MANŞET

Boşanma davasında mahkeme masrafları nelerdir ve ne kadar tutar?

Boşanma davasında mahkeme masrafları nelerdir ve ne kadar tutar?

 

 

Boşanma Nedir?

Boşanma, geçerli olarak kurulmuş olan bir evlenmenin, eşlerden birinin talebi üzerine, kanunda öngörülen sebep ve koşullara dayanılarak mahkeme kararıyla sona erdirilmesidir.

 

 

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davasının ne kadar süreceği boşanma davasının türüne ve adliyedeki iş yoğunluğuna bağlıdır.

Anlaşmalı boşanma davası en kısa süren boşanma davası türüdür. Çoğunlukla bir-iki duruşma sonunda mahkemece karar verilmektedir. Anlaşmalı boşanma olmayan boşanma davalarına çekişmeli boşanma davaları denir.

Davacılar ve davalılar (taraflar), anlaşmalı boşanmadan farklı olarak; boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hususlarında bir uzlaşmaya varamamış olduklarından bu davalarda hâkim daha fazla araştırma yapar ve birçok tanık dinler.

Bu durum da yargılamanın uzamasına sebep olur.

 

 

Boşanma Davasını Hangi Tarafın Açtığının Bir Önemi Var Mıdır?

Davalarda mahkeme masraflarını ve karşı taraf vekalet ücretini aleyhine karar verilen taraf öder.

Bu genel kural gereğince, bir boşanma davasında aleyhine dava açılan davalı eş, eşit kusurlu da olsa eğer dava boşanma ile sonuçlanırsa, bu masrafları ödemek zorunda kalacaktır.

Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir. Aynı zamanda boşanma davasını ilk açan tarafa göre davanın görüleceği yer mahkemesi değişiklik arz edebilir.

 

Boşanma Davasında Mahkeme Masrafları Nelerdir Ve Ne Kadar Tutar?

 

Mahkeme masrafları boşanma davasının türüne ve çeşitli taleplerinize göre değişiklik gösterecektir.

Çekişmeli boşanma davalarında ziynet, eşya iadesi, mal varlığının tasfiyesine ilişkin talepleriniz varsa, masraflar bunların değerine göre belirlenecektir.

Ayrıca, boşanma davası hakimin inceleme ve araştırma yapmasını gerektirebilir.

Boşanma davasında yapılan her ek işlem için ücret ödenmesi gerekir.

Bu sebepten dolayı çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masrafları ile ilgili net bir miktar söylemek mümkün değildir.

Anlaşmalı boşanma davalarında ise, hakim tarafından genellikle bir araştırma yapılmadığından dava masrafı önceden bellidir.

 

 

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

 

Konularına göre boşanma sebeplerini sınıflandırır ise;

 

Özel boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı.

Genel boşanma sebepleri: Evlilik birliğinin sarsılması, anlaşmalı boşanma ve 3 yıllık fiili ayrılık sebebiyle boşanmadır.

 

Etkilerine göre sınıflandırır ise;

 

Mutlak boşanma sebepleri: Zina, hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış, terk.

Nisbi boşanma sebepleri: Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması.

 

Mutlak bir boşanma sebebinin varlığı boşanma için tek başına yeterlidir. Mahkeme bu sebeplerin evlilik birliğine olan etkisini ayrıca araştırmayacaktır.

Şayet nisbi bir boşanma sebebi söz konusu ise mahkeme evlilik birliğinin bu sebepten ötürü ne ölçüde etkilendiğini araştıracak ve kararını bu araştırmasına göre verecektir.

Davanızda, özel boşanma sebeplerinden durumunuza uygun birden çok sebebe aynı anda dayanabileceğiniz gibi bunların yanında genel boşanma sebebine de dayanabilirsiniz.

 

 

Evliliğim Sonucunda Vatandaşlık Kazandım. Evliliğimin Bitmesiyle Vatandaşlığımı Kaybedecek Miyim?

 

Hayır kaybetmeyeceksiniz. Boşanma halinde kadın evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur. Bu sebeple boşandığınızda vatandaşlığınız devam edecektir.

 

Boşanma Davasını Hangi Tarafın Açtığının Bir Önemi Var Mıdır?

 

Davalarda mahkeme masraflarını ve karşı taraf vekalet ücretini aleyhine karar verilen taraf öder. Bu genel kural gereğince, bir boşanma davasında aleyhine dava açılan davalı eş, eşit kusurlu da olsa eğer dava boşanma ile sonuçlanırsa, bu masrafları ödemek zorunda kalacaktır.

Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir.

Aynı zamanda boşanma davasını ilk açan tarafa göre davanın görüleceği yer mahkemesi değişiklik arz edebilir. Örneğin eşler ayrı yaşamakta, biri İstanbul’da diğeri Erzurum’da yerleşikse, Erzurum’daki eş boşanma davasını önce açarsa dava Erzurum’da görülecektir. Bu nedenle davayı ilk önce açmak önemlidir.

 

Boşanmak İçin Evlilik Tarihinden İtibaren Beklenmesi Gereken Belirli Bir Süre Var Mıdır? Evlenir Evlenmez Boşanabilir Miyim?

 

Eşlerin boşanması için evlilik tarihinden itibaren beklemeleri gereken bir süre yoktur. Eşler boşanma sebeplerinden biri veya birkaçı gerçekleştiyse boşanma davasını açabilirler. Ancak anlaşmalı boşanma için kanun eşlerin en az 1 yıl süreyle evli olma şartını öngörmüştür.

Boşanmada veya herhangi başka bir davada avukat tutma mecburiyeti yoktur. Eşlerden biri boşanma davasını açıp yürütebileceği gibi bunu vekil aracılığı ile de yapabilir.

Ancak özellikle boşanıp boşanmama hususunda eşinizle aranızda bir uzlaşma yoksa ve yine aranızda uzlaşma olsa dahi davanın kapsamına velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi sizin için çok önemli sonuçlar doğurabilecek konular dahilse, bir avukattan yardım almanız yararınıza olacaktır.

 

 

1 Aylık Evliyim Anlaşmalı Boşanabilir Miyim?

 

Açılmış olan bir boşanma davasında hakim, kanunda belirtilen boşanma sebeplerinden biri veya birkaçının gerçekleşmiş olduğunu saptarsa, evliliğin ne kadar sürdüğüne bakmaksızın boşanmaya karar verebilir.

Örneğin evlendiğiniz gün şiddete maruz kaldıysanız hemen ertesi gün boşanma davası açmanız önünde hukuki bir engel yoktur.

Ancak anlaşmalı boşanma 1 yıldan az süreyle evli kalan eşler bakımından uygulama alanı bulmaz.

 

 

Eşim Yabancı. Türkiye’de Boşanabilir Miyiz? Farklı Olarak Yapılması Gereken İşlemler Var Mı?

 

Taraflardan birinin hatta ikisinin de Türk olmaması boşanma davasının Türkiye’ de açılmasına engel değildir. Eşlerin ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.

Belirtmek gerekir ki mutat mesken kavramı, ikametgâh yeri anlamına gelmemektedir. Mutat mesken hayat ilişkilerinin merkezi anlamına gelir. Kişinin ikametgahı ile mutat meskeni pekâlâ farklı yerler olabilir.

Taraflar yurt dışında ise Türkiye’ de avukata vekâlet vererek (bulundukları yerin konsolosluğundan ) Türkiye’ de boşanabilirler.

 

Boşanma Davasında Mahkeme Masrafları Nelerdir ve Ne Kadar Tutar?

Mahkeme masrafları boşanma davasının türüne ve çeşitli taleplerinize göre değişiklik gösterecektir. Çekişmeli boşanma davalarında ziynet, eşya iadesi, mal varlığının tasfiyesine ilişkin talepleriniz varsa, masraflar bunların değerine göre belirlenecektir.

Ayrıca, boşanma davası hâkimin inceleme ve araştırma yapmasını gerektirebilir. Boşanma davasında yapılan her ek işlem için ücret ödenmesi gerekir. (Örneğin; velayet hakkına ilişkin talep halinde hâkimin psikolog ataması)

Bu sebepten dolayı çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masrafları ile ilgili net bir miktar söylemek mümkün değildir.

Anlaşmalı boşanma davalarında ise, hakim tarafından genellikle bir araştırma yapılmadığından dava masrafı önceden bellidir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu