BORÇ HUKUKU

Sözleşmeden Doğan Alacak Davaları

Sözleşmeden Doğan Alacak Davaları

Sözleşmeden doğan alacak davasında, hukuka aykırı, sözleşmeye aykırı, ahlaka aykırı ve kusurla hareket ederek sözleşmenin diğer tarafın maddi manevi zararına sebep olan bu zararı da gidermekle yükümlüdür. Kural gereği, zararı gören, zararı ve zarar verenin kusurunu ispat etmekle yükümlüdür.

Sözleşmeden doğan alacak davaların görevli mahkemedava konusuna göre değişmektedir. … Yani, özel mahkemelerin görev alanına girmedikçe ve aksine düzenleme bulunmadıkça sözleşme kaynaklı borç ilişkisi uyuşmazlıklarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Her sözleşme için yazılılık bir geçerlilik koşulu değildir. Hukuk sistemimizde sözleşmenin yazılı olmasında amaç ispat kolaylığıdır.

Tarafların sözleşmede düzenlemediği hususlarda Türk Borçlar Kanunu’nun düzenlemeleri dikkate alınacaktır.

 Sözleşmesel ilişkinin türüne göre özel kanunların (Türk Ticaret Kanunu, Sınai Mülkiyet Kanunu gibi) uygulanması da söz konusu olabilmektedir.

Sözleşmeye aykırılık durumlarını; taraflardan herhangi birinin sözleşme ile belirlenmiş olan yükümlülüklerini ifa etmemesi veya eksik olarak ifa etmesi yahut sözleşmenin hukuka uygun olmayan şekilde feshedilmesi hallerinde tazminat davası açılarak ilgili taraf zararının giderilmesini talep edebilecektir.

Temerrüde düşmek ne demek TDK?

Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir. Yani alacaklı ya da borçlu taraflardan birinin borcunu ya da yükümlülüğünü zamanında ve usulüne göre yerine getirmemesi durumudur.

Borçlu temerrüdünün şartları nelerdir?

Borçlu temerrüdüborçlunun borcu ifada gecikmesi olarak ifade edilir. Borçlu temerrüdünün şartları; vadesi gelmiş bir borç olmalı, alacaklının borçluya ihtarda bulunması gerekmeli, borcun ifasının imkansız olmaması ve borçlunun kusurlu olması aranmaktadır.

Icra takibi borçluyu temerrüde düşürür mü?

İfası mümkün ve muaccel bir borcun ifasında gecikme durumunda, alacaklının ihtarıyla borçlu temerrüde düşer.

Alacaklı, ihtar çekmek yerine doğrudan borçluya karşı icra takibine girişebilir.

Öte yandan temerrüt faizine de ödeme emrinin tebliğini takip eden günden itibaren hükmedilmesi gerekir.

Ana para faizi ve temerrüt faizi nedir?

Hukuki açıdan faizpara alacaklısına, parasından yoksun kaldığı süre için bir hukuki işlem veya yasa uyarınca ödenmesi gereken karşılıktır, tazminattır.

Anapara Faizi (‘kapital’, ‘sermaye’ veya eski deyimiyle ‘resulmal’) henüz temerrüde düşmeden ödenmesi lazım gelen faizdir.

Borçlunun Temerrüdünde İhtar Zorunluluğu

Borçlu temerrüdünün (gecikmesi, direniminin) söz konusu olabilmesi için, borcun ödenebilir hale gelmiş olması yeterli olmaz.

Bundan başka, alacaklının borcun ifası için borçluya ihtarda bulunması da gereklidir. … Örneğin; taraflar borcun ifa edileceği anı (vadeyi) beraberce belirlemiş olabilirler.

Borçlunun Temerrüdü Nedeniyle Gecikme Tazminatı

Borçlunun temerrüdü halinde borçlu temerrüde düşmede kusurlu ise borcun süresinde yerine getirilmemesinden kaynaklı olarak uğradığı zararı gidermekle yükümlü olacaktır.

Yani gecikme tazminatı talep edilebilmesi için:

  1. Borçlu temerrüde düşürülmüş (mütemerrit) olmalıdır.
  2. Alacaklı, borçlunun temerrüt halinden ötürü zarara uğramalıdır.
  3. İfa edilememe veya geç ifa ile gecikme zararı arasında uygun bir nedensellik (illiyet) bağı kurulmalıdır.
  4. Borçlu kusuru ile gecikmeye sebebiyet vermelidir.

Bu şartlardan herhangi birinin eksik olması halinde alacaklı, borçlunun temerrüdünden dolayı gecikme tazminatı talep edemeyecektir.

Alacaklının temerrüdü,

Alacaklının temerrüdü ne demek?

TBK’ nin 106-110.maddeleri arasında düzenlenmiş borçlar hukuku terimidir.

Borçlunun ciddi, gerçek ve usulüne uygun bir ifa teklifini alacaklının haklı bir sebep olmaksızın reddetmesi veya haklı bir sebep olmadan ifa kısmında üzerine düşen hazırlıkları yerine getirmemesidir.

Alacaklının temerrüdünün sonuçları zor durumda kalan borçluyu korur niteliktedirler. Bu sonuçlar, borçlunun muhafaza masrafların alacaklı tarafından karşılanması, borçlunun sorumluluğunun hafiflemesi, eğer hasar oluşursa hasarın alacaklıya geçmesi ve alacaklı temerrüdünün borçlu temerrüdü ile ilişkisidir

Tevdi Tayini Ne demek?

Borçlunun borcunu ödemek istemesine rağmen alacaklının bunu kabul etmemesi, alacaklının adresinin bulunamaması gibi durumlarda borçlu, tevdi mahalli tayini isteyebiliyor.

Tevdi mahalli tayini ne demek?

Borçlunun borcunu ödemek istemesine rağmen alacaklının bunu kabul etmemesi, alacaklının adresinin bulunamaması gibi durumlarda borçlu, tevdi mahalli tayini isteyebiliyor

Tevdi mahalli tayini hangi mahkeme?

HMK’nın 382/d-3. maddesi gereğince, tevdi mahalli tayini talebi çekişmesiz yargı işleri arasında sayılmış olup, aynı Yasa’nın 383. maddesine göre de; çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir hüküm bulunmadığı sürece Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir.

Sözleşmeden Doğan Alacak Davaları  hakkında hukuki destek için tazminat avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu