YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Romanya Boşanma Avukatı

Romanya Boşanma Avukatı

Romanya Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi,

ROMANYA BOŞANMA TANIMA TENFİZ DAVASI NASIL AÇILIR,

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.

Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir.

ROMANYA BOŞANMA TANIMA VE TENFİZ DAVASI DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda hazırlanır. Boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenir.

Dilekçede aşağıdaki hususlar yer alır,

Tanıma Tenfiz isteyenle, karşı tarafın ve varsa kanunî temsilci ve vekillerinin ad, soyad ve adresleri.

Tanıma Tenfiz konusu hükmün hangi devlet mahkemesinden verilmiş olduğu ve mahkemenin adı ile ilâmın tarih ve numarası ve hükmün özeti.
Tenfiz, hükmün bir kısmı hakkında isteniyorsa bunun hangi kısım olduğu

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz İçin Gerekli Belgeler

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesine aşağıdaki belgeler eklenir:

Yabancı mahkeme ilâmının o ülke makamlarınca usulen onanmış aslı veya ilâmı veren yargı organı tarafından onanmış örneği ve onanmış tercümesi.
İlâmın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesi

ROMANYA BOŞANMA TANIMA TENFİZ DAVASI ŞARTLARI

Türk mahkemesinin, yabancı bir mahkeme ilamının Türkiye’de tanıma ve tenfiz karar verilebilmesi için, aşağıdaki şartların hepsinin birlikte bulunması gerekir:
Yabancı mahkeme kararı, ülkesinin kanunlarına göre kesinleşmiş olmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti ile ilamın verildiği devlet arsında “Mütekabiliyet (karşılıklılık) Esas’ına dayanan bir anlaşma veya o devlete Türk mahkemelerinden verilmiş ilamların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiili uygulamanın bulunması gerekir.

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme ilamının, Türk mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması veya davalının itiraz etmesi şartıyla ilâmın, dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı hâlde kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması.

Romanya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararının Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması gerekir.

O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tanıma istenen kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış veya o mahkemede temsil edilmemiş yahut bu kanunlara aykırı bir şekilde gıyabında veya yokluğunda hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tanıma istemine karşı Türk mahkemesine itiraz etmemiş olması Yabancı mahkeme kararı Türklerin kişi hallerine ilişkin ise, yabancı mahkemece “Türk Kanunlar İhtilafı” kuralları gereğince yetkili kılınan hukukun uygulanmış olması gerekir.

Yukarıda sayılan şartlar varsa, yabancı mahkeme ilamının Türkiye’de icra edilebilmesi, yetkili Türk mahkemesi tarafından “tanıma tenfiz Kararı” verilmesine bağlıdır.
İhtilâfsız kaza kararlarının tanınması da aynı hükme tâbidir.

Yabancı mahkeme ilâmına dayanılarak Türkiye’de idarî bir işlemin yapılmasında da aynı usul uygulanır.
Yabancı ilâmın kesin hüküm veya kesin delil etkisi yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder

ROMANYA BOŞANMA TANIMA TENFİZ DAVASI GÖREVLİ MAHKEME NERESİDİR

Görevli mahkeme boşanma davasına ilişkin davalar Aile Mahkemesinde görülür. Diğer Tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir.

ROMANYA BOŞANMA TANIMA TENFİZ DAVASI YETKİLİ MAHEKEME NERESİDİR

Yetkili Mahkeme, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin (karşı tarafın) Türkiye’deki İkametgâhı mahkemesidir. Yoksa Türkiye’de sakin olduğu yer; yoksa Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemeleridir. Sözleşmede hukuki konularda adli yardımlaşma hususu m.6’de şu şekilde açıklanmıştır:

Romanya ile ilgili Romanya mahkemeleri tarafından verilmiş kararların Türkiye’de tanınması ve tenfizi için bu anlaşmaya dayanılarak karşılıklılık hususu da belirtilebilir.

Ayrıca, tanıma ve tenfiz davalarında karşılıklılık dışında kanunda sayılan diğer kriterlerin de uygun olması gerektiği unutulmamalıdır.

Romanya Boşanma Avukatı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu