MANŞETTÜKETİCİ HUKUKU

Tüketici Cayma Hakkı

Tüketici Cayma Hakkı

Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Internet cayma bedeli yasal mı?

İnternet abonelerinde uygulanan cayma bedelleri ancak ve ancak belirli şartlar altında uygulandıklarında yasaldır.

Taahhütlü olarak sözleşme yapılması durumunda tüketici bu taahhüdü süresinden önce bozarsa, cayma bedeli uygulanabilmesi için öncelikle sözleşmenin süresine bakılır

Tüketicinin cayma hakkı kaç gün?

Bu yönetmeliğe göre tüketicinin cayma ve sözleşmeden dönme hakkı şu şekilde belirtilmektedir.

Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Cayma hakkı hangi tür satışlarda vardır?

Tüketiciler, uzaktan yapılan alışverişlerde (İnternet, telefon yoluyla gibi) 14 gün, kapıdan satışlarda yine 14 gün ve taksitli alışverişlerde ise 7 gün içerisinde, hiçbir gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.

Internet sözleşmesi kaç gün içinde iptal edilebilir?

Tüketicinin 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı mevcuttur.

Sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkı kullanılabilir.

İade Süresi (Cayma Hakkı) Kaç Gündür?

Alıcı; mal satışına ilişkin mesafeli sözleşmelerde, malı teslim aldığı tarihten itibaren on dört gün içerisinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Sözleşmeden cayma hakkı nedir?

MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.

Ayıplı Mal kaç gün içinde iade edilir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereğince, alıcıların teslimat tarihinde itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak herhangi bir sebep göstermeden ve “kargo ücreti ödemeden” ürünleri iade etme hakları vardır.

Sözleşmeden cayma bedeli nedir?

Eğer imzalamış olduğunuz 12, 24, 36 aylık sözleşmelerden herhangi bir sebepten dolayı çıkmak isterseniz yani caymak isterseniz ödemeniz gereken cayma bedeli çıkar.

Bu olaya cayma bedeli diyoruz.

Firma ödeme yapmadığınız kalan ayların toplamını size cayma bedeli olarak ödemenizi ister.

CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER ?

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, iç giyim ürünleri, mayo, bikini, kitap, kopyalanabilir yazılım ve programlar, DVD, VCD, CD ve kasetler ile kırtasiye sarf malzemeleri (toner, kartuş, şerit vb.)

Faturasız ürün iadesi olur mu?

Fiş veya fatura aslı olmadan ürün iade ve değişimi yapılamamaktadır.

” Belgesini kaybettiğiniz bir ürünü iade etmek istediğinizde, satıcının veya kasiyerin ısrarla fiş veya fatura aslı olmadan iade ve bazen değişim dahi yapmadıklarına şahit olursunuz.

Fiş veya faturanızı kaybettiyseniz ürün elinizde kalır.

Tüketicinin cayma hakkı koşulları nelerdir?

Zira 29188 sayılı Mesafeli Satış Yönetmeliği kapsamında sadece mesafeli satışlarda uygulanabilecek olan cayma hakkı düzenlenmiştir :

Tapudan cayma hakkı var mı?

Tüketici olarak satış vaadi sözleşmesi yaptıktan sonra 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe ileri sürmeden ve cezai şart bedeli ödemeden sözleşmeden cayma hakkı var. .

 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu