BORÇ HUKUKU

E-Sözleşme Nedir

E-Sözleşme Nedir

Dijital sözleşme nedir?

En genel ve kısa tanımıyla dijital sözleşme, elektronik ortamda dijital araçlar kullanılarak yapılan sözleşmelerdir. Geleneksel biçimde hazırlanan sözleşmelerin elektronik ortamdaki olduğu için, bu sözleşmelere özel kurallara ihtiyaç yoktur.

Mesafeli Satış Sözleşmesi ne demek?

Mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret sitesi sahiplerinin alıcılara karşı hazırladığı sözleşmelerdir.

Satıcı, sattığı ürünü teslim edemediği ya da alıcının ödeme durumunda aksilik olduğu durumlarda sözleşmenin işleyişinde değişiklikler gerçekleşir. Her iki taraf da mülkiyeti satın alan kişiye devretmeyi kabul edebilir.

Elektronik Sözleşme (E-Sözleşme) Nedir ?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 1. Maddesine göre sözleşme; tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulacağı hükme bağlanmıştır.

Kanun’da açıkça aksi belirtilmediği sürece, bu iradelerin belirli bir şekilde açıklanması zorunlu değildir. Önemli olan irade beyanının karşı tarafa ulaşmasıdır.

Bu sebeple Türk Hukuk Sistemimizde sözleşmelerin, elektronik ortamda da kurulabilmesi konusunda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Elektronik sözleşmelerde ise taraflar, iradelerini elektronik ortamda açıklamaktadırlar.

Elektronik sözleşmeye ilişkin kurucu irade beyanlarının her ikisinin de elektronik ortamda açıklanmış olması gerekmektedir.

Elektronik sözleşme, “taraflardan her birinin sözleşmenin kurulmasına ilişkin iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak elektronik ortamda beyan ettiği sözleşme” olarak tanımlanabilir.

Güvenli Elektronik İmza

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda elektronik sözleşmelere ilişkin bir tanım ya da ayrıntılı bir düzenleme bulunmamaktadır.

Ancak, Kanun’un 15. maddesinde yazılı şekle bağlı elektronik sözleşmelerin kurulması bakımından önem taşıyan güvenli elektronik imzanın, el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukukî sonuçlarını doğuracağı ifadesine yer verilmiştir.

Dijital Olarak İmzaladığım Sözleşmeler Hukuken Geçerli Midir?

Kurumdan-Tüketiciye(B2C) sözleşmeler için tüketici mevzuatında mesafeli sözleşmeler tanımlı olduğundan bu sözleşmelerin elektronik ortamda imzalanmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Kurumdan-Kuruma(B2B) sözleşmeler için mevzuat halen uygulamayı tam anlamıyla yakalayabilmiş değildir ancak sistem üzerinden yapılan sözleşmelerin imza aşamasında kullanıcı onayı, detaylı loglama, tek kullanımlık şifre kullanımı gibi imzalanan sözleşmeyi güvenli hale getirecek yan unsurlarda bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu