EN SON EKLENENLER

Mal Değişim Trampa Sözleşmesi Nedir?

Mal Değişim Trampa Sözleşmesi Nedir?

Mal değişim sözleşmesinin tanımını yapan TBK 282 hükmüne göre; trampa, taraflardan birinin diğer tarafa bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini, diğer tarafın da karşı edim olarak başka bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini devretmeyi üstlendiği sözleşmedir.

Mal değişim sözleşmesi nedir?

Mal değişimi sözleşmesi, tarafların karşılıklı olarak belirli ya da belirlenebilir nesnelerin (şeylerin) zilyetlik veya mülkiyetlerini devretmekle yükümlü kılan sözleşmedir. … Mal değişim sözleşmesinde, taraflardan her biri vermeyi taahhüt ettiği şey için satıcı, kendisine verilecek şey bakımından alıcı gibi işlem görür.

Trampa takas sözleşmesi nedir?

Bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olan ‘Trampa’ sırasında eğer değiştirecek malların değerleri birbirinden farklıysa, aradaki fark parayla ödenir.

Trampa sözleşmesi nasıl yapılır?

Trampa işlemi tapuda yapılır. Değiştirilmek istenen mallar Tapu Sicil Müdürlüğü’nde resmi senet hazırlanarak tapuya tescit ettirilir. Trampa işleminde taşınmaz mala ait tapu senedi gerekir. Eğer tapu senedi yoksa ada ve parsel numarasını belirten bir belge ve malikin sözlü beyanıyla trampa yapılabilir.

Tapuda trampa neden yapılır?

Gayrimenkullerin para karşılığı değil birbirleri ile değişimi için tapuda trampa işlemi yapılır. Trampa işlemini gerçekleştirmek için gayrimenkullerin değerlerinin birbirine eş olması gerekmez. Tapu müdürlükleri, gayrimenkullerin değerlerini belirleme ya da eşitleme işlemini yapmaz.

Trampa sistemi nedir?

Takas veya trampa, herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir. Henüz parasal bir sistem kurmamış topluluklarda görülebileceği gibi, modern ekonomilerde de parasal sistemin yanı sıra varlığını sürdürmektedir.

Trampa hangi kanunda düzenlenmiştir?

MADDE 8 – (1) Genel Müdürlük ve yetki verilen hallerde İdare tarafından yapılacak trampa işlemleri; Kanuna, 2942 sayılı Kanuna ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

Takas ve trampa arasındaki fark nedir?

Takasta daha çok para borcunda karşılıklı alacakların, karşılıklı bir anlaşmayla sona erdirilmesi amaçlanmaktadır. Trampada ise tarafların elindeki mallar değiştirilmektedir. Trampa sırasında eğer değiştirilen malların değerleri birbirinden farklıysa, aradaki fark parayla ödenir.

Trampa işleminde tapu harcı ne kadar?

Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu trampa harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.

Taşınır bir malın satışı hangi şekle tabidir?

TBK madde 209. ve devamı maddelerinde düzenlenen taşınır satışı kural olarak mülkiyeti devir amacıyla, zilyetliğin devri ile mümkündür. Taşınmaz satışı ise TBK 237. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Aynı zamanda taşınmaz satışı resmi şekle tabidir.

Trampa sözleşmesi nasıl yapılır?

Trampa sözleşme örneği:

Madde 1-

TARAFLAR :

Bir tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ……. …………. ile, diğer tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ………… ………………. arasında aşağıdaki koşullarla bir trampa sözleşmesi akdolunmuştur.

Madde 2-

KONU :

İş bu sözleşmenin konusu, mülkiyeti …… ……………’ya ait olan ………… ile mülkiyeti …….. ………… ‘ye ait olan …………………..’nın birbiriyle değiş tokuş, trampa edilmesidir.

Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :

../../…. tarihinde ………………..’…’ya, …’da …………………………’i …. ’ye teslim edeceklerdir. Taraflar trampaya konu olan …………………………. ve …………………………’nin sağlam olduğunu karşılıklı olarak taahhüt etmişlerdir.

Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME :

İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ……………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../200.. tarihinde …………………’da iki nüsha olarak imzalanmış ve taraflar birer nüsha almışlardır.

Mal Değişim Trampa Sözleşmesi Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu