YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Yabancıların Türkiye’ye Giriş Yasağı

Yabancıların Türkiye’ye Giriş Yasağı

Tahdit Kodu Nedir ?

Tahdit kodlarının konuluş sebepleri birbirinden farklılık göstermektedir. Yapılan eylemin önemine bağlı olarak da tahdit süresi değişiklik göstermektedir. Genel olarak tahdit kodu konulmasının nedenleri şunlardır;

V-69 (İkamet izni iptal edilenler),
V-70 (Sahte evlilik),
V-71 (Adreste bulunamayanlar),
V-77 (Ahıska Türkü olmadığı halde başvuruda bulunanlar),
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar),
V-84 (10 gün içinde ikamet izni alma koşuluna bağlı olarak giriş yapanlar)
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz edilen kişiler),
Ç-113(Yasadışı giriş-çıkış yapanlar),,
Ç-114 (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar),
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancılar),
Ç-116 (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar),
Ç-117 (Kaçak çalışanlar),
Ç-118 (İkamet izni iptal edilenler),
Ç-119 (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi),
Ç-120 (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi),
Ç-135 (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar),
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyenler),
Ç-137 (Terke davet edilen yabancılar),
Ç-138 (İnat yolcu),
K (Kaçakçılıktan arananlar),
N-99 (İnterpol kodu),
O-100 (Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı),
N-82 (İstihzan kodu),
V-69 (İkamet izni iptal edilenler),

Türkiye’de ikamet izni alıp da daha sonra ikamet kurallarına uyulmadığı takdirde örneğin; ikamet için gerekli evrakların sahte olması gibi durumlarda V-69 tahdit kodu konulur ve kişiye 5 yıl boyunca ikamet izni verilmez.

V-70 (Sahte evlilik)

Türkiye’de ikamet izni alabilmek için sahte evlilik yapan yabancıların tespit edilmesi halinde haklarında V-70 tahdit kodu konularak 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yapmaları engellenir.

V-71 (Adreste bulunamayanlar)

Resmi makamlara bildirilen adreste bulunamayanlar hakkında V-71 tahdit kodu konulur.

V-77 (Ahıska Türkü olmadığı halde başvuruda bulunanlar)
Ahıska Türkü olduğunu belirterek başvuru yapan kişilerin gerekli araştırmalar sonucunda Ahıska Türkü olmadığının anlaşılması halinde V-77 tahdit kodu konularak bir daha Ahıska Türkü başvurusu yapamaması amacıyla konulur.

G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar)

Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar hakkında G-78 tahdit kodu konularak süresiz olarak Türkiye’ye girişleri engellenir. Ancak hatalı teşhis yapılmışsa veya daha sonra yabancı tedavi olup sağlığına kavuşmuşsa yapılacak başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş yasağı kalkar. Bunun için hukuki sürece hakim ve yabancılar hukuku konusunda uzman bir avukatla çalışmakta fayda vardır.

V-84 (10 gün içinde ikamet izni alma koşuluna bağlı olarak giriş yapanlar)
10 gün içinde ikamet izni almak koşuluyla giriş yapan yabancı vatandaşların 10 gün içerisinde ikamet izni almak için yabancı şubelere başvurmamaları halinde süreli giriş yasağı konulur.

G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz edilen kişiler)

Yabancı kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G-87 tahdit kodu konulabilmekte ve bu kişiler sınır dışı edilmektedirler. G-87 kodu konulan bazı kişilerin sınır dışı edilmesiyle kendi ülkelerinde hayatları risk altında olmaktadır. Daha önce Anayasa Mahkemesi önüne gelen bir dava da hakkında G-87 tahdit kodu konulan kişinin sınır dışı edilmesi halinde hayatının risk altına gireceği ve kişinin genel güvenlik açısından kesin bir tehlike arz etmemesi nedenleri gerekçe gösterilerek bu işlem iptal edilmiş ve kişi sınır dışı edilmemiştir. Burada önemli olan zamanında davayı açabilmek ve bu konularda yetkin ve donanımlı bir avukatla çalışmaktır. Ayrıntılı bilgi için HUKUK SERVİSİMİZ ile iletişime geçiniz.

Ç-113 (Yasadışı giriş-çıkış yapanlar)

Türkiye’ye yasadışı giriş yapan yabancılar hakkında Ç-113 tahdit kodu konularak 2 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir ve ayrıca idari para cezası kesilir. İdari para cezası ödenirse Türkiye’ye sadece 2 yıl boyunca giriş yapamazsınız ancak idari para cezasını ödememeniz halinde 2 yıla ek olarak 5 yıl daha Türkiye’ye girişiniz engellenir. İdari para cezası da bir idari işlem olduğu için yargı yolu açıktır. Doğru zamanda doğru mahkemede dava açılması gerekir.

Ç-114 (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar)
Türkiye’deyken herhangi adli bir işleme konu olmanız halinde suçlu olup olmamanıza bakılmaksızın hakkınızda 1 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı uygulanacaktır.

Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancılar)
Suç işleyip de Türkiye’de hapis cezasını tamamlayanlar hakkında 1 yıl süreyle Türkiye’ye girişleri yasağı konulur.

Ç-116 (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar)
Genel ahlaka aykırı davranan veya kamu sağlığını tehlikeye atan yabancıların Türkiye’ye tekrardan girişleri 1 boyunca engellenir.

Ç-117 (Kaçak çalışanlar)

Türkiye’de kaçak çalışan yabancılar hakkında Ç-117 tahdit kodu konularak 1 yıl süreyle Türkiye’ye tekrardan girişleri engellenir. Ayrıca idari para cezası uygulanır.

Ç-118 (İkamet izni iptal edilenler)
Türkiye’de ikamet izni alan yabancıların, ikamet iznini başka amaçlarla kullandıkları tespit edildiğinde haklarında Ç-118 tahdit kodu uygulanarak Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.

Ç-119 (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi)
Türkiye’de kaçak çalışan yabancılara, verilen idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halinde Ç-119 tahdit kodu işlenerek 5 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir.

Ç-120 (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi)

Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye’ye giriş yapması engellenir.

Ç-135 (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar)
Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye’ye giriş yapmaları engellenir.

Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyenler)
Yabancıların sınır dışı edilirken seyahat masraflarını kendileri tarafından karşılanamaması halinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanır ve Ç-136 tahdit kodu işlenerek tekrar giriş yapabilmesi için bu masrafların ödenmesi istenir.

Ç-137 (Terke davet edilen yabancılar)

Göç idaresi tarafından belirli süreler içerisinde Türkiye’yi terke davet edilen yabancıların bu sürelerde Türkiye’yi davet etmemesi halinde haklarında Ç-137 tahdit kodu işlenerek Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.

Ç-138 (İnat yolcu)
Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancıların, ülkeye giriş yaparken bu durumlarının fark edilmesi halinde haklarında Ç-138 tahdit kodu işlenerek 5 yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenebilir.

Ç-141 (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi yabancı)
Türkiye’de yada yurt dışında Türkiye aleyhine işlemiş olduğu adli yada idari kanun ihlalinden dolayı ülkemize girişi “İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI” tarafından yabancının pasaport bilgilerine, Türkiye’den sınır dışı edilirken yada giriş yapmadan önce alınan istihbarat bilgisi doğrultusunda “Gümrük Muhafaza Müdürlüğü” tarafından uygulanan tahdit kodudur.

K (Kaçakçılıktan arananlar)
K tahdit kodu genelde kaçakçılık suçlarına bulaşan ve araması çıkan yabancılar için konulur. Bu kod giriş yasağı vermeyebilir. Hatta ve hatta yurtdışına çıkışı engelleme amacı ile de konabilir.

N-99 (INTERPOL kodu)

N-99 INTERPOL(The International Criminal Police Organization-Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) tarafından aranan kişilere konulan kod türüdür. Bu esasen ciddi bir kod türü olmasına rağmen tarafımızca çokça kaldırıldığı olmuştur.

0-100 (Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı)

O-100 Tahdit Kodu “Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı” tahdit kodudur. Türkiye’de genellikle sığınmacı olarak Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği çerçevesinde başvuru yaparken beyan ettiği adreste bulunmadığı şikayet, rutin kontrol gibi uygulama esnasında adresinde olmadığı tespit edilen ve ülkeye girişi yasaklanmış sığınmacı yabancılara Türkiye’den sınır dışı edilirken O-100 tahdit kodu uygular.

N-82 (Girişi “ÖN İZNE” bağlı yabancı)

N-82 tahdit kodunda yabancı Türkiye’ye giriş yapmak için ön izin almak zorundadır. Ancak bu izin uygulamada hemen hemen hiç izin verilmemektedir. Bu durum ülkeye giriş yasağının bir uygulamasıdır. Bu durumda dava açılıp kod iptal edilmeden yabancının Türkiye’ye girmesi mümkün değildir.

Yabancıların Türkiye’ye Giriş Yasağı

Was ist ein Beschränkungscode?,
ገደብ ኮድ ምንድን ነው?,
ما هو رمز التقييد؟,
Çfarë është Kodi i Kufizimit?,
Məhdudlaşdırma kodu nədir?,
Zer da Murrizketa Kodea?,
Što je zakonik o ograničenju?,
Какво е код за ограничение?,
什么是限制代码?,
کد محدودیت چیست؟,
Ano ang isang Code ng Paghihigpit?,
Qu’est-ce qu’un code de restriction ?,
Što je zakonik o ograničenju?,
What is a Restriction Code?,
¿Qué es un código de restricción?,
制限コードとは何ですか?,
Шектеу коды дегеніміз не?,
제한 코드 란 무엇입니까?,
Koda Sînorkirinê çi ye?,
Herpesvirus Code Quid est?,
Wat ass e Restriktiounscode?,
Chii chinonzi Kudzivisa Code?,
Çäklendirme kody näme?,
Τι είναι ο κωδικός περιορισμού,

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu