Boşanma Davası Nerede Açılır?
Boşanma Davası Nerede Açılır
Boşanma Davası Nerede Açılır Yetkili Yer Neresidir
Boşanma davası taraflardan birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 (altı) aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılabilecektir.
Boşanma Dilekçesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Boşanma davasını bir avukat yardımı ile açmak istiyorsanız öncelikle avukata özel bir vekaletname vermeniz gerekmektedir.
Bu nedenle notere boşanma davanız olduğunu ve buna özgü bir vekaletname çıkartmak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Herhangi bir notere giderek boşanma davası açabilmesi için vekaletname vereceğiniz avukatın bilgilerini ve yanınızda götüreceğiniz kimlik ile birlikte vesikalık fotoğrafınızı notere ibraz ederek noterden vekaletnameyi çıkartmasını isteyebilirsiniz.
Boşanma Davalarında Avukat Tutulmak Zorunda mı?
Hak kaybına uğramamanız ve süreci daha sağlıklı takip etmeniz açısından avukatla çalışmanızı öneririz. Boşanma davası açmak veya açılmış olan boşanma davanıza avukat arıyorsanız iletişim bilgilerinde yer alan telefon numarası ile irtibata geçebilirsiniz.
Boşanma Davası Bittikten Sonra Velayet Davası Açabilir miyim?
Boşanma davası bittikten sonra her zaman velayet davası açılabilir. Ancak velayetin değiştirilmesi için haklı nedenlerin ispat edilmesi gerekmektedir.
Boşanma Davası Açtıktan Sonra Feragat Edilebilir mi?
Boşanma davası açıldıktan sonra ve dava kesinleşene kadar her aşamada davadan feragat etmek mümkündür. Ancak bu feragatin belli başlı sonuçları olacaktır. Bu sebeple feragat dilekçesi vermeden önce avukatınıza, avukatınız yoksa bir avukata danışmanız her zaman yararınıza olacaktır.
Boşanma Davası Avukat Ücreti Ne Kadardır?
Boşanma davalarında avukatın alacağı ücret avukat ile yapılacak görüşme sonrasında tarafınıza bildirilir. Olayı dinlemeden işin özünü anlamadan ücretlendirmeye gidilmesi doğru değildir.
Bu açıdan önce hukuki yardım isteyenin neden boşanmak istediği hangi konularda uyuşmazlıkların olduğu, davanın ne kadar emek ve mesai gerektiği, hukuki yardımda bulunanın maddi ve manevi durumu avukat tarafından irdelenerek ücretin de buna göre belirlenmesi en doğru olanıdır. Aksi takdirde avukat ile müvekkili arasında güven ilişkisi zedelenebilecektir.
Boşanmada Telefon Görüşme İçerikleri Geçmişe Dönük Çıkar mı?
Boşanma davasında yalnızca HTS kayıtları istenir. Kişinin telefonda kiminle ne konuştuğu görülemez ancak kiminle, kaç dakika, saat kaçta konuşulduğu ve mesajlaşıldığı bilgileri çıkmaktadır. Bu durumda çoğu zaman aldatma fiilini ispata yarar niteliktedir.
Boşanma Davasında Velayeti Karşı Tarafa Verilen Çocukla Kişisel İlişki
Boşanma davalarında velayetin karşı tarafa verilmesi durumunda velayet kendisinde olmayan tarafın müşterek çocukla görüşme hakkı vardır. Mahkemeler bu hakkı düzenlerken çocuğu, velayet kendisine bırakılan ve bırakılmayan tarafı düşünerek düzenlerler. Dosya kapsamında çocuk açısından sıkıntılı bir durum mevcut olmadığı sürece çocukla velayet kendisine verilmeyen taraf arasında her zaman kişisel ilişki düzenlenir.
Karşı Taraf Duruşmaya Gelmezse Boşanabilir miyim?
Karşı tarafın boşanma davasına gelme zorunluluğu yoktur. Karşı taraf davaya gelmez ya da boşanmak istemezse deliller incelenir ve hakim kusur durumuna göre davayı yine de karara bağlar. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında iki tarafında duruşmaya gelmesi zorunludur.
Anlaşmalı boşanma davası nerede açılır?
Eşlerin belirleyecekleri herhangi bir Aile mahkemesinde açılır. Bu konuda Türk Medeni Kanunumuzun düzenlemiş olduğu herhangi bir yetki kuralı bulunmamaktadır.
Davayı açarken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle bir avukat aracılığıyla davanızı açmanızı öneririz. Zira düzenlenecek protokol, anlaşmalı boşanma davalarında oldukça önemlidir. Tarafların nafaka, tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi boşanmaya bağlı tüm konularda anlaşmış olması gerekmektedir. Anlaşılan tüm hususlar düzenlenecek protokolde belirtilmelidir.
Dava ne kadar sürede sonuçlanır?
Kesin bir süre verilemese de çekişmeli boşanma davalarından çok daha kısa sürede sonuçlanacağını söyleyebiliriz. 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren “Yargıda Hedef Süre” uygulamasına göre 45 günlük süre içinde anlaşmalı boşanma davalarının sonuçlandırılacağı hedeflenmektedir.
Dava açılıp protokol imzalandıktan sonra ya da duruşma aşamasında eşlerden birinin boşanmak istemediğini söylemesi ya da anlaşılan hususlardaki taleplerini değiştirmesi halinde ne olur?
Bu durumda anlaşmalı boşanmak mümkün olmayacaktır.
Çekişmeli boşanma sebepleri nelerdir?
Çekişmeli boşanma davasının sebepleri Türk Medeni Kanunumuzda aşağıdaki şekilde belirtilmiştir:
Zina Çekişmeli boşanma davası,
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,
Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
Terk,
Akıl hastalığı,
Evlilik birliğinin sarsılması,
Çekişmeli boşanma davası nerede açılır?
Çekişmeli boşanma davası, eşlerden birinin yerleşim yerinde veya davadan önce son 6 ayda eşlerin birlikte oturduğu yer Aile mahkemesinde açılır.
Çekilmeli boşanma davası ne kadar sürede sonuçlanır?
Bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Davanın içeriği, taraf tanıklarının sayısı, tebligatların yapılma süresi, mahkeme tarafından araştırılacak veya bir yerden talep edilecek yazıların sayısı, istinafa başvurulup başvurulmayacağı, dava devam ederken anlaşarak boşanma yoluna gidilip gidilmeyeceği, adli tatil gibi birçok sebebe bağlı olarak süreler değişebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur?
Taraf kendini avukat ile temsil ettiriyorsa duruşmaya katılma zorunluluğu yoktur.
Çekişmeli boşanma davasında eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde ne olur?
Bu durumda karşı taraf, boşanmak istemeyen eşin kusurlu olduğunu ispat etmek zorundadır. Boşanmak istemeyen eşin kusurlu olduğunu ispat edemezse, dava reddedilir.
Çekişmeli boşanma davası devam ederken karşı tarafla velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi konularda anlaşılırsa süreç nasıl işler?
Bu durumda avukatınız anlaşmanızı içeren protokolü düzenler, iki taraf da imzalar. Protokol mahkemeye sunulur. Böylece anlaşmalı boşanmış olursunuz.
Çekişmeli boşanma davasında avukatlık ücreti ne kadardır?
Her avukat, talep edeceği vekâlet ücretini serbestçe belirleme hakkına sahiptir. Ücret konusunda bilgi almak için iletişim bilgilerimizle bize ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davası Nerede Açılır