Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır
Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır ?
Kira hukuku bir tarafın kiraya veren diğer tarafın kiralayan olduğu uyuşmazlıklarda uygulanacak hukuki düzenlemeleri içerir.
TBK m.299 a göre kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
KİRAYI ÖDEMEME SEBEBİYLE KİRACININ TAHLİYESİ
Kiranın sadece bir kere ödenmemesi ya da geç ödenmesi durumunda, ev sahibinin tahliye isteme hakkı doğacaktır. Kira sahipleri ödenmemiş kira borçları için icra takibi başlatabilir. Ancak bu icra takibi davası esnasında tahliye talebinde bulunulmazsa ve sadece kira borçları istenirse, ileride tahliye talep hakkını kaybedecektir.
Bu nedenle icra takibinden önce tahliye talebi verilmesi önemli bir detaydır. Ev sahibinin vereceği ödeme emrine karşılık kiracıya 7 günlük bir itiraz süresi doğar. Bu itiraz süresini doldurursa 30 gün içerisinde borcu ödemekle kiracı yükümlü olacaktır.
Konut ve çatılı işyeri kirası sözleşmeleri belirli veya belirsiz bir süre için yapılabilir. Kanuna göre belirli süreli sözleşmeler için kiracı tarafından 15 gün önceden bildirim yapılmadıkça sözleşme aynı koşullar dahilinde bir yıllığına uzatılmış kabul edilir.
Kiraya veren sözleşme süresinin bitimine dayanarak kira sözleşmesini sona erdiremez. Burası önemlidir çünkü uygulamada ev sahipleri ilk yılın sonunda “sözleşme süresi bitiyor çıkmalısınız” gibi argümanlar ile kiracıları çıkarmak istemektedir.
Bu durum kanuna göre mümkün değildir. Kiracıyı çıkarmak istiyor iseniz mutlaka aşağıdaki sayacağımız hususlardan birine dayanmanız gerekmektedir.
Kiraya verileni sözleşmeye uygun şekilde kiracıya sağlamak, bu şekilde sözleşme süresince bulundurmak kiraya verenin borçlarıdır.
Kiraya verenin kiralananın ayıbından da sorumluluğu vardır. Bu ayıplar fiziki olabileceği gibi hukuki de olabilir. Teslim anındaki ayıplarda kiracı, borçlu temerrüdü hükümlerine veya sonradan ayıplı hale gelme halindeki hükümlere yönelebilir.
Teslimden sonraki ayıplarda ise kiracı ayıbın giderilmesini, fesih hakkını, ayıbı giderip bunu kiradan düşme hakkını, kira indirimini, ayıpsız benzerle değiştirilme hakkını veya tazminat hakkını seçimlik olarak kullanabilir. Uygulamada evlerde oluşan kiracıdan kaynaklanmayan hususlarda kiracılar bu haklarını kullanabilir.
Kiracının borçları ise kiralananı sözleşmeye uygun kullanmak, özenli kullanım, komşulara saygı göstermek ve kira bedelini ödemektir.
YAZILI TAHLİYE TAAHHÜDÜ İLE KİRACININ TAHLİYESİ
Kiracı yazılı bir tahliye taahhütnamesi vermişse bu durumda bu tahliye taahhüdüne dayanarak kiracıyı evden çıkarmak mümkündür. Ancak kiracıdan alınan tahliye taahhüdünün geçerli olması gerekir, bunun için bir takım hususları içermesi gerekmektedir aksi halde taahhüt geçersiz sayılacak ve dava reddedilecektir.
Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır ?
Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için;
1. Yazılı olmalıdır.
2. Kiracı tarafından bizzat veya temsilcisi tarafından verilmiş olmalıdır.
3. Belirli bir tarihin yazılması gerekmektedir.
4. Tahliye taahhüdünün imza tarihi, kira sözleşmesinin imza tarihinden belirli bir süre sonra olmalıdır.
Kirayı Ödememe Durumunda Kiracının Tahliyesi Nasıl Gerçekleşir?
Kiracı tahliye avukatı, kiracının kirayı ödemediğini ispat etmesi durumunda kiralayan adına dava açabilecektir. Kiracısını evden çıkartmak isteyen ev sahiplerinin genelde en çok yakındığı konu kiranın ödenmemesidir ve birçok tahliye davası bu nedenle açılmaktadır.
Kiranın sadece bir kere ödenmemesi ya da geç ödenmesi durumunda, ev sahibinin tahliye isteme hakkı doğacaktır. Kira sahipleri ödenmemiş kira borçları için icra takibi başlatabilir.
Ancak bu icra takibi davası esnasında tahliye talebinde bulunulmazsa ve sadece kira borçları istenirse, ileride tahliye talep hakkını kaybedecektir.
Bu nedenle icra takibinden önce tahliye talebi verilmesi önemli bir detaydır. Ev sahibinin vereceği ödeme emrine karşılık kiracıya 7 günlük bir itiraz süresi doğar. Bu itiraz süresini doldurursa 30 gün içerisinde borcu ödemekle kiracı yükümlü olacaktır.
Haklı Sebepten İki Tane İhtara Dayalı Kiracı Tahliyesi
Türk Borçlar Kanununda belirtilen süre zarfı içerisinde kira bedelini ödemeyen kiracıya yapılan iki tane haklı ihtar sonucu kiralayanın sözleşmeyi sona erdirme hakkı olur. İhtar noter aracılığıyla, mektupla veya telgrafla yapılabileceği gibi ödeme emriyle de yapılabilir. İhtarlar bir kira yılında farklı aylara ait ödememezliği için olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse kiracı kirasını ödememekte veya kirasını sürekli olarak geciktirmektedir.
Bu durumda kiralayan kiracıya her bir ay için iki kez haklı nedenle ihtar göndermesi durumunda dava açarak tahliye hakkına sahip olmaktadır. Kira ödememelerinin veya geciktirmelerinin arka arkaya olmasına gerek yoktur.
Bu durumda kiralayan kira süresinin bitiminden veya bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarın gönderildiği kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde dava açmalıdır.
Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Kiracı Nasıl Tahliye Ettirilir?
Tahliye taahhütnamesi, kiracıyı hem masrafsız hem de en hızlı şekilde çıkarmanın yollarından biridir. Bunun sebebi de kiracının, mülkü kendi isteği ile taraflar arasında belirlenmiş olan sürede, hiçbir hukuki yola başvurmaya gerek olmadan tahliye edeceğini söylemiş ve bunu belgelemiş olmasıdır.
Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır ?
Kiracı nasıl çıkarılır ?,
Kiracının tahliyesi nasıl olur ?,
Kiracım Evimden Çıkmıyor Ne Yapabilirim ?,
Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır ?,
Kira Sözleşmesinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir ?,
Kiracı Tahliye Davası Masrafları Ne Kadar?,
Avukat Ücreti Ne Kadar?,
Gibi kafanızda bazı sorular varsa bunların cevabını İstanbul Tahliye Avukatı ile görüşerek kısa sürede alabilirsiniz.
Müvekkillerimize;
Kirasını Ödemeyen Kiracının Evden Çıkarılması,
Haklı Nedenle Kiracının Tahliyesi,
Ödenmeyen Kira Bedellerinin Tahsili,
Kiracının Eve Verdiği Zararların Tazmini,
Konut Kira Sözleşmelerinin Hazırlanması,
İşyeri Kira Sözleşmelerinin Hazırlanması
Tahliye Taahhüdü Hazırlanması,
Kiracıdan Ödenmeyen Aidatın Tahsili,
Kira Bedeli Uyarlama Davası,
Konularında İstanbul Kira Avukatı olarak en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.
Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır