gücü kaybına yönelik zararını, tedavi masraflarını maddi tazminat olarak talep edebilecek ve duyulan acı ve ızdırap nedeniyle de manevi tazminat talep edebileceklerdir.

Tazminat Talepleri

Yaralanma sonuçlu trafik kazalarında tedavi ücreti, iş göremezlik tazminatı, maddi ve manevi zararların tazmini olarak talep edilebilirken, ölümle sonuçlanan trafik kazalarında destekten yoksun kalma tazminatı, vefat eden kişinin hastane masrafları ve manevi zararın tazmini olarak istenebilmektedir.

Haksız fiili işleyen kişinin yanında,  araç sahibi, işleten kişi ya da sigorta şirketi de tazminat davalarında taraf olabilmektedir.

Trafik Kazası Tazminat
Trafik Kazası Tazminat

Tazminat davalarında ölen kişinin yaşı da önem arz etmektedir. Ölen kişinin yaşı tazminat miktarının belirlenmesinde bir prensip olarak karşımıza çıkmaktadır.

Maddi ve manevi tazminat talepleri için zaman aşımı süresi haksız fiilin/kazanın öğrenildiği tarihten itibaren iki yıldır.

Ancak, zarar gören kişi faili ve zararı sonradan öğrenmiş ise zamanaşımı süresi on yıldır.

Trafik kazalarından kaynaklanan davalarının sorumluluğunu üstlenen mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Sigorta şirketine karşı bir dava açılacak ise Asliye Ticaret Mahkemesi görevli olacaktır.

Asal Hukuk Danışmanlık olarak konusunda uzman avukatlarımız ile online yada yüz yüze çalışma prensibi ile Trafik Kazası Avukatı İstanbul ,Trafik Kazalarında Maddi Ve Manevi Tazminat Talepleri konusunda bilgilendirme yapmakta ve davalarınızın yürütülmesini sağlayarak uyuşmazlıkların giderilmesinde vekilliğinizi üstlenmekteyiz.

İletişim Bilgilerimiz İçin Tıklayınız..

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu