EN SON EKLENENLERMİRAS HUKUKU

Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Babamdan kalan miras hakkını nasıl alabilirim?

Miras paylaşımı kapsamında; miras bırakanın alt soyu miras paylaşımını eşit şekilde yaparlar. Eğer miras bırakanın çocukları, kendisinden önce ölmüş ise burada ölen çocuğun miras hakkı, çocuklarına geçer. Yani, miras bırakanın torunları, babalarının miras hakkını kazanmış olurlar.

Miras Kalan Yerleri Nasıl Öğrenilir?

Murisin bıraktığı mirasın net olarak öğrenilebilmesi için, mirasçılık belgesi alınması gerekir. Bu belgeye veraset ilamı da denilmektedir. Bu belge üzerinde tüm miras payları gösterilmektedir. Veraset ilamının alınması için mirasçıların beraber başvuru yapması gerekmektedir.

Veraset İlamı Nasıl Çıkartılır?

Noter yolu ile veraset ilamı çıkarmak için ilk aşamada notere başvurulur. Noter yapılan talebi inceler ve nüfus kayıtlarına bakarak, mirasçı olunup olunmayacağına karar verir. Nüfus kayıtlarında başvuran kişi/kişilerin mirasçı oldukları anlaşılıyor ise Noter Kanunu gereğince noter başvuran kişiye veraset ilamını verir.

Noterden veraset ilamı çıkartmak için ne lazım?

Noterden veraset ilamı almak için gerekli belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler; ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği ve veraset ilamlarında kullanılacak bir dilekçeden oluşmaktadır. Bahsi geçen belgeler çerçevesinde yapılan başvurularda noter inceleme yaparak kişilerin mirasçı olup olmadığına karar vermektedir.

Veraset İlamı ücreti ne kadar 2021?,

Veraset İlamı Noter Ücreti 2021

Veraset ilamı noter aracılığı ile düzenlendiği takdirde ödenmesi gereken ücret 136 TL’dir. Veraset İlamı iki nüsha düzenlenmesi halinde ise 153 TL ödenmesi gerekmektedir.

Miras Kalan Gayrimenkulün Satışı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Miras kalan gayrimenkulün satışını gerçekleştirmeden önce miras intikalinin yapılması gerekmektedir. Mirasın intikali, miras kalan mülk ve borçların varislere geçişi işlemidir. Bu işlem için öncelikle Sulh Hukuk Mahkemesi veya noterden veraset belgesi alınmalıdır.

Veraset belgesi, kişinin varis olduğunu ispat eden bir belgedir. Bu belge alındıktan sonra varislerden biri, tamamı ya da yasal temsilcileri tapu müdürlüğüne başvurmalı ve şu belgeleri ibraz etmelidir:

Varis ya da temsilcisine ait nüfus cüzdanı
1 adet vesikalık fotoğraf
Gayrimenkulün tapu senedi
Söz konusu gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
Veraset belgesi
Varisler başkası tarafından temsil ediliyorsa vekaletname
Mirasın intikali gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği varsa satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ve veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.

65 yaşın üzerinde varis bulunması halinde, satışı gerçekleştirmeden önce ilgili kişinin akli dengesinin yerinde olduğuna dair bir sağlık raporunun alınması zorunludur.

Tapu devir işlemi için tapu harcı ve döner sermaye bedeli yatırılarak gayrimenkul satış işlemi tamamlanır.

Gayrimenkulün satışına dair ortak istekte bulunulmadığı zaman ise mirasın paylaştırılması için Sulh Mahkemesi’ne başvurulabilir.

Miras hukuku ile ilgili avukatlık hizmeti için bize ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu