CEZA HUKUKU

Ceza Soruşturması | Ceza Avukatı 2022

Ceza Soruşturması | Ceza Avukatı 2022

Ceza soruşturması veya yargılaması suçun işlenmesinden sonra başlayan bir faaliyettir. Ceza avukatı da çoğunlukla suç işlenmesinden sonra bu sürecin tarafı olan kişilere hukuki yardım yapar.

Suç şüphesi altındaysanız, hakkınızda yakalama işlemi yapılmış olsun veya olmasın, bir ceza avukatı vasıtasıyla savunma yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer suçun mağduruysanız aynı şekilde şikayet hakkınızın etkin bir biçimde savunulması için ceza avukatına başvurabilirsiniz.

Hangi alanda en iyi avukatı aramaktayız?, En iyi ceza avukatı mı? yoksa en iyi ağır ceza avukatı mı?, yoksa en iyi yabancılar hukuku avukatı ,en iyi boşanma avukatı mı?, Tuttuğunu koparan avukat ,da en çok istenen avukat niteliklerinden biridir.

Bu bahsettiğimiz konularda eğer sizde en iyi avukatı arıyorsanız mutlaka ön araştırma yapınız. Aradığınız kişi sizin için alanında en iyi avukat mı, tuttuğunu koparan avukat mı? Bu araştırmalardan sonra sizin için en iyi hizmeti alacağınızı düşündüğünüz avukat ile tereddüte düşmeden anlaşmanızı yapabilirsiniz.

Hukuk ofisimiz olarak alanında uzman kadrosu ile cezai soruşturma , sorgulama, kovuşturma ve dava aşamalarında en iyi ve en sorunsuz hizmeti sağlamak amacıyla hizmet vermekteyiz.

Ceza Hukuku Avukatlarının Görevleri Nelerdir?

Ceza avukatı genellikle müvekkilinin etkin şekilde savunmasını sağlamaktadır. Bu açıdan, davalılar hakkında soruşturma kapsamında tüm delillerin toplanması, toplanan delillerin mahkemeye sunulması ve cezai işlemlerin davalı dosyasına işlenmesi ceza hukuku avukatlarının görevleri arasındadır. Davanın açılmasından, soruşturma, sonuç ve dava dosyasının kapanmasına kadar tüm işlemler ceza hukuku avukatı tarafından yürütülmektedir.

Ceza avukatlarının esasen ne iş yaptığı merak edilen bir durumdur. Ceza avukatları müvekkillerinin ceza hukukuyla ilgili olarak karşılaşmış olduğu problemi çözmek için çalışma yürütürler.

Bu kapsamda ceza avukatları;

Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren ceza davalarında müdafilik veya vekillik yaparlar.
Asliye Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren ceza davalarında müdafilik veya vekillik yaparlar.
Sulh Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren ceza davalarında müdafilik veya vekillik yaparlar.
Cezaevlerinde tutuklu müvekkilleri ile görüşme sağlarlar.
Tutuklanan müvekkilleri lehine tutukluluğa itiraz ederler.
Adli kontrol altına alınan müvekkilleri lehine adli kontrol kararlarına itiraz ederler.
Savcılık soruşturma evresinde müdafilik veya vekillik yaparlar.
İstinaf, temyiz ve karar düzeltme gibi müvekkil lehine olan kanun yollarına başvuruda bulunurlar.
Ceza hukuku alanında hakkı ihlal edilen müvekkilleri için suç duyurusu dilekçesi hazırlarlar.
Müvekkillerini ceza hukuku alanında bilgilendirirler.

Ceza Hukuku Avukatı Neden Tutulur?

Ceza hukukuna aykırı bir işlem yapıldığında kişilerin dava sürecinde tüm haklarının doğru şekilde korunmasında ceza avukatları sorumludur. Avukatlar ise müvekkilleri için tüm soruşturmanın yürütülmesinde, delillerin toplanmasında ve savunma aşamasında etkilidir. Müvekkillerin hukuki açıdan bu tür yetkileri bulunmamaktadır. Davanın en doğru şekilde işlemesi ve sonuçlanması için ceza hukuku çerçevesinde bir dava ortaya çıktığında yetkili kişi olarak ceza avukatları tutulmaktadır.

Asliye Ceza Mahkemesinde Görülen Davalar ?

Kanunlar özellikle bir mahkemeyi görevli kılmış ise yargılama o mahkemede görülmektedir. 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren davalar ve işler Asliye Ceza Mahkemesinde görülmektedir.

Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen ceza davalarından bir kısmı şöyledir:

Kasten Yaralama Suçu,
Taksirle Yaralama Suçu,
Cinsel Taciz Suçu,
Cinsel Saldırı Suçu (TCK 102/1),
Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu,
Tehdit Suçu,
Şantaj Suçu,
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu,
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu,
Hakaret Suçu,
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu,
Hırsızlık Suçu,
Mala Zarar verme Suçu,
Güveni Kötüye Kullanma Suçu,
Özel Belgede Sahtecilik Suçu,
İftira Suçu,
Yalan Yere Yemin Suçu,
Suç Uydurma Suçu,
Suç Üstlenme Suçu,
Yalan Tanıklık Suçu,
Suçu Bildirmeme Suçu,

Ceza avukatı arayan insanlar genellikle en iyi ceza avukatı veya en iyi ağır ceza avukatı bulma arayışı içerisinde olurlar. Bu arayış sürecinde şahıslar genellikle tavsiye üzerine ceza avukatına giderler. İstanbul’ da ceza avukatı ve ağır ceza avukatı sayısı bir hayli fazla olup; bu sebeple ceza avukatı tavsiyesi önemli bir ölçüdür. Şahıslar, her ne kadar tavsiye üzerine ağır ceza avukatına gitseler de esasen güvendikleri ve olumlu kanaat getirdikleri tecrübeli bir ceza avukatıyla yola devam etmelidir. Ceza avukatı arıyorum İstanbul’ da hangi semte gitmeliyim diye tereddüt yaşıyorsanız şunu açıkça söyleyebiliriz ki İstanbul’ un her semtinde ceza hukukuyla ilgilenen birçok avukat bulunmaktadır.

Ceza Avukatlarının Sık Baktığı Davalar

Ceza avukatları, genellikle Asliye Ceza Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemelerinin görev konusuna giren davalara ve işlere bakmaktadırlar. Bu kapsamda kişiler en çok Türk Ceza Kanununda yer alan suç tipleri ile karşılaşmaktadırlar. Ceza avukatları, kişilerin karşılaşmış oldukları bu suç tipleri ile ilgili olarak onlara hukuken destek sağlamakta ve yardımcı olmaktadırlar.

Bu kapsamda ceza avukatlarının en çok baktığı ve karşılaştığı suç tipleri şunlardır:

Çocukların Cinsel İstismarı Suçu (TCK Madde 103),
Tehdit Suçu (TCK Madde 106),
Şantaj Suçu (TCK Madde 107),
Karşılıksız Yararlanma Suçu (TCK Madde 163),
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu (TCK Madde 116),
Güveni Kötüye Kullanma Suçu (TCK Madde 155),
Yalan Yere Yemin Suçu (TCK Madde 275),
Kasten Yaralama Suçu (TCK Madde 86),
Dolandırıcılık Suçu (TCK Madde 157),
Hakaret Suçu (TCK Madde 125),
İşkence Suçu (TCK Madde 94),
Eziyet Suçu (TCK Madde 96),
İftira Suçu (TCK Madde 267),
Cinsel Saldırı Suçu (TCK Madde 102),
Cinsel Taciz Suçu (TCK Madde 105),
Dolandırıcılık Suçu (TCK Madde 157),
Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu (TCK Madde 104),
Kişinin Hatırasına Hakaret Suçu (TCK Madde 130),
Yalan Tanıklık Suçu (TCK Madde 272),
Muhafaza(Yediemin) Görevini Kötüye Kullanma Suçu (TCK Madde 289),
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu (TCK Madde 109),
Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçu (TCK Madde 132),

Yukarıda belirtilen suç tipleri dışında yasal mevzuatta başkaca suçlarda mevcut olup; ceza avukatları diğer suçlarda da müvekkillerine hukuki destek sağlamaktadır.
Ceza avukatı, şüphelinin kendisine verdiği her türlü bilgiyi meslek sırrı olarak saklamak zorundadır. Avukatlar, avukatlık mesleğini bıraksalar dahi mesleki sırrın saklanması süresiz olup yaşam boyu devam eder. Şüpheli ile avukatı arasında yapılan görüşmede savunmanın çerçevesi tartışılır, şüphelinin en iyi ne şekilde savunulabileceği kararlaştırılır.

Ceza avukatı, polisin (veya başka bir kolluk görevlisinin) ifade alma işlemi sırasında şüpheli ile birlikte hazır bulunur. Avukat, ifade alma işleminde, şüphelinin yerine geçerek sorulara cevap veremez, sadece hukuki yardımda bulunur. Polisin ifade alma işlemi akabinde şüpheli serbest bırakılmazsa, adliyede savcılığa çıkarılacaktır.
Savcılık aşamasında da ceza avukatı, şüphelinin savunmasını yapacaktır.

Ceza avukatı, tüm aşamalarda şüpheliyle kimsenin duyamayacağı bir şekilde görüşme hakkına sahiptir. Savcılık şüpheliyi serbest bırakmazsa şüpheli, tutuklama veya adli kontrol istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilir. Hakim şüphelinin sorgusunu yaparken avukat da sorgu da hazır bulunur.
Şüphelinin sorgusu ve savunması yapıldıktan sonra hakim şüphelinin tutuklanmasına karar verirse, şüpheli cezaevine konulur. Tutuklama kararına 7 gün içinde itiraz edilebilir.

Tutuklamaya itiraz, kişi özgürlüğünü sınırlayan mahkeme kararlarına karşı ceza avukatı tarafından yapılan en önemli başvuru biçimidir. Avukat, şüpheli veya sanığın özgürlüğünü ilgilendiren tüm işlemlere karşı şüpheliyi temsilen itiraz edebilir.

Ceza Soruşturması | Ceza Avukatı 2022

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu