MANŞET

Hizmet Tespit Davası

Hizmet Tespit Davası

Hizmet tespit davası kaç yıl geriye gider?

Kanun ile düzenlenmiş olan beş yıllık süre hak düşürücü süre olduğundan dava açıldığı tarihten itibaren geriye dönük olarak yalnızca son beş yıllık hizmetin tespiti istenebilmektedir.

Hizmet tespit davası kime karşı açılır?

İş verene karşı açılır. Önceden Sosyal Güvenlik Kurumu da davalı olarak gösterilmekte idi ancak artık SGK feri müdahil olarak davaya müdahil olmakta davalı olarak gösterilmemektedir.

Hizmet tespit davası SGK taraf mı?

Davasında işveren davalı, SGK feri müdahil durumundayken, başlangıç tespiti davasında, davalı Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.

SGK hizmet tespit davası nedir?

Hukuksal çıkar söz konusu ise bu çıkar doğrultusunda açılan ve sonunda bir hükümlülük talebi içermeyip duruma göre herhangi bir anlamda bir hükümlülüğe de yol açabilen ve konusuna ilişkin bir hususun bir hükümle tespitini amaçlayan davadır.

Hizmet tespit davası kazanılırsa ne olur?

Kişinin lehine sonuçlanırsa işçinin talep ettiği yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir.

SGK ve vergi dairesi söz konusu dönem için işverene ceza kesebilir. Ceza verilmesi halinde işveren bu cezayı da ödemekle yükümlü olacaktır.

Sigorta bildirimi yapılmaksızın ve primleri yatırılmaksızın çalıştırılan işçinin, öncelikle mahkemeden işveren ile aralarındaki hizmet ilişkisinin tespit edilmesi ve bu tespite binaen işverene işçilik alacakları için ikinci bir dava açıp bu alacaklarını talep etmesi amacıyla açılır.

Hizmet tespit davası arabuluculuğa tabi mi?

İş kazalarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat talepleri ile bu konulardaki rücu davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında yer almıyor. Ayrıca, hizmet tespiti, yaşlılık aylığına hak kazanıldığının tespiti gibi SGK uyuşmazlıkları da zorunlu arabuluculuk kapsamı dışında.

Hizmet Tespit Davası Arabuluculuk Kapsamında mıdır?

Arabuluculuk kapsamında değildir. Doğrudan hizmet tespit davası açılabilir.

Hizmet tespit davası zamanaşımı ne zaman başlar?

Dava, hizmet tespiti istemine ilişkindir. Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.

Hizmet tespit davasında ispat yükü kimde?

İspat yükümlülüğü HMK’daki genel kurala uygun olarak, sigortalının üstündedir. Ancak Yargıtay içtihatları bu davanın işverene karşı aciz durumda olan işçiyi koruma gayesi güderek, kamu düzenini ilgilendirdiği gerekçesiyle re’sen araştırma yükümlülüğü getirmiştir.

5 yıllık hak düşürücü süre nedir?

Beş yıllık süre yalnızca işçinin sigorta bildiriminin hiç yapılmadığı, işe giriş bildirgesinin düzenlenmediği ve SGK’ya verilmediği durumlarda gündeme gelmektedir. Kurum’a hiçbir zaman bildirim yapılmamışsa, işçinin işten ayrıldığı yılın son gününden itibaren 5 yıllık hak düşürücü süre işlemeye başlayacaktır.

Hizmet tespiti davası açmak zorunlu mu?

İşçi kural olarak sigortasız çalışarak geçirdiği sürenin son yılından itibaren başlamak üzere 5 yıl içerisinde hizmet tespiti davasını açmak hakkına sahiptir. … Yine işçinin vefatı itibari ile yasal mirasçıları da, işçinin vefatından itibaren 5 yıl içerisinde hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir.

Arabulucuya karşı taraf gelmezse ne olur?

Taraflardan birisinin mazeret göstermeksizin görüşmeye katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyeti sona erer. Bu durumunda toplantıya katılmayan taraf, arabulucu tarafından hazırlanacak son tutanakta belirtilir.

Tespit davası ne demek?

Tespit davası, bir hukuki ilişkinin ya da hakkın varlığının ya da yokluğunun mahkeme kararıyla saptanmasıdır.

Tespit davası neden açılır?

Tespit Davaları Genel başlıklar halinde kısaca anlatacak olursak; Tespit davası açılarak, mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir.

Hizmet Tespit Davalarında Süre Nedir?

5510 sayılı Kanun’un 86/9’a göre, aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.

Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere hizmet tespit davalarının açılabilmesine ilişkin olarak hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıllık bir süre öngörülmüştür.

Hak Düşürücü Sürenin İstisnaları Var Mı?

Hizmet tespit davalarına ilişkin yukarıda belirtilen hak düşürücü süre mutlak nitelikte değildir.

Yargıtay 10. ve 21. Hukuk Dairelerinin süreklilik kazanmış kararlarına göre:
a- Müfettiş durum tespit tutanağı ya da tahkikat raporlarıyla çalışma tespit edilmişse,
b- Asgari işçilik incelemesi neticesinde işverenden sigortalının primleri Kurumca icra yoluyla tahsil edilmişse,
c- İşveren imzalı ücret tediye bordrosunda sigortalıdan sigorta primi kestiğini açıkça gösterdiği halde sigorta primini Kuruma yatırmamışsa,
d- Sigortalı durumunda iken memurluğa geçmiş olursa,
e- İşe giriş bildirgesi Kuruma süresinde verilmiş; fakat bordrosu ve primi SGK’ya intikal ettirilmemişse,
f- İşçilik hakları tazminatlarına (ihbar, kıdem tazminatı, ücret alacağı vs.) ilişkin aynı döneme ait kesin hüküm niteliğini taşıyan yargı kararları varsa, hizmet tespit davaları zamanaşımına uğramaz.

Hizmet Tespit Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu