MANŞET

Mal Paylaşım Davası

Mal Paylaşım Davası

Evlilik birliğinin mahkeme sonucu ile sona ermesi durumunda, evlilik süresinde edinilmiş malların eşit bir halde paylaşılması gerekmektedir.

4721 Sayılı Medeni Kanunca, her eş öteki eşin evlilik süresince edinilen malların yarısında değerince söz hakkına haizdir.

Boşanma davasında ,mal paylaşımı davası ayrı olarak açılmaktadır. Mal paylaşımı davası boşanma davası ile beraber açılmaktadır, aynı anda açılabilir fakat ayrı davalardır.
Boşanma avukatı, Medeni hukukun bir alt dalı olan aile hukuku uyuşmazlıklarından meydana gelen boşanma, nafaka, velayet, mal paylaşımı vb. benzer biçimde davalara giren avukatlara halk içinde verilen isimdir.

Şahıs eğer eşinden boşanmak istiyor ise ilk yapması gereken ihtiyaç duyulan boşanma avukatına başvurmaktır. Burada bilhassa boşanma avukatı olarak yine vurgu yapılmasının sebebi ise hukuk branşının kendi içinde alt başlıklara ayrılması.

Dolayısıyla da her avukat, avukat olmasına karşın boşanma alanında uzmanlaşmış olmuyor. O yüzden de ne olursa olsun boşanmaya kabul eden boşanma alanında uzmanlaşmış bir hukukçu ile çalışmasına yarar bulunuyor. Bu mevzuda sağlam bir araştırma yapılmalı ve sonrasında karar verilmeli.

Boşanma süresince en fazlaca dört gözle beklenen ve araştırılan mevzu olan mal paylaşımı davası; üç talebin gerçekleşmesi ile tamamlanır.

Bunlar; katılma alacağı, katkı alacağı, kıymet artış oranı alacağıdır.

Eşler içinde başka bir mal rejimi belirlememişse boşanmada mal paylaşımında yasal mal rejimi kısaca edinilmiş mallara katılma rejimine bakılırsa tasfiye yapılır.
Boşanma davasında mal paylaşımı evlilik içinde edinilmiş malların paylaşılmasına dayanır ve evlilik öncesi mal varlığı ile ilgili bir süreç değildir.

Evlilik birliği içinde mal paylaşımı çoğunlukla kaide olarak yarı yarıya bir paylaşımdır fakat bu durumun kural dışı olduğu durumlar bulunmaktadır.

Boşanma davasında mal paylaşımı davası zor ve teferruatlı bir süreçtir.

Mal rejimi tasfiye aşamasında eşler içinde ortaya çıkan aşağıdaki değerler boşanmada mal paylaşımı davasında talep edilir:

Eşlerin katılma alacağı,
Kıymet artışı alacağı,
Katkı oranı alacağı
Katılma alacağı, edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi sonucunda ortaya çıkan artık kıymet üstünde belli bir oranda haiz oldukları alacak türüdür. Kanuna bakılırsa bu oran, artık değerin yarısıdır.

Mal Ayrılığı Rejimi

Bir malın kendisine ilişkin bulunduğunu iddia eden eşlerden biri, bunu kanıtlama etmekle yükümlüdür. Eşlerden hangisine ilişkin olduğu belirlenemeyen mallar paylı iyelik olarak sayılacaktır.

Boşanmada Mal Kaçırma

Kişiler için sıkıntılı bir süreç olan dava süresinde yada dava öncesinde en fazlaca karşılaşılan durum boşanmada mal kaçırma durumudur.
Mal rejimi hükümleri gereğince yapacakları mal paylaşımında bir eşin daha azca hisse alması amacıyla, göç eder ve taşınmaz malları ucuza elden çıkarılması, bağışlanması, muvazaalı satış ve hileli satış sözleşmeleri yapılması boşanmada mal kaçırma şeklinin Medeni Kanunda karşılığıdır. Eşi tarafınca mal kaçırma ihtimali bulunduğunu düşünen eş mallar üstünde tutum hakkını kısıtlamak amacıyla mahkemeye başvurabilir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Vakit Açılır?

Boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde boşanmada mal paylaşımı davası açılabilir.

Mal Paylaşımı Iyi mi Olur? (Katılma Alacağı)

Bu rejimde, evlilik süresince kazanılan mallar boşanmada mal paylaşımı ile beraber eşler içinde eşit şekilde paylaştırılır. Edinilmiş mallar, kısaca evlilik tarihinden itibaren elde edilmiş mal varlığı tespit edilir. Bundan sonrasında ise katılma alacağı tespit edilir.

Bankadaki para edinilmiş mal mıdır?

Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ilişkin olan tüm mallar, kaynağına, iyi mi kazanıldığına bakılmaksızın kişisel mal sayılır (TMK. m. 220/2). Şu halde mal rejiminin başlangıcında banka hesaplarında bulunan paralar her bir eşin kişisel malıdır.

Boşanmada mal paylaşımı davası öteki adıyla mal rejimi davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise mal rejimi boşanma sebebiyle sona ereceği için TMK m.214 gereğince boşanma davasına yetkili olan mahkeme bununla birlikte boşanmada mal paylaşımı davasında da yetkilidir.

Mal Paylaşım Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu