İstanbul Kira Hukuku Avukatı
İstanbul Kira Hukuku Avukatı
En İyi Tahliye Avukatı
Kira hukuku iki ana bölümden oluşmaktadır. İlki adi kira sözleşmesi çerçevesinde oluşturulan ve kiracının sadece kullanma hakkına sahip olduğu kira ilişkisidir. Diğer kira sözleşmesi de genel olarak bilinen ürün kira sözleşmesidir. Bu sözleşmelerde eşya veya hak kiracıya kira bedeli karşılığında kullanılması ve yararlanılması üzerine bırakılmaktadır.
MADDE 299- Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
Ülkemizde sıklıkla karşılaştığımız konu ise kanunda ayrıca düzenlenen konut ve çatılı işyeri kirasıdır. Kanun koyucu daha çok problem çıkan konularda ayrıca düzenlemeler yaparak daha ayrıntılı şekilde kanun maddeleri düzenlemiştir. Bu maddeler TBK 339 ve devamında düzenlenmiştir.
Kira sözleşmesi süre ,
Kanun koyucu genel olarak kira sözleşmelerinde konut ve çatılı işyeri kirasını ayrıca düzenlediği için bu konuda da ayrıca düzenleme bulunmaktadır:
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Burada şayet bildirimde bulunmazsa kiracı kira sözleşmesi bir yıl süreyle uzamaktadır. Bu durumda kiraya veren sebebi bulunmadığı takdirde sözleşmeyi fesh edemez. Fakat 10 yıl geçtikten sonra kiraya veren her uzama yılının sonundan 3 ay önce bildirimde bulunursa sözleşmeyi feshedebilir.
Tahliye Davası Şartları Nelerdir?
Tahliye davası açılmadan önce bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Şartlar oluşturulduktan sonra tahliye davası açılabilmektedir.
Kiracı ev sahibi olduğu mülkün sözleşme içerisinde bir tarih belirleyerek evin boşaltılmasını o tarihte istediğini talep etmektedir. Fakat burada mülkün o tarihten daha sonra boşaltılmaması burada kiracının tahliye davası açılması beklenilmektedir.
Evin boşaltılmasını beklediği ve sözleşme içerisinde tarih olarak belirttiği zaman içerisinden 1 ay sonrasında hala ev boşaltılmamışsa burada tahliye davası açılarak mülkün boşaltılması dava ile sonuçlanmaktadır.
Kiracı mülkünün yakınlarında ya da aynı bölge içerisinde farklı bir ev olduğu buluyorsan burada da yine tahliye davası açılabilmektedir.
Tahliye davası sırasında gerekçe olarak kiralanan ev dışında farklı yakın bir bölgede farklı bir ev bulunuyorsa aynı zaman da yaşanabilecek bir ev konumunda ise yine bir dava açılması beklenmektedir.
Kiracı ile birlikten 1 yıldan az olacak şekilde bir sözleşme yapılmış ise fakat kira 2 kez ödenmemişse bu ödenmeden sonra ihtar alınmışsa ihtar süresi sonrasında mülk sahibi kiminse o kişi tahliye davası açabilmektedir. Kiracı kirasını iki kez den fazla ödemediği takdirde tahliye davası sırasında bu gerekçe olarak gösterilerek bir dava açılması mümkündür.
Burada önemli olan ihtar süresinin bitmesi beklenilmektedir. İhtar suresi bitiminde tahliye davası açılabilir. İhtar süresi bitmeden tahliye davası açılması beklenilmektedir.
Kiracı bir yıldan daha fazla süreyle evi kira ağladıysa bir yıl kadar kira ücretini ödemediğiyse yine burada da bir ihtar alarak ihtar süresi sonrasında mülk sahibi tahliye davası açabilmektedir.
Kira bir yıl ya da daha fazla süre boyunca ödenmemiş ise bu gerekçe gösterilerek bir tahliye davası açılması şart olarak belirtilmektedir. Yine burada da dikkat edilmesi gereken ihtar süresinin bitmesinin beklenilmesidir. Daha sonra tahliye davası açılmaktadır. İhtar süresi bitmeden tahliye davası açılması beklenilmemektedir.
Tahliye Davası Nedir?
Tahliye davaları, bir kişinin evini başka bir kişiye kira olarak vermesinden sonra çeşitli nedenlerle kiracısını evden çıkarmak için oluşturduğu bir takım dava çeşididir. Kiracının evden çıkması amaç edinilerek açılmaktadır.
Açılan bu dava sonucunda ortaya konulan nedenlerle birlikte kiracının evden çıkması ile sonuçlanması beklenir. Tahliye davası açılabilmesi için davayı açan kişinin belli başlı bir takım sebepleri ortaya koyması gerekmektedir.
İstanbul kira hukuku avukatı olarak Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu İstanbul Küçükçekmece Adliyesi, Çağlayan Adliyesi, Bakırköy Adliyesi ve Büyükçekmece Adliyesi gibi adliyeler başta olmak üzere İstanbul’un ve Türkiye’nin her yerinde kira sözleşmesi akdetme, kiralanın tahliyesini sağlama ve kiraya veren, kiracı ilişkilerinde ortaya çıkacak tüm problemlerle ilgili hizmetlerimizi müvekkillerimize etkin ve hızlı sonuçlar vererek sunmaktayız.
Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu olarak Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Florya, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu bölgeleri ile İzmir ,Bursa, Ankara, Konya,Eskişehir gibi Türkiyenin bir çok İlindeki müvekkillerimize hizmet vermekteyiz.
İstanbul Kira Hukuku Avukatı