Yasal Mirasçıların Mal Paylaşımı
Yasal Mirasçıların Mal Paylaşımı
Miras hukuku, miras hakkının kanunlar ile güvence altına alan hukuk dalıdır. Miras hukukunda mal bölümü miras sahibinin vefat etmesinden sonra yapılır. Miras hukuku kanunlarla sabit olmuş, ölüme bağlı olarak ortaya çıkmıştır.
Miras hukukunda miras hakkı ve miras payı bulunduğunda mal paylaşımı ortaya çıkar. Mirası bırakan kişi hayatta iken mülklerini ve haklarını varisleri doğmadığı için miras hukukunda mal paylaşımı kapsamında kullanamaz.
Mirasa konu olan malların hepsinin toplamına tereke denir. Tereke mirasın da eş anlamlısıdır. Mirasa yani terekeye konu olan malların paylaşımı ve tereke tespit gibi tüm konular miras hukuku alanına girer.
Yasal Mirasçıların Mal Paylaşımı
Miras hukukuna konu olan malların mirasçılara paylaşımı belirlenmeden önce mirasçılar belirlenmelidir. 1. dereceden mirasçıları kişinin altsoyları oluşturur. Mirası bırakan kişinin çocukları bu kapsamda yer alır. Alt Mirasçıları olmayan kişilerin miras hukukuna göre mirasçıları 2. Derece mirasçıları olan anne ve babası olarak belirlenir. Bunların da olmaması durumunda Büyükanne ve büyükbaba mirasa konu olan mallarda pay sahibi olur.
Mirası bırakan kişinin eşinin sağ olması durumunda miras payının bölünmesi değişiklik gösterir. Sağ olan iş ile birlikte diğer mirasçılara yapılan mal bölümünde miras bırakan kişinin 1. Derecedeki mirasçıları ile paylaşıma girerse mirasa konu olan maldan dörtte bir hisse alır. Miras bırakan kişinin anne ve babası olan 2. Dereceden mirasçıları ile mira bölümü yaparsa mirasa ½ oranında ortak olur. Mirası bırakan kişinin sadece eşi ve büyükanne veya büyükbabasının olması durumunda yaşayan eş mirasın dörtte üçüne sahip olur. Sadece eşin olduğu durumlarda mirasın tamamı eşe kalır.
Miras Hukukunda Tenkis Davası
Mirası bırakan kişi sağlığında vasiyetname aracılığı ile mirası başka kişi ve kurumlara bırakabilir. Fakat bu mirasın devredilemeyeceği bir oran bulunur. Miras hukukunda devredilemeyen bu orana saklı pay diye adlandırılır.
Tenkis davası da burada ortaya çıkıyor. Miras hukukuna konu olan malların bölünmesi sırasında mirasçılardan biri tenkis davası ile saklı payını talep edebilir. Saklı pay mirasçıların korunması için çıkarılmış bir terimdir. Tenkis davası da mirasçıların hakkı olan saklı payı almaları için açılabilecek davanın adıdır.
Mirasa Konu Olan Malların Yasal Mirasçıları
Bir insan öldükten sonra geriye kalan maddi varlıkların devredildiği kişilere mirasçı denir. Bu yasal mirasçılar şunlardır;
Ölen kişinin eşi
Ölen Kişinin çocukları ve onlarında çocuklarından oluşan altsoyu
Ölen kişinin anne ve babadan başlayan üstsoyu
İspatlanması durumunda evlilik dışı olan çocukları veya evlatlık edindiği çocuklar
Değişik paylara sahip olan bu mirasçılar yasal mirasçı olarak nitelendiriliyor. Bunların hayatta olmaması durumunda kan bağı olan diğer akrabalar mirasa ortak olabilir.
Reddi Miras Yoluyla Mirasın Reddedilmesi
Reddi miras her mirasçının hakkı olan bir durumdur. Mirası bırakan kişinin yaşadığı yerde bulunan sulh mahkemelerine üç ay içerisinde yapılacak başvuru ile mirasın reddedilmesi olabilir. Bu üç aylık süre ölüm olayından sonra mirastan haberdar olduğu gün başlar. Bu süre içerisinde reddi miras yapılmaz ise miras kabul edilmiş olur. Mirasa konu olan mallardan ortak malların olması durumunda ortaklığın giderilmesi için miras hukuku devreye girebilir.
Miras olarak Borçların Bırakılması
Kişi öldüğünde her zaman mal bırakmayabilir. Bazı durumlarda malın yerine borç da bırakabiliyor. Bu durumda resmi olmayan borçlar için alacaklılarla iletişime geçilebilir. Bu durumda mirasçılar toplanarak borcu paylaşabilirler. Veya içlerinden bir kişi ödeyerek diğerlerinden rücu edebilir. Veya borcu ödeyen kişi mal kalmış ise ödediği borç kadar fazladan miras alabilir. Mirasta borçlar için de reddi miras olabilir.
Baba Öldüğünde Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Baba öldüğünde miras paylaşımı şöyle yapılır: Geriye kalan altsoyu var ise miras altsoya eşit şekilde paylaştırılır. Eş de yaşıyor ise 1/4 pay eşin 3/4 pay ise altsoyundur. Altsoy olmaması halinde ana ve baba mirasçı olur. Eş yaşıyor ise bu durumda 2/4 eş, 2/4 anne ve baba eşit miktarda alacak şekilde paylaştırılır. Anne ve baba da sağ değil ise bu kez büyük ana ve büyük baba mirasçı olur. Bu durumda eşin miras payı terekenin 3/4′ üdür.
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Miras paylaşımı vasiyetname var ise öncelikle vasiyetname doğrultusunda yapılır. Vasiyetname yoksa yasal mirasçılar arasında miras paylaştırılır.
Miras da Mirasçılardan biri imza vermezse ne olur?
Mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Miras Sebebiyle İstihkak Davası Zamanaşımı
her halde miras bırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasından başlayarak on yıl, iyiniyetli olmayanlara karşı yirmi yıldır.
Miras kalan para nasıl bölünür?
Miras bırakan çocuksuz ve evli olarak vefat etti ise eşi miras payının yarısını alır diğer yarısını anne ve babası eşit şekilde bölüşürler. Eğer vefat eden çocuksuz ve bekar olarak vefat ettiyse miras anne baba arasında eşit şekilde paylaştırılır.
Miras kaç yıl sonra devlete kalır?
Görüldüğü gibi bölüşülmeyen bir miras malından dolayı devlete geçecek hiçbir şey yoktur. Mirasçılar 50 yıl sonra da mirası taksim etmek isteseler miras malı üzerinde devletin vergi, harç gibi alacakları dışında bir hakkı bulunmaz, bulunamaz.
Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?
Miras paylaşımında anlaşmazlık durumunda kalan mülk mahkeme tarafından satışa çıkarılır. Satış süreci sonunda miras kalan mülkten elde edilen gelir mirasçılara yine miras payları oranında mahkeme tarafından paylaştırılır.
Tapuda zaman aşımı kaç yıldır?
Tescil yolsuz olsa bile iyiniyetli olan tapu sahibi için olağan zamanaşımı süresi 10 yılın dolmasıyla artık tapu geçerli hale gelir.
Miras ortaklığının hukuki niteliği nedir?
Miras ortaklığı, mirasın taksiminden önce mirasçılar arasındaki ilişkinin hukuki niteliğini ifade eder. Miras ortaklığı devam ettiği sürece mirasçıların tereke mallarını kullanmaları ve bunlardan yararlanmaları mümkündür. Kullanma ve faydalanma hakkı bütün mirasçılara aittir.
Yasal Mirasçıların Mal Paylaşımı