EN SON EKLENENLERMİRAS HUKUKU

Mirasçılık Belgesi Nedir

Mirasçılık Belgesi Nedir

MİRASÇILIK BELGESİ

Mirasçılık belgesi; TMK md.598 uyarınca mirasbırakanın yerleşim yerinin ya da kendisinin bağlı olduğu sulh hukuk mahkemesine veya noterlikçe verilmektedir.
Mirasçılık belgesi, mirasçı olduğunu düşünen herkes tarafından talep edilebilir. Mirasçının bizzat başvurusuyla veya kendisi başvurmaksızın avukatının başvurusu yoluyla da alınabilir.
Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez, talep halinde düzenlenmektedir ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez.

Verilen mirasçılık belgesinde, sadece belgeyi talep eden kişi değil; mahkemenin tespit ettiği diğer tüm mirasçıların isimleri ve miras payları gösterilir. Bu nedenle, ileride hak kayıplarının oluşmaması için, mirasçılık belgesi verilmeden önce tüm mirasçılar mahkeme tarafından tespit edilerek tespit sonucuna göre mirasçılık belgesi düzenlenmektedir. En önemli delil mirasçıların nüfus kayıtları olmakla birlikte nüfus kayıtları bazen doğru bilgiyi vermeyebileceğinden mirasçılık belgesi, kesin hüküm niteliğinde olmayıp aksi ispat edilene kadar geçerli bir belgedir. Bunun için belgeyle birlikte sulh hukuk mahkemesine başvurulabilinmektedir.

MİRASÇILIK BELGESİNİN TALEP ETMENİN ŞARTLARI

-Mirasbırakan kişi, hayatını kaybetmiş veya mahkeme tarafından gaipliğine hükmedilmiş olması gerekmektedir,
-Mirasçıların, mirasçılık sözleşmesi bakımından usulüne uygun bir talepte bulunması gerekmektedir,
-Bütün miras alacaklılarının bilinmesi gerekmektedir,
-Mirasa, TMK 598/2 uyarınca bir itiraz gelmemiş olması gerekmektedir.

MİRASÇILIK BELGESİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Sulh Hukuk Mahkemesi’ne veraset ilamı yani mirasçılık belgesi için yapılan başvuruların ardından yaklaşık 1 hafta içinde belge çıkarılmaktadır. Ancak noterden mirasçılık belgesi çıkarma süresi ise aynı gün içinde tamamlanmaktadır.
Mirasçılık belgesi talebinde gerekli belgeler; mahkemeye yazılacak olan talep dilekçesi, miras bırakının ölüm belgesi ve var ise nüfus kayıtlarıdır. Ölüm belgesinin yurtdışında alınmış olması durumunda, yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmiş şekilde, noter onaylı ve Apostil şerhi ile birlikte Türkiye’deki mahkemeye sunulması gerekmektedir.

MİRASÇILIK BELGESİ NE İŞE YARAR?

Mirasçılık belgesi; mirasçılara bankadaki döviz, paraları alma, SGK’ya dul veya yetim aylığı başvurusu, borçlulardan borçları talep etme gibi haklar sağlamaktadır. Ayrıca veraset intikal işlemleri yapılabildiği gibi reddi miras işlemeleri de yapılabilmektedir. Ancak mirasın reddedilmesi için bunun miras kaldıktan sonraki ilk 3 ay içinde beyan edilmesi gerekmektedir. Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabilmektedir.

Mirasçıların mirası kabul etmeleri ile birlikte, bazı sorumlulukları da gündeme gelmektedir. Bunlardan biri de ilgili vergi dairesine veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmesidir.

Ölüm Türkiye’ de gerçeklemiş ise mükelleflerin Türkiye’ de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden dört ay içerisinde; mükelleflerin yabancı bir ülkede bulunmaları halinde ise ölüm tarihininden itibaren altı ay içerisinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vefat etmiş durumda olan kişinin son ikametgâhının bulunduğu yerde olan vergi dairesine verilir. Vefat eden kişinin ikametgâhı yabancı bir memlekette ise; Türkiye’deki son ikametgâhının bulunmakta olduğu yerdeki vergi dairesine verilir.

Mirasçılık Belgesi Nedir

Av. Kübra DEMİR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu