MANŞET

Vizeye mi ihtiyacınız var?

Vizeye mi ihtiyacınız var?

İlk olarak, Schengen Bölgesine girmek için vizeye ihtiyacınız olup olmadığına bakın.
Şunları unutmayın:

Kabul edilen tek form olan en yeni başvuru formu indirilmelidir.
Başvuru formu el yazısıyla veya bilgisayarda yazılarak doldurulabilir. Başvuran kişinin ilgili alanlarda formu imzalaması gerekir.
Hiçbir sütunu boş bırakmadığınıza dikkat edin. Başvuran kişi kendisiyle ilgili olmadığını düşündüğü sütunları NA (Cevap Yok) ile doldurmalıdır

Başvuran kişi reşit değilse anne babasının yazılı bir izin göndermesi ve ayrıca başvuru formunun ilgili sütununu imzalaması gerekir
Başvuran kişi formu elle dolduruyorsa siyah renk kullanılması önerilir.

Pasaport ve Fotoğraflar

Pasaportunuz, başvurduğunuz vizenin sona erdiği tarihten sonra üç ay geçerli olmalıdır. Pasaportun en az iki boş sayfası olmalıdır.
Bir fotoğraf eklenecektir. Fotoğraf yakın zamanda çekilmiş olmalıdır.

Schengen Seyahat Sigortası

Schengen vizesi alabilmeniz için Schengen Bölgesinde olduğunuz sırada ülkeye geri dönüş maliyetlerini ve acil sağlık hizmetlerini karşılayacak bir seyahat vize sigortasına ihtiyacınız olacaktır. Sigorta kapsamının en az 30.000 EUR (yaklaşık 50.000 USD) olması ve tüm Schengen Ülkelerinde geçerli olması gerekir. Europ Assistance sigorta poliçesi Schengen vizesi alma şartlarını karşılamaktadır. Sigorta belgesi vize başvurusu sırasında yetkililere sunulmalıdır. Vizeniz reddedilirse seyahat sigorta poliçenizi iptal edip paranızı geri almak için Elçilik veya Konsolosluktan size bu reddi kanıtlayan bir belge sunmasını isteyin!

Vizeye mi ihtiyacınız var?

Uçuş Seyahat Programı ve Konaklama İspatı

Schengen bölgesine giriş ve çıkışı belirten tarih ve uçuş numaralarıyla gidiş dönüş rezervasyonunuzu veya uçuş seyahat programınızı alın.
Schengen bölgesinde planlanan tüm konaklama süresine ilişkin Konaklama ispatı veya Otel Rezervasyonu.

Schengen Vizesine nereden başvurmalısınız?

Schengen vizesi bürokrasisi her Schengen ülkesinde aynı olduğu için kişinin Schengen vizesi düzenlendikten sonra tüm Schengen bölgesinde seyahat etmeye elverişli olduğu doğrudur; ancak, başvuran kişinin istediği Schengen varış yerine seyahat edebilmesi için Schengen vizesi başvurusunu nereye/hangi elçiliğe/konsolosluğa yapacağıyla ilgili bazı önceden belirlenmiş kural ve yönetmelikler bulunmaktadır.

Başvuran kişi sadece bir Schengen ülkesine seyahat edecekse başvuran kişinin başvurusunu o ülkenin ilgili elçiliğine/konsolosluğuna yapması gerekir.

Başvuran kişi iki veya daha fazla Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlıyorsa asıl varış yeri olarak anılan seyahat edilen günlerin çoğunluğunda ikamet edeceğiniz ülkenin elçiliğine/konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulması şiddetle önerilir.
Asıl varış yeri yoksa ve çeşitli Schengen ülkelerini rastgele bir ziyaret gerçekleşecekse başvuran kişinin uçuş seyahat programına göre gireceği ilk Schengen ülkesinin elçiliğine/konsolosluğuna vize başvurusunda bulunması gerekir.

Başvurunun hangi elçiliğe/konsolosluğa yapılacağı belirlendikten sonra başvuran kişi ikamet ettiği yerde o ülkenin yetkili elçiliğine/konsolosluğuna başvuracaktır.

                                                               

Vizeye mi ihtiyacınız var?

Ne zaman başvuruda bulunulmalıdır?

Ne yazık ki, dünyanın farklı kısımlarında bulunan elçiliklerin/konsoloslukların farklı zaman dilimi politikalarından dolayı bu sorunun sabit bir yanıtı yoktur. Yine de, yolculuğunuzu planlanan şekilde gerçekleştirebilmeniz için kalkış gününden yaklaşık altı hafta önce Schengen vizesine başvurmanız şiddetle önerilir.

Genelde vize işlemleri 72 saatten daha az sürse de bazı vatandaşlarla ilgili olarak bazı ülkelerde bu sürecin 14 ila 45 güne kadar olmak üzere çok daha uzun sürdüğü zamanlar olmaktadır.

Bazı elçiliklere dilediğiniz zaman gidip belgeleri ibraz edebilirken bazılarında önceden randevu almanız ZORUNLUDUR. Kısa süreli seyahat etmeyi planlıyorsanız randevu 6 hafta önceden alınmalıdır. Bu kural uzun süreli vize başvurusunda bulunan kişiler için geçerli değildir.

Başvuran kişinin ikamet ettiği yerde belirli bir Schengen ülkesinin elçiliği/konsolosluğu yoksa ne olur?

Bazı üçüncü dünya ülkelerinde, vizenin çıkarılmasını istediğiniz Schengen ülkesinin bir elçiliği/konsolosluğu bulunmayabilir. Yine de, bu durumda o ülkenin ve aynı zamanda kendilerinin bu konudaki menfaatlerini temsil eden ve başvuran kişiye gerekli vizeyi düzenlemekten sorumlu olan elçilik/konsolosluk temsilcileri bulunduğu için bu durum herhangi bir sorun teşkil etmez.

Başvuran kişinin bir Schengen bölgesinde seyahat etme standartlarını karşıladığına dair gerekli belge veya ispatları sunamamasından dolayı vizesi reddedildiği takdirde, istediği varış yerinin komşu bir ülkedeki elçiliğine/konsolosluğuna tekrar başvurabilme olasılığı vardır.

Vizeye mi ihtiyacınız var?

İkamet etmediğim bir ülkede Schengen vizesine başvurabilir miyim?

Evet. İkamet etmediğiniz bir ülkede Schengen vizesine başvurmanız gerekiyorsa neden o ülkeden başvurduğunuzu açıklayan gerekçeniz yeterli olacaktır.

Başvuran kişi, başvuru formu ve ekli belgeleri teslim ederken belirlenen toplantıya bizzat katılmalıdır. Başvuran kişi reşit, sağlığı hassas veya herhangi bir lokomotif aktiviteyi gerçekleştiremez durumda olmadığı sürece kendisine eşlik edilmemelidir. Başvuran kişi İngilizce veya konsolosluğuna başvurduğu Schengen ülkesinin dilini bilmiyorsa beraberinde buna uygun birinin olması önerilir.

Elçilik/konsolosluk randevusuna katılamayacağınızı 48 saat önce bildirmediğiniz takdirde, talebiniz reddedilecek ve prosedürden bir kez daha geçmeniz gerekecektir.

Schengen vizesini uzatmak istersem ne yaparım?

Kişisel, mesleki, tıbbi veyahut başka güvenilir sebeplerle gerektiği takdirde, başvuran kişinin bulunduğu Schengen ülkesindeki ilgili kurumlara gidip Schengen vizesinin uzatılması başvurusunda bulunması gerekir. Uzatılan Schengen vizesi başvuran kişiye vize aldığı Schengen bölgesini ziyaret etme hakkı verecektir. Vize uzatma süresi 90 günü aşan konaklamayla sonuçlanamaz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu