Tanıma ve Tenfiz Davası – Türkiye’de Avukat
Tanıma ve Tenfiz Davası – Türkiye’de Avukat
Tanıma tenfiz davası nedir?, istanbul tanıma tenfiz davası nasıl açılır? ,Tanıma ve tanıma tenfiz arasındaki farklar neler? ,Tanıma tenfiz davası, İstanbul merkezli hukuk ofisinden vekalet ile gerçekleştirilir. Tanıma tenfiz İstanbul ofisimizde ülkeye giriş yapmadan boşanma tanıma tenfizi, mal tanıma tenfizi gibi tüm işlemleri gerçekleştirebiliriz
Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum
Tanıma tenfiz davası açmayıp, yurtdışında boşanmış olan bireyler ülkelerinde hala evli gözükmeye devam edeler ve bu durum çözülmesi gereken büyük bir problemdir.
Tanıma ve Tenfiz Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tanıma ve Tenfiz arasındaki farklar çok önemlidir. Tanıma ve tenfiz arasındaki farkları ele alırsak ayrı ayrı tanımlamak gerekir. Tanıma kararı ve Tenfiz kararı olarak ele almalıyız. Tanıma ve Tenfizin arasındaki farkları da belirtmek gerekir.
Tanıma-tenfiz davası için, eşlerden birinin Türkiye’deki aile mahkemelerine başvurması yeterlidir; ancak davanın hızlı şekilde sonuçlanabilmesi için her iki tarafın başvurmasında fayda vardır. Davalı eşin Türkiye’ de ikametgâhı bulunmuyorsa, dava, Türkiye’de bulunduğu yer mahkemesinde; Türkiye’de bulunulmadığı takdirde ise Ankara, İstanbul veya İzmir Mahkemelerinden birinde açılır. Bu dava için tarafların Türkiye’ye gitmeleri gerekmemektedir.
Tanıma-tenfiz davasının açılması, gerekli takibatın ve gerekli işlemlerin yapılması için Türkiye’ de bulunan bir avukata vekâletname verilmesi, bu davanın sağlıklı ve hızlı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Boşanan eşlerin her ikisinin de avukata vekâlet vermesi halinde, davalar, 1-2 ay gibi oldukça kısa bir sürede sonuçlanabiliyorken eşlerden birinin avukata vekâletname vermemesi ve Türkiye’de tebligat yapılabilecek resmi bir adresinin olmaması durumunda, tebligat süreci uzun sürdüğünden, davaların sonuçlanması 1-1,5 yılı bulabilmektedir.
Bu nedenle, eşlerden sadece birisinin vekil aracılığıyla bu davayı yürütmesi halinde, diğer eşin geçerli bir tebligat adresinin bilinmesi, dava sürecini kısaltmaktadır.
Genel anlamda tanıma tenfiz davası asliye mahkemelerinde açılıyor olsa da boşanma tanıma tenfiz davaları aile mahkemelerinde açılmaktadır.
Yetkili mahkeme ise; davalının Türkiye’deki yerleşim yeri mahkemesidir.
Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?
Yabancı mahkemelerde kararın tanınması ve tenfiz edilmesine ilişkin kararlar 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 12. Fıkrasının 50-59. Maddeleri arasında toparlanmıştır.
Tanıma tenfiz mahkemelerine ilişkin kaynaklar;
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bu kanunun gerçekleşmesi adına oluşturulmuş yönetmeliğin tanıma tenfiz edilmesi için hükümleri
Yetkili mahkemenin 1360. Maddesi
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun tenfiz davası
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası I-M sayılı Genelgesi’nin tenfiz hakkında ki 44. Maddesi
Uluslararası antlaşmalar.
Tanıma Tenfiz İçin Gerekli Belgeler
Yurtdışında alınmış boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizi için gerekli belgeler;
Yurtdışı mahkemesi tarafından verilen boşanma kararının asli
Boşanma kararın kesinleşmiş olması ve apostille (özel tasdikname)
Yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve resmi kurumlar (Noter, Konsolosluk) tarafından tasdik edilmiş onaylı sureti
Pasaport ve nüfus cüzdan fotokopisi
Ayrıca Türkiye’de tanıma davası için avukata vereceğiniz noter tasdikli veya konsolosluktan resimli boşanma vekaletnamesi
Türkiye ile Tanıma Tenfiz Anlaşması Yapan Ülkeler
Yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfiz makalelerinde bu konu hakkında gerekli tüm belgeler, yapılması gerekenler ve müracaat edilmesi gereken yerler belirtilmiş olup dava açacak veya tenfiz talebinde bulunacak şahısların buna göre hareket etmesi gerekmektedir. Boşanma davası sonlanmış ve hüküm verilmiş davaların kendi ülkelerinde tanınması için tenfiz edilmesi mecburi bir husustur.
Türkiye ile tanıma tenfiz yapan ülkeler arasında; Almanya, Belçika, İtalya, İngiltere ,Fransa, Romanya, Tunus, KKTC, , Bulgaristan, Moldova, Hollanda, Azerbaycan, Ürdün, , İsviçre, Tacikistan, Hırvatistan, Polonya, Cezayir, Çin, Arnavutluk, Gürcistan, Bosna Hersek, Estonya, Finlandiya gibi 144 ülke bulunmaktadır.
Tanıma Tenfiz İçin Gerekli Belgeler 2022