TRAFİK HUKUKU

Trafik Kazası Tazminat

Trafik Kazası Tazminat

Trafik kazalarında tazminat hem bedensel hem de malvarlığı zararlarının giderilmesi amacıyla talep edilir.

Sigorta şirketlerine karşı açılacak trafik kazası tazminat davası bakımından hak kayıplarına uğranılmaması için vatandaşlarımızın her zaman bir Avukattan hukuki destek almalarında büyük fayda bulunmaktadır.

Karayolları Trafik Kanunu Madde 97

“Zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde doğrudan doğruya sigortacıya karşı dava da açabilir.” Hükmünü içermektedir.

Bu nedenle trafik kazası halinde sakatlanan veya özürlü sağlık raporu bulunan kişiler bakımından her ne kadar başvuru yoluyla tazminat talebi mümkün olsa da gerçek zarar

her zaman sigorta şirketlerinin yaptığı ödemenin çok üzerinde olacağından dava açılarak

Yargıtay Kararlarını emsal alarak hesap ölçütleri ve adli tıp maluliyet raporları doğrultusunda tazminat hesaplamaları yapılmasında mağdurlar için büyük yararı bulunmaktadır.

Sigorta şirketlerinin ödeme teklifleri ile mahkeme eliyle yaptırılan hesaplamalar arasında inanılmaz farklar bulunmaktadır.

Trafik Kazası Sebebiyle Kimler Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açabilir?

Eğer trafik kazası sebebiyle mağdur olan kişi hayatta ise kendisi kanun uyarında maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Eğer kişi vefat etmiş ise bu sebeple maddi ve manevi zarar gören yakınları, ailesi, annesi, babası, eşi, çocukları, kardeşleri, bakım ve desteği altındaki kişiler, nişanlısı maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Trafik kazası sebebiyle ağır bedensel yaralanma olmuşsa yine yukarıda bahsettiğimiz üzere zarar görenin yakınları (annesi, babası, eşi, nişanlısı, çocukları vs.) manevi tazminat davası açabilirler.

Trafik Kazası Tazminat Davasında Yetkili Mahkeme

Genel yetkili mahkeme davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeridir.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 16/1 gereğince haksız fiilden doğan davalarda, haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de yetkilidir.

Yani tazminat davası trafik kazasının meydana geldiği yer mahkemesinde açılabileceği gibi zarar görenin yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilecektir.

Maddi ve Manevi Tazminat Kapsamı ve miktarı nasıl belirlenir:

Trafik kazası sonucunda ölüm olayı gerçekleşmişse;

Mirasçıları, ölenin desteğinden yoksun kaldıklarından destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masraflarını talep edebileceği gibi, ölenin, ölümü nedeniyle duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminatta talep edebilirler.

Yaralanma meydana geldiyse;

Meydana gelen iş ve güç kaybı nedeniyle iş ve güçten yoksun kalınan gün boyunca, çalışamadığı ve kazançtan yoksun kaldığı için, çalışamayıp yoksun kaldığı kaybı, tedavi görmüşse tedavi masraflarını isteyebilecektir.

Aynı şekilde manevi tazminat talebinde de bulunabilecektir.

Sakatlık oluştuysa;

Kişi sakatlık oranına göre meydana gelecek iş ve güç kaybına göre zararını talep edebilecek, tedavi masraflarını isteyebilecek ve manevi tazminata hak kazanabilecektir.

Ayrıca, araçlara veya eşyalara verilen zararların karşılanmasını istenebilecektir.

Trafik kazası kaç yıl yatar?

Ceza mahkemelerinde yapılan davalarda ölüme sebebiyet verecek şekilde trafik kazasında suçlu olan kişi 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.

Bunun yanı sıra ölen kişinin ailesi maddi tazminat ve manevi tazminat davası da açarak suçludan tazminat talep edebilir.

Trafik kazası yüzde 50 kusur ne demek?

%50 demek senin sigorta onun yarısını onun sigorta senin yarısını karşılar. Karşı tarafın sigortası sizin hasarın yarısını karşılayacak.

Sizin sigortanız da karşı tarafın. Kalan parayı herkes cebinden ödeyecek.

Trafik kazası sigorta tazminat kaç ay sürer?

Trafik kazasında mağdur olan taraf karşısındaki sürücüye maddi ve manevi tazminat açabilir.

Trafik sigortası hasar tazminat ödemesi için istenen evraklar eksiksiz olarak sigorta şirketine teslim edilmelidir.

Bu aşamadan sonra ise trafik sigortası tazminat ödeme süresi 8 iş günüdür.

Yaralanmalı kaza durumunda ne yapılır?

Yaralanmalı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Kazaya sebebiyet veren aracı kullanan siz iseniz derhal 112’yi aramanız ve olay mahallini terk etmemeniz gerekir.

Kaza anında olay mahallini terk etmek, olay mahallinde kanıtları yok etmek gibi fiillerin cezası bulunuyor.

Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası ne kadar sürer?

Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Trafik kazası sebebiyle kişi hayatını kaybederse yakınları vefat edenin desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı, ölenin cenaze giderleri, ölene kadar geçen süreçte varsa tedavi masrafları ve ölenin yakınları duydukları acı, elem ve üzüntü sebebiyle manevi tazminat talep edebilirler.

Trafik kazası sebebiyle kişi yaralandıysa ve bu sebeple iş gücü kaybı oluştuysa ortaya çıkan kayıplar, her türlü tedavi masrafları, yaralanan kişinin kazanç kaybı, ekonomik geleceğinin zarara uğramasından doğan kayıplar ile manevi tazminat talep edilebilir.

Trafik Kazası Tazminat Davası Hukuku Danışmanlık İçin Bizimle İletişime Geçiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu