CEZA HUKUKU

Adli Para Cezası Ne Kadar

Adli para cezası ne kadar  ?

Suçun kanunda belirlenen cezası sadece para cezası ise bu durumda genel sınırlar olan en az 5 gün, en fazla 730 gün ceza yaptırımı karşılığında, günlüğü en az 20 TL en fazla 100 TL üzerinden adli para cezası belirlenmelidir (TCK md. 52/1-2).

Mahkeme tarafından verilen para cezaları nereye ödenir?

Ödeme emrinin size tebliğinden itibaren hükmedilen adli para cezasını 30 gün içerisinde ödemeniz gerekir. Bu ödeme emrini aldığınızda Adliyede bulunan Cumhuriyet Savcılığı İnfaz Bürosu’na başvurmanız ve buradan Vergi Dairesi’ni hitaben yazılmış bir yazı almanız gereklidir.

Adli para cezası ödenmezse ne olur?

Bir gün karşılığı ödenmesi gereken para anlamına gelmektedir. Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilebilir ve yalnızca mahkemeler hükmedebilir. Hükümlü ödeyeceği miktarı mağdur olan kişiye değil, Devlet Hazinesine ödeyecektir.

Adli para cezası neye göre hesaplanır?

TCK m.52/1’e göre  cezası; “5 günden az ve kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde 730 günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.”

Cezasi ödendikten sonra sicilden silinir mi?

Fakat adli para cezanızı tamamen ödemeniz durumunda yani adli para cezasının infaz edilmesi durumunda hakkınızdaki sicil kaydı silinmek suretiyle arşive kaldırılmaktadır.

Adli para cezası nasıl kesinleşir?

Adli para cezasının ödenmesi için öncelikle cezasına hükmolunan mahkeme kararının kesinleşmesi gerekir. Bu anlamda örneğin mahkemece verilen karar istinaf süresi içerisinde istinaf yoluna gidilmiş ve istinaf mahkemesi de anılan kararı onamış ise bu halde karar kesinleşmiş olacaktır.

Cezası kaç yılda silinir?

Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.

İdari para cezaları ödenmezse ne olur?

İdari para cezaları vatandaşın kabahat niteliğindeki fiillerine karşı verilir. Bu nedenle idari para cezası ödenmezse hapis cezasına çevrilemez. İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.

Hakaret suçunun para cezası ne kadardır?

Suçun şikayete tabi olması halinde, yani kamu görevlisi olmayan bir kişiye karşı hakaret halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Suçun şikayete tabi şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.

Para cezası nasıl infaz edilir?

Tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.

Cezasi Hagb uygulanır mı?

Hapis cezasından çevrilen adli para cezaları için hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi mümkün değildir. Fakat, mahkeme cezası vermek yerine önce 4 ay hapis cezası verip daha sonra verdiği hapis cezasını adli para cezasına çevirirse, artık bu adli para cezası açısından HAGB kararı verilemez.

Adli Para Cezası Ne Kadar

Cezasi memuriyete engel midir?

Maddeden de anlaşılacağı üzere kasten işlenen bir suçtan dolayı bir hükmolunan bir yıl veya daha fazla süreli hapis cezası  cezasına çevrildiği takdirde devlet memurluğuna alınmada engel bir durum ortaya çıkmayacaktır. Zira  cezası da bir mahkumiyet kararıdır ve kanun mahkumiyetten bahsetmektedir.

İdari para cezası ödenmezse faiz işler mi?
İdari Para Cezasını Ödeme

Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir. Bu süre içerisinde ödenmeyen para cezalarına, ödeme süresinin bittiği tarihten itibaren gecikme zammı ve cezası (gecikme faizi) uygulanır.

İdari para cezası nasıl iptal edilir?

İdari para cezalarının iptali, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27. Maddesi gereğince genel itiraz yolu ile olur. İdari para cezalarına itiraz, ilgili özel kanunda aksine hüküm bulunmaması halinde, Sulh Ceza Mahkemelerine yapılır.

İdari para cezasına nerede itiraz edilir?

İdari para cezalarına karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilir. İdari para cezası ile birlikte ayrıca bir yaptırım kararı da verilmişse, örneğin para cezasıyla birlikte ayrıca işyerini kapatma cezası da verilmişse, görevli mahkeme İdare Mahkemesi olmaktadır.

İdari para cezasını nasıl öğrenebilirim?

İdari para cezası sorgulama işleminizi İnternet Vergi Dairesi sistemi üstünden yapabilirsiniz. Bu borç bilgilendirme sistemi ile yönetimsel para cezası sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu