MANŞET

Amerika Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Amerika Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Yurtdışı boşanma kararlarında olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri federal mahkemelerinde verilmiş olan boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi ve uygulanabilmesi için tanınması ve tenfizi gerekmektedir.

ABD’ de yaşayan Türk vatandaşlarının, ABD’de almış oldukları boşanma kararının nüfus kayıtlarına işlenebilmesi ve bu kararla birlikte verilmiş olan velayet, nafaka, tazminat gibi kararlarını Türkiye’de uygulatıp, icraya koyabilmeleri için, bu kararların tanınması ve tenfizi şarttır. Aksi halde, boşanma kararı gibi, ABD’de verilen velayet, nafaka ve tazminata ilişkin mahkeme kararları da Türkiye’de icra edilemeyecektir.

ABD’de Verilen Boşanma, Velayet, Nafaka ve Tazminat Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi Nasıl Yapılır?

ABD de, Türkiye gibi Lahey sözleşmesine taraf bir devlet olduğundan, bu iki ülke arasında tanıma ve tenfiz konusunda karşılıklı bir hukuki düzenleme mevcut olmaktadır. Bu nedenle, gerekli belgelerin sağlanması durumunda, ABD’de verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması ve tenfizinin önünde hukuki bir engel bulunmamaktadır.

Tanıma davasında boşanma tarihi, Amerika mahkemesinin boşanma karar tarihinden geçerli olacaktır. Bu nedenle kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken 300 günlük iddet süresi, Amerika mahkemesinin boşanma kararının kesinleştiği tarihten başlamış olur.

Türkiye`de, konusunda uzman boşanma avukatı, tarafların gelmesine gerek kalmaksızın başka yöntemlerle de sizin nüfusta boşanmış olmanızı sağlayabilir.

Amerika Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Tanıma ve Tenfiz İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

ABD boşanma kararının tanıma ve tenfizinin sağlanabilmesi için;

ABD’de verilmiş boşanma kararının aslı
Karar aslında, kararın kesinleştiği bilgisinin bulunması,
Karar aslında, ABD yetkili makamlarından alınacak Apostille şerhinin alınması
ADB mahkeme kararının konsolosluk veya noter onaylı Türkçe tercümesi gerekmektedir.

Boşanma kararı için tanıma mı tenfiz mi?

Bu onaylatma işlemine “tanıma davası”adı verilmektedir. Yabancı mahkemede boşanılırken, mahkeme boşanmanın yanında ayrıca velayete, nafakaya, tazminata ilişkin karar da vermişse bu takdirde açılacak dava “tanıma davası”değil “tenfiz davası” olur.

Yurt dışı boşanma nasıl olur?

Boşanma kararı yoksa eşlerden biri yabancı bir ülkede Türk mahkemesine dava açabilir. Bu gibi durumlarda farklı bir tebligat karşı tarafa gönderilir. Davayı açan kişinin sunduğu tüm belgeler incelenerek boşanmaya karar verilir.

Tanıma ve tenfiz davası nasıl açılır?

Yerel mahkemelerimizde açılmakta olan boşanma davaları ile aynı mahkemeye başvurularak Boşanma tanıma tenfiz davası Aile mahkemelerine başvuruda bulunarak açılabilmektedir. Başka ülkede boşanması gerçekleştiren Türk vatandaşlarının gereken tanıma ve tenfiz davası aile mahkemelerine başvurularak açılabilmektedir.

Tanıma davası ne zaman açılır?

Tanıma davası, ilgili ülkede süren davanın bitmesi ve tüm hukuki sürecin bir karara bağlanması ile Türkiye Cumhuriyeti’nde açılabilmektedir. Tanıma davasının başlatılabilmesi için en önemli unsur, başka ülkede gerçekleşen davanın o ülkenin mahkemeleri tarafından sonuçlandırılmış ve kapatılmış olmasıdır.

Tenfiz davası hangi mahkemede açılır?

Ceza mahkemelerinden verilen kararların kişisel haklarla ilgili bölümleri de tenfize konu olabilir. Tenfiz davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.

Dava ve Duruşma İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunda Mıyım?

Yurtdışındaki boşanmaya ilişkin mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi davasında, yurt dışında ikamet eden kişiler avukata vekâlet vermek suretiyle işlemlerini yürütebilir. Aksi takdirde dava işlemlerini bizzat yapmaları ve duruşmaya katılmaları gerekmektedir.

Hangi Ülkelerdeki Kişilere Tanıma Tenfiz Davalarında Avukatlık Hizmeti Veriyoruz?

ABD, Almanya, amerika, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvador, Ermenistan, Estonya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Grenada, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hırvatistan, hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, isviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Moldova, Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Yeni Zelanda, Yunanistan

Amerika Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu