Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Unsurları
Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Unsurları
Uyuşturucu madde ticareti suçunun unsurları Türk hukuk sisteminde 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında tanımlanmıştır. 188’inci madde kapsamında yapılan tanımlamaya göre, uyuşturucu maddenin satılması, satışa arzı, temin edilmesi, sevki, depolama, satın alma, kabul etme ve bulundurma fiilleri ile; uyuşturucu ve uyarıcı madde ruhsatsız ve ruhsata aykırı imal edilmesi, ithalatı ve ihracatı için cezalar tanımlanmıştır.
Uyuşturucu Madde Ticareti
Uyuşturucu maddeler bireyin sağlığını etkilediği gibi toplum sağlığını da yakından etkilemektedir. Uyuşturucu madde imal ve ticaretinde korunan hukuki yarar kamunun sağlığı ve güvenliğidir. Bu suçun faili herkes olabilir, özgü suç değildir. Bu suçlar kasten işlenen suçlardandır. Özel olarak taksirli hali kanunda düzenlenmediği için taksirle işlenemez.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti olarak tanımlanan suç kapsamında TCK ilgili maddesinde söz konusu suç seçimlik hareketli bir suç olarak düzenlenmiştir. TCK kapsamında bu suçun cezası olarak 30 yıla kadar hapis öngörülmektedir. Uyuşturucu madde ticareti suçunun unsurları:
Uyuşturucu madde çeşidi,
Uyuşturucu ile yakalanan kişinin saiki,
Yakalanan uyuşturucu maddenin miktarı,
Paketlenişi,
Uyuşturucu maddenin bulunduğu yer vb.
Olarak sıralanabilir.
Uyuşturucu Madde Ticareti Suçları Kapsamı
Uyuşturucu Madde İmal Etme Suçu: Bir maddenin veya bir uyuşturucu maddenin işlemden geçirilerek başka bir uyuşturucu maddeye dönüştürülmesini ifade eder. Uyuşturucu imalatı için uygun yer, alet ve malzemelerin uyuşturucu imaline elverişli olması gerekir.
Özellikle suçun işlendiğinin tespitinden sonra olay mahallinde ele geçirilen malzemelerin imalata elverişli olup olmadığı Adli Tıp Kurumu gibi uzman kişilerce tespitinin yapılması gerekmektedir.
Uyuşturucu Madde İthal Etme Suçu: Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak yurt dışından ülke içine sokulması durumunda uyuşturucu ya da uyarıcı maddelerin ithali suçu oluşacaktır.
Uyuşturucu ya da uyarıcı maddenin, gümrük kapısından ya da gümrük kapısı dışındaki kara, deniz ve hava sınırlarının herhangi bir yerinden ülkeye geçirilmesinin bir önemi olmayıp, yurt dışından Türkiye sınırları içerisine sokulmuş olması suçun oluşması için yeterlidir.
Uyuşturucu Madde İhraç Etme Suçu: Uyuşturucu ihraç etme, ülke sınırları içinde bulunan uyuşturucunun başka bir ülkeye yani ülke sınırları dışına çıkarılmasıdır (TCK md. 188/1). Uyuşturucu madde ihraç etme, ancak uyuşturucu maddenin gümrük kapısından ( sınır kapılarından) geçmesiyle meydana gelen bir fiildir.
Uyuşturucu Madde Sevk veya Nakletme Suçu: Uyuşturucu maddenin başkasına verilmesi veya devredilerek menfaat sağlanması amacıyla biryerden başka bir yere götürülmesi “uyuşturucu madde sevk veya nakletme suçu”olarak nitelendirilmektedir. Buradaki nakil ve sevk işlemi ülke sınırları içerisinde olmalıdır. (TCK md. 188/3)
Uyuşturucu Madde Kabul Etme ve Bulundurma Suçu: Buradaki kabul etme eyleminden anlaşılması gereken, verilen uyuşturucu maddeyi kullanım amacı dışında kabul edip, zilyetliğine yani hakimiyetine geçirmesidir.
Bulundurmaktan kasıt ise, kendisine ya da bir başkasına ait uyuşturucu ya da uyarıcı maddeyi şahsi kullanım amacı dışında ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak üzerinde tasarrufta bulunabilecek şekilde hakimiyeti altında tutması şeklinde tanımlanabilecektir.
Uyuşturucu Madde Satma, Satışa Arzetme veya Satın Alma: Uyuşturucu madde satma suçu, uyuşturucu maddenin bir bedel karşılığında başkasına devredilmesini ifade eder. Uyuşturucu maddeyi satışa arz etme, henüz satış aşamasına gelmese de uyuşturucu maddenin satışı için bazı hazırlık hareketleri yapmayı ifade eder.
Uyuşturucu madde satın alma suçu ise, uyuşturucu maddeyi alan kişinin bunu kişisel kullanım için değil de ticari amaç için satın almasıyla oluşur. Uyuşturucu madde satma, satışa arz etme veya satın alma fiillerinin cezası aynıdır (TCK md. 188/3).
Uyuşturucu Madde Temin Etme (Başkasına Verme, Sağlama) Suçu: Uyuşturucu madde temini, yani başkasına verme, uyuşturucu sağlama fiili; bir kimsenin kendisinde bulunan veya herhangi bir surette elde ettiği uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi, satış amacı olmadan ve herhangi bir bedel almaksızın başkasına vermesidir.
Uyuşturucu madde temin etme suçunda kilit nokta, failin, uyuşturucu maddeyi satış veya satışa arz etme amacı dışında başkalarına devretmesidir. Uyuşturucu maddeyi alan kişinin de bu maddeyi hangi amaçla aldığının bir önemi yoktur. Kendi kişisel ihtiyacı için kullanacak olan bir kimseye uyuşturucu ve uyarıcı madde temin etme fiili, kanunda uyuşturucu maddeyi “başkasına verme” şeklinde tanımlanan suçu oluşturur (TCK md. 188/3)
Uyuşturucu Madde Ticareti Savunma Dilekçesi
Uyuşturucu madde ticareti suçu savunma dilekçesi hazırlanırken suç teşkil eden unsurların doğru tespit edilmesi son derece önemlidir. Bu konuda uzman bir kişi tarafından hazırlanacak savunmada verilecek cezanın doğru bir savunma ile azaltılması veya kişinin beraat etmesine kadar birçok avantaj elde edilebilir.
Savunma dilekçesi hazırlanırken sadece uyuşturucu ticareti için değil diğer tüm davalarda güçlü bir dilekçe savunmayı güçlendirecektir. Dava dilekçesi ve savunma dilekçesi ile diğer tüm evrakın alanında uzman kişilerce hazırlanması gerekir. Uyuşturucu madde ticareti suçunun unsurları arasında yer alan tüm konular ve suçun ortaya çıkışının derinlemesine analizi gerekir.
Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Cezası Nedir?
Uyuşturucu madde ticareti cezası Türk Ceza Kanunu Madde 188 kapsamında belirlenmiştir.
Buna göre ruhsatsız olarak veya ruhsata aykırı biçimde, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal eden, ithal eden veya ihraç eden kişilerin 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası alması ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılması öngörülmüştür.
Üç veya daha fazla kişi tarafından yapılan ticaret neticesinde suçun işlenmesine bağlı olarak cezanın yarı oranda artırımı, suçun işlenmesi için kurulan bir örgüt faaliyeti olarak işlenmesine ise bir katına kadar cezanın artırılması öngörülür.
Uyuşturucu ticareti suçunun diğer ülkeler açısından ithal olarak nitelendirilmesine bağlı olarak yapılan yargılamada hükmedilen cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye’de uyuşturucu ihracına bağlı olarak yapılan yargılamaya hükmedilen cezadan mahsup edilir.
Uyuşturucu Madde Kullanma ve Bulundurma Suçunun Cezası
Uyuşturucu madde bulundurma suçu kullanmak için ihtiyacından fazla ölçüde olmamak kaydıyla satın alan, kabul eden veya bulunduran, kullanan kişiler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.
Söz konusu fiilin; eğitim, askeri veya sosyal amaçla toplu bulunan bina ve tesisler ya da çevrelerinde işlenmesi durumunda ise yarı oranda cezanın artırılması gerekecektir.
Bu durumda ise 3 yıldan 7,5 yıla kadar ceza oranı artar. Uyuşturucu madde ticareti suçunun unsurları tespit edilir ve buna göre yapılacak yargılama sonucu karara verilmesi durumunda söz konusu oranlar uygulanacaktır.
Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Unsurları
Uyuşturucu Madde Nakil ve Satış Suçları
Uyuşturucu madde nakletme ya da sevk etme suçu: Uyuşturucu maddelerin başka kişilere verilmesiyle ya da maddenin başka bir yere götürülmesi suçuna denilmektedir. En az 10 yıl hapis cezası bulunmaktadır.
Uyuşturucu madde bulundurma ve kabul etme suçu: Bir kişinin başkasının olan uyuşturucu maddeyi karşılık vermeden almasına uyuşturucu madde kabul etme denilmektedir.
Başkasının olan ya da kendisine ait bir uyuşturucu maddeyi hâkimiyet altında tutmasına ise uyuşturucu madde bulundurma denilmektedir. Bu suçun cezası en az 10 yıl hapis olmaktadır. Eskişehir avukat olarak bu tür cezalarda yirmi bin güne kadar adli ceza parası da vardır.
Uyuşturucu madde satın alma, satışa arz etme ve satma suçu: Uyuşturucu maddenin bir ücret karşılığında başka bir kişiye verilmesine uyuşturucu madde satma suçu denilmektedir.
Bu maddenin satışı için yapılan hazırlıklar olması durumunda ise bu suç satışa arz etme suçu olarak geçmektedir. Son olarak uyuşturucu madde satın alma suçu ise başka bir kişiden maddenin ticari amaç doğrultusunda alınmasına denilmektedir. Bu suçu işleyenlere en az 10 yıl hapis cezası verilir. Bunun yanında yirmi bin güne kadar adli ceza parası da verilir.
Uyuşturucu madde temin etme suçu: Birinin kendisinde olan uyuşturucu maddeyi hiçbir bedel almadan bir başka kişiye vermesine uyuşturucu madde temin etme suçu olarak belirtilmektedir. Bu suçta önemli olan kişinin hiçbir bedel almadan maddeyi başkasına vermesidir. Bu suçu işleyen kişilere en az 10 yıl hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezası uygulanır. Eskişehir ceza avukatı bu suçlara bakmaktadır.