Kabahatler Kanunu | Emre Aykırı Davranış
Kabahatler Kanunu | Emre Aykırı Davranış
Emre aykırı davranış Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde düzenlenmiştir.
Emre aykırı davranış
Madde 32 – (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.
(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.
(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.
Kabahatler Kanunu’nun 4. maddesine göre; hangi fiilin kabahat oluşturduğu kanunda açıkça tanımlaması gerekir. Ancak aynı maddenin devamın da bir istisna getirilmiştir. Buna göre; kanunlar kabahatin kapsam ve sınırlarını belirlemek suretiyle içeriğinin doldurulmasını idarenin genel ve düzenleyici işlemlerine bırakabilir. Ancak kabahatin karşılığı olan yaptırımların türü, süresi, miktarı ancak kanunla belirlenebilir. Bu nedenle kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması için yetkili makamlar “emre aykırı davranış” oluşturan fiiller için idari yaptırım uygulayabilir.
Emre aykırı davranış nedeniyle idari yaptırımın uygulanabilmesi için kanunda açıkça hüküm bulunması gerekir. Örneğin;
İl İdare Kanunu Madde 66 –
İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun
32 nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır.
Ancak Kabahatler Kanunu’nun bu madde hükmü genel bir düzenleme olarak değerlendirilemez. Her konuda idari bir yaptırım uygulanamaz. Ancak kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlık sebeplerinden birinin varlığı halinde uygulanabilir.
Kabahatler Kanunu | Emre Aykırı Davranış
Emre Aykırılık Kabahatinin Şartları Nelerdir?
Emre aykırı davranış içeren kabahatin oluşabilmesi için 3 şartın bir arada bulunması gerekir.
- Yetkili makamlar tarafından hukuka uygun verilmiş bir emir olmalıdır.
- Yetkili makamlar tarafından verilen emrin amacı; kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlık sebeplerinden birinin varlığı olmalıdır.
- Emir usulen verilmiş olmalıdır. Kanunda açıkça belirtilmemiş olsa bile emrin ilan edilmiş olması gerekir. Aynı zamanda maddenin gerekçesinde “Bu yoldaki emir veya tedbirlerin önceden ilan edilerek, halka duyurulması gerektiği” belirtilmiştir.
Kabahatler Kanunu| Dilencilik
Dilencilik
Madde 33 – (1) Dilencilik yapan kişiye, elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
(2) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve el koymaya kolluk veya belediye zabıta görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir veya belediye encümeni karar verir.
Dilencilik yapan kişiye idari para cezası ve buradan elde edilen gelire mülkiyetin kamuya geçirileceği yaptırımı uygulanacağı düzenlenmiştir. Dilencilik yapan kişiye, idari para cezasını ve el koymaya hangi makamın yetkili olduğu da belirlenmiştir. Buna göre;
- kolluk kuvvetleri,
- Belediye zabıta görevlileri,
dilencilik dolayısıyla kişiye idari para cezası keser aynı zamanda buradan elde ettiği gelire el koyar.
Dilencilik dolayısıyla elde edilen gelire el konulduktan sonra mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı;
- Mülki amir (vali, kaymakam ve ile bu unvanlara sahip olup İçişleri Bakanlığı merkez teşkilatı ile iller kuruluşunda görev alanları ve maiyet memurları kapsar.)
- Belediye encümeni,
tarafından verilir.
Dilencilik aynı zamanda Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiştir. Ancak dilenciliğin Türk Ceza Kanunu uyarınca suç sayılabilmesi için dilencilik fiilinin; Çocuk, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimselerin araç olarak kullanılması suretiyle yaptırılması gerekir. Dilenciliğin bu kapsamda yapılmaması halinde suç değil, kabahat oluşur.
Dilencilik
Türk Ceza Kanunu Madde 229- (1) Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda bulunan kimseleri
dilencilikte araç olarak kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kabahatler Kanunu| Kumar
Kabahatler Kanunu uyarınca kumar oynayan kişiye yaptırım uygulanacağı düzenlenmiştir. Maddenin gerekçesinde kumarın bir suç değil, kabahat olduğu tanımlanmıştır. Kumar oynayan kişiye hem idari para cezası verilir hem de kumardan elde ettiği gelire el konulur. Kumar dolayısıyla idari para cezasını ve gelire el koyma işlemini sadece kolluk kuvvetleri yapabilir. El konulan gelire ilişkin mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararını ise mülkî amir verebilir.
Kumar
Madde 34 – (1) Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Ayrıca, kumardan elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.
(2) Bu kabahat dolayısıyla idarî para cezasına ve el koymaya kolluk görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülkî amir karar verir.
Kabahatler Kanunu| Sarhoşluk
Sarhoşluk bir suç değil, kabahat olarak tanımlanmıştır. Sarhoş olması nedeniyle kamunun düzenini bozacak hareketler sergileyen kişilere kolluk görevlileri tarafından idari para cezası kesilir.
Sarhoşluk
Madde 35 – (1) Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası
verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.
Kabahatler Kanunu| Afiş Asma
Yetkili makamlardan izin alınmaksızın meydanlara, parklara, cedde veya sokağa yahut özel mülkiyete ait olan yerlere; bez, kağıt, benzeri afiş ve ilanların asılması kabahat olarak tanımlanmıştır. Yaptırım olarak kişiye idari para cezası verilir. Bu afişlerin toplanması halinde ortaya çıkan masraflar kabahati işleyen kişiden tahsil edilir. Eğer afiş izin alarak asılmışsa bu durumda kabahat oluşmaz. Ancak afişin asılması için verilen sürenin dolmasıyla birlikte toplanması gerekir. Aksi halde izin alınmamış gibi idari para cezası verilir.
Afiş asma
Madde 42- (1) Meydanlara veya parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara bez, kâğıt ve benzeri afiş ve ilân asan kişiye, yüz Türk Lirasından üçbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Aynı içerikteki afiş ve ilânlar, tek fiil sayılır.
2) Birinci fıkra hükmü, yetkili makamlardan alınan açık ve yazılı izne dayalı olarak asılan afiş ve ilânlar açısından uygulanmaz. Bu izinde, afiş ve ilânın asılacağı zaman dilimi açık bir şekilde gösterilir. Bu afiş ve ilânlar izin verilen gerçek veya tüzel kişi tarafından bu sürenin dolmasını müteakip derhal toplatılır. Toplatma yükümlülüğüne aykırı hareket edilmesi halinde birinci fıkra hükmüne göre idarî para cezası verilir.
(3) Bu afiş ve ilânların kaldırılmasına ilişkin masraflar da ilgili kişilerden ayrıca tahsil edilir.
(4) Bu kabahatler dolayısıyla idarî para cezasına, kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.
(5) Özel kanunlardaki hükümler saklıdır.
Kabahatler Kanunu | Emre Aykırı Davranış
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.