CEZA HUKUKU

Ceza Hukuku Merak Edilen Sorular

Ceza Hukuku Merak Edilen Sorular

• Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku alt dalıdır.
• Ceza hukuku, genel ve özel ceza hukuku olarak iki alt dala ayrılır.
• Genel ceza hukukunun konusunu, maddi ve manevi unsurlarıyla suç kavramı, ceza
hukukuna hakim olan genel ilkeler, ceza kavramının tanımı, suçu ortadan kaldıran
nedenler, cezayı azaltan ve ortadan kaldıran nedenler, içtima, iştirak, teşebbüs gibi
tüm suçlar için geçerli olan ilke ve kavramlar oluşturur.
• Özel ceza hukukunun konusu ise ceza kanununa göre suç sayılan eylemler, bunların
kendi aralarında tasnifi, suç sayılma nedenleri, kapsam ve sınırları ile birbirlerinden
ayrılan yönleri ve bunlar için yasada öngörülen cezalar ve diğer tedbirlerdir.
• Ceza hukuku ayrıca ceza yargılaması usulü (ceza usul hukuku veya ceza
muhakemesi hukuku) ile ceza infaz hukuku gibi geniş anlamda ceza hukuku
kapsamında yer alan diğer dallar ile de yakından ilgilidir.

Ceza hukuku işlemleri nedir?

Ceza hukuku suç ve cezaları düzenleyen bir kamu hukuku dalıdır. Ceza hukuku, genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır. … Ceza özel hukuku ise, suç sayılan eylemleri teker teker alarak, suçların kapsam ve sınırlarını, birbirlerinden ayrılan yönleri ile bu suçlara öngörülen cezaları inceler.
Ceza hukukunda iştirak ne demek?
Suça İştirak Nedir?(TCK 37-41) Ceza hukukunda suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesini ifade eder (TCK m.37). … Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.
Müsadere ne demek?
Müsadere, işlenen bir suç ile ilgili belirli bazı eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması olarak tanımlanabilir. Ceza hukukunda suç işleyen kişinin tüm malvarlığının devlete geçirilmesi anlamında “genel müsadere” yasaktır (Anayasa md. 38).

Ceza Hukuku kaça ayrılır?

Ceza hukuku, suç ve ceza kavramlarını inceleyen kamu hukuku bölümüdür. Genel ve özel ceza hukuku olarak ikiye ayrılır (ceza genel ve ceza özel olarak da ifade edilmektedir).
Ceza hukukunun temel kaynakları nelerdir?
Ceza hukukunun kaynaklarını temel ve doğrudan olmak üzere ikiye ayırırız. Temel Kaynaklar : Anayasa, Kanunlar ve Uluslararası Sözleşmelerdir
Ceza Hukuku güvenlik tedbirleri nelerdir?
Güvenlik tedbirleri, tehlikeli suçlulara karşı toplumu koruma amacıyla uygula- nan ceza hukuku yaptırımıdır. Güvenlik tedbirleri uygulanabilirlik şartları; bir suçun işlenmiş olması, tehlikeli halin varlığı, kanunda öngörülmüş olması ve hakim tarafın- dan hükmedilme şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

SORULAN SORULAR

TCK 54 1 maddesi cezası nedir?
MADDE 54. – (1) İyiniyetli üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla, kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın müsaderesine hükmolunur.
Zincirleme suç ne demek?
Zincirleme suç, diğer bir deyişle müteselsil suç, aynı kişiye karşı farklı zamanlarda sergilenen birden fazla hareketle bir suç işleme kararının icra edilmesi veya aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek fiille işlenmesidir (TCK m.43). Suçun zincirleme bir şekilde işlenmesi halinde, faile tek ceza verilir.
Ihmali suçlar kaça ayrılır?
Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.

Türk Ceza Kanunu ne zaman değişti?

Türk Ceza Kanunu, 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı ceza kanunudur. Amacı; “kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir”.
Suçun maddi unsurları nelerdir?
Bunlar, her suçta bulunması gereken zorunlu unsurlardır. Suçun maddi unsurları, haksızlığı şekillendiren objektif nitelikli unsurlardır. Bu unsurlar şunlardır: Fiil, netice, fiil ile netice arasında nedensellik bağı. Fail, mağdur, suçun konusu, nitelikli haller de bu kapsamda ele alınır.

Sürekli suç işleyen kişiye ne denir?

Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre tekerrür, daha önce bir suç işlemiş ve bu suçtan dolayısı cezası kesinleşmiş birinin yasada belirlenen süreler içerisinde yeni bir suç işlemesi halidir. İkinci defa suç işleyen, yani tekrar suç işleyen kişiye ise “mükerrir” denir.
Mükerrer suçlar nelerdir?
Tekrar edilmiş, yinelenmiş, tekrarlı, iki veya daha fazla kez aynı yapılmış” anlamlarına gelir. Ceza hukukunda ise “mükerrir suç” tabiri “belli şartlar dahilinde birden fazla suça karışma ya da aynı suçu birden fazla kez işleme” anlamlarına gelir.
Adi suçlar nelerdir?
Hırsızlık.
Dolandırıcılık.
Parada Sahtecilik (TCK md.197)
Kıymetli Damgada Sahtecilik (TCK md.199)
Rüşvet.
İrtikap.
Zimmet.
Özel Belgede Sahtecilik.

MERAK EDİLEN SORULAR..

Türk Ceza Kanunu hangi ülkeden esinlendi?
Avrupa ülkelerinde uygulanmakta olan Medeni kanunlar incelenmiş ve İsviçre medeni kanun tercüme edilip düzenlenerek Türk Medeni kanunu olarak kabul edilmiştir. * İtalya’dan Ceza kanunu 1 Temmuz 1928’de alınarak uygulanmaya başlanmıştır.
Maddi ceza hukukunda fiil nedir?
Maddi ceza hukukunda fiil, belirli bir amaca yönelen, kişinin isteğine göre ve iradesine bağlı, dış dünyada etki doğuran icrai yahut ihmali bir insan davranışıdır. Suçların içtimaı fiil kavramının maddi ceza hukuku çerçevesinde yapılacak değerlendirmeyi gerektirmektedir.

Mala zarar verme suçu olası kastla işlenebilir mi?

Yargıtay kararlarında mala zarar verme suçunun olası kastla işlenemeyeceği görüşündedir. Yargıtay kararlarında mala zarar verme suçunun doğrudan kastla işlenebileceğini, olası kastın suç işlemek için yeterli olmayacağını belirtmiştir.
Derhal uygulama kuralı nedir?
Bir olaya, o sırada yürürlükte olan hukuk kurallarının uygulanmasına derhal (hemen) uygulama ilkesi adı verilmektedir. Derhal uygulama ilkesi gereğince yeni kanun, yürürlüğe girdikten sonraki olay ve işlemlere uygulanmakta, geçmişe yürümemektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu