MANŞET

Arabuluculuk Sonrası İş Mahkemesine Dava Açımı

Arabuluculuk Sonrası İş Mahkemesine Dava Açımı

Arabulucudan Sonuç Alınamaması Halinde Dava Açma Süresi ve Süreci

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, bazı istisnalar hariç işçi – işveren uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru zorunlu hale gelmişti.

Anlaşmaya Varılan Konularda Dava Açılamaz

Dava Açılabilecek Durumlar ve Şartları

Arabulucuya başvurulduğu halde karşı taraf görüşmeye gelmemişse, görüşmeye gelse bile taraflar birbirinin taleplerini kabul etmemişse, yani süreç anlaşmazlıkla sonuçlanmışsa bu duruma ilişkin olarak arabulucu tarafından son tutanak düzenlenir.

Arabulucuya başvuran kişi arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine ekleyerek dava açabilir.

Dava açmadan önce arabulucuya başvurulması gereken durumlarda, bu tutanak olmadan dava açılmışsa mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren bir davetiye gönderir.

İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davan mahkemece usulden reddedilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde ise herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu sebebiyle mahkemece usulden reddedilir.

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması yani taraflar ve varsa avukatları ile arabulucunun birlikte anlaşma belgesini imzalamaları halinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca artık dava açılamaz.

Arabuluculuk Sonrası İş Mahkemesine Dava Nasıl Açılır?

Maaşın alınamaması durumlarında ise iş sözleşmesinin bitiş tarihini takip eden 5 yıl içerisinde; ücret, fazla mesai, yıllık izin alacağı, kıdem ve ihbar tazminatları alacakları için başvuru yapılabilmektedir.

Hukuki anlaşmazlıkları çözmenin kısa yolu olan arabuluculuk, çabuk çözüm sağlamak, mahkemeden daha ekonomik olması, insanlar arasındaki ilişkileri koruması ve sürece tarafların da müdahil olması gibi sebeplerce yarar sağlamaktadır.

İşe İade Arabuluculuk sonrası İş mahkemesine Dava nasıl açılır?

Arabulucuya başvuru için belirli bir tarih olmamasına rağmen işe iade taleplerinde fesih bildirimine müteakip yani işten çıkarılmasını takip eden bir ay içerisinde arabulucuya başvuru yapılması gerekmektedir.

Arabuluculuk başvuru sonucu görüşmelerde anlaşma olmaması halinde son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılır.

İşten, kendi rızası dışında çıkarılan ve haksız bir şekilde olduğunu bilip tekrar işe dönmesini talep eden işçinin belirli yasal gerekçelerle koruma altına alınmıştır.

Ancak şunun da bilinmesinde fayda vardır ki iş hukuku, işverene çalışmak istemediği kişi ile zorla çalışma kararı verememektedir.

İşe İade Davası Nedir?

İşveren tarafından iş sözleşmesi feshedilen fakat bunun haksız ya da geçersiz olduğunu düşünen işçi tarafından, iş güvencelerinden faydalanarak işin iadesini talep ettiği davalara işe iade davası denilir. İşe iade davası sadece işten çıkarılan işçi tarafından, işverene karşı açılabilmektedir.

İşe İade için Gereken Şartlar

İş güvencesi kapsamında bir işverene işe iade davası açmak için şu şartların sağlanması gerekmektedir;

İşyerinde en az 30 işçinin çalışması gerekmektedir. Sayının belirlenmesinde sadece işçinin çalıştığı yer temel alınmaz.

Aynı işverene ait başka şubeler ya da iş kolları da hesaba katılır. İşe iade davasında bu sayı önemlidir aksi halde dava geçersiz sayılacağı için eğer 30 veya üstü çalışan varsa mutlaka deliller ile ispat edilmelidir. İşçinin, çıkarıldığı işinde en az 6 aydır çalışıyor olması gerekir.

İşçi ile işveren arasında yapılmış sözleşmenin belirsiz süreli olması gerekir. Haliyle belirli süreli sözleşme yapıldıysa ve süre dahi belirtilmemişse yine de dava açma hakkı olmamaktadır.

İşe iade davasını açacak tarafın, işyeriyle ilgili işten çıkarma, işe alma gibi bir konumunun bulunmaması gerekmektedir. Eğer böyle bir konumu varsa dava açamamaktadır.

İş sözleşmesinin iptali eğer haklı bir sebebe dayanmıyor yani keyfiyetten kaynaklanıyorsa işe iade davası söz konusudur.

Haklı sebep kanunun veya işyerinin kurallarını içermektedir. Örneğin işçi işini yapamamaktan veya işyeri kurallarına uymamaktan ötürü işten çıkarıldıysa işe iade talebinde bulunamaz.

Arabuluculuk Sonrası İş Mahkemesine Dava Açımı

İş Mahkemesinde Açılan Dava Ne Kadar Sürer?

İş Mahkemeleri’nde açılacak davaların ne kadar süreceği hususu, esasen davanın açıldığı adliyenin ve mahkemenin iş yükü ile doğrudan ilişkilidir. Bu anlamda mahkemenin iş yoğunluğuna bu süre artıp azalmakla birlikte ortalama 8-10 ay arasında sürmektedir.

İş Mahkemesine Nasıl Başvurulur?

dilekçe yolu ile yapılır. Kişi öncelikli olarak, işe iade ya da tazminat davaları açmak istemesi durumunda, arabulucuya gitmelidir. İş Mahkemesi aşamalarına daha sonra geçilir. İş kazalarından kaynaklanan tazminat davaları için arabulucu şartı yoktur.

Şirkete dava nasıl açılır?

Dava, yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılır. Yargılamanın yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükmünce peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır. Bu işlemlerin ardından dilekçenin mahkeme esasına kaydedilecek ve davanız açılmış sayılacaktır.

Arabuluculuk Sonrası İş Mahkemesine Dava Açımı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu