Resmi Belgeyi Yok Etmek
Resmi Belgeyi Yok Etmek
Resmi Belgeyi Bozmak, Yok Etmek Veya Gizlemek suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 205. maddesinde düzenlenmiştir.
Resmi belgeyi yok etme, bozma ve gizleme suçu (TCK 205) yok etmek, bozmak ve gizlemek gibi seçimlik hareketlerle oluşabilir.
Resmi belgeyi yok etme, bozma ve gizleme suçunda (TCK 205), Bozmak fiili ;belgenin maddi varlığına dokunmaksızın ondan faydalanma imkanlarını engelleyen fiillerin tümüdür.
Örneğin Boyayarak ya da silerek yazıların okunmaz hale getirilmesi; belge üzerindeki resmin koparılması, yırtmak TCK 205.maddenin gerekçesinde de belirtildiği üzere bu suç tipinin fiillerine örnek olarak verilmiş durumlardır.
Resmi Belgeyi Bozmak, Yok Etmek Veya Gizlemek suçu TCK’da şu şekilde tanımlanmıştır:
“Gerçek bir resmi belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi cezalandırılır.”
Bu suçun oluşabilmesi için gerçek bir resmi belgenin bozulması, yok edilmesi ve gizlenmesi gerekir.
Suçun tanımından da anlaşılacağı üzere seçimlik bir hareketli suçtur. Seçimlik hareketlerin birinin yapılması durumunda bu suç oluşur.
Madde gerekçesinde resmi belgeyi bozmak; “Gerçek bir resmi belge üzerindeki yazıları örneğin boyamak ya da silmek suretiyle okunmaz hale getirmek, belge üzerindeki resmi koparmak, belgeyi yırtmak, yakmak ya da gizlemek fiilleri bu suçu oluşturur” diye belirtmiştir.
Gerçek bir resmi belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Burada maddenin ikinci cümlesi aslında bir nitelikli haldir.
Özel Belgede (Evrakta) Sahtecilik Suçu Nasıl İşlenir?
TCK 207. maddede düzenlenen özel evrakta sahtecilik, üç farklı seçimlik hareketle kasten işlenebilen bir suçtur:
Özel bir belgenin sahte olarak düzenlenip kullanılması,
Gerçek bir özel belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilerek kullanılması,
Sahte olduğunu bilerek özel belge kullanma.
Özel Evrakta (Belgede) Sahtecilik ve Şikayet Süresi
Şikayete bağlı suçlarda fiilin işlenmesinden itibaren 6 ay içerisinde şikayet edilmemesi halinde şikayet hakkı ortadan kalkar (TCK md. 73). Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı suçlardan değildir, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi yoktur
Resmi Belgeyi Yok Etme, Bozma ve Gizleme Suçunda Yargıtay Kararları
T.C.YARGITAY 9. CEZA DAİRESİ
E. 2009/9645 K. 2011/1706 T. 15.3.2011
ÖZET : Olay yerinde elde edilen ayakkabı izleri ile sanıkların birinin evinde ele geçen ayakkabının izlerinin uygunluklarına ilişkin ekspertiz raporu, gece bekçisinin sanıkları tereddütsüz teşhisi üzerine adliye binasının camlarını kırıp dava dosyalarını yakan sanıkların eylemlerinin kamu malına zarar verme ve resmi belgeyi yok etme suçunu (TCK 205) oluşturur.
DAVA : Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Sanık ..’in evinde yapılan arama sonucunda elde edilen ayakkabının izleri ile olay yerinden elde edilen ayakkabı izlerinin birbirleriyle klasik ve karakteristik uygunluklarının bulunduğu ve olay yerindeki ayakkabı izlerinin bu ayakkabıdan oluşturulduklarını belirten ekspertiz raporu, gece bekçisi olan tanık …’in her iki sanığı tereddütsüz olarak teşhis
eden beyanları ve tüm dosya kapsamına göre sanıkların adliye binasının camlarını kırmak suretiyle kamu malına zarar verme, dava dosyalarını yakmak suretiyle de resmi belgeyi yok etme suçlarını işledikleri anlaşıldığından hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı gerekçe ile beraatlerine karar verilmesi,
SONUÇ : Kanuna aykırı, Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı ( BOZULMASINA ), 15.03.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.