MANŞET

İşçi Özlük Dosyası Nedir

İşçi Özlük Dosyası Nedir

Özlük dosyasında bulunması gereken evrak nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Nüfus kayıt örneği.
  • İkametgah Belgesi.
  • Sağlık raporu.
  • Diploma fotokopisi.
  • Adli sicil kaydı
  • 2 adet vesikalık fotoğraf.
  • Aile durumunu bildirir belge.

Işçi özlük dosyası nereden alınır?

Kişinin kayıtlı olduğu adres bilgilerinin bulunduğu belge olan ikametgah belgesi yine herhangi bir nüfus müdürlüğünden ya da bağlı bulunulan muhtarlıktan alınabiliyor. Daha doğrusu birkaç yıl öncesine kadar sadece bu iki mecradan alınabiliyordu. Artık bu belge de E-devlet üzerinden, kolayca temin ediliyor.

Personel özlük işlemlerinin kapsamına neler girer?

Personel özlük dosyası İş Kanunu’nun 75. maddesine göre işverenin işçi hakkında tutması gereken evrak bütünüdür. İş Kanunu ve diğer kanunlar uyarınca düzenlenmesi zorunlu belge ve kayıtları saklamak ve talep edildiğinde bunları göstermek işveren için zorunluluktur.

Özlük bilgileri ne demek?

Özlük Bilgileri Nedir? İnsan Kaynakları tarafından çalışan bilgilerinin yönetildiği modüldür. Ayrıca lisanslama yapılmaz. Diğer modüllerin çalışabilmesi için gerekli personel bilgilerini sağladığı, ayrıca personel özlük dosyalarını ve zimmet bilgilerini içerdiği için programın temelini oluşturur.

Onaylı sağlık dosyası nereden alınır?

Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

Personel özlük dosyası kaç yıl saklanır?

Buna göre çalışanların sosyal güvenliğine dair bilgi ve belgelerin on yıl süreyle özlük dosyasında saklanması gerekir.

Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu’nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır.

Personel özlük dosyasını kim hazırlar?

Madde 75 – İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler.

İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.

Özlük dosyasında neler olur?

Özlük dosyası, çalışanın çalıştığı süre boyunca kullandığı izinlere dair izin formları, raporlar, resmi evraklar, uyarı ya da disiplin cezaları gibi, çalışanın işiyle alakalı her hareketin her değişikliğin belgelendiği bir kayıt dosyasıdır.

Özlük dosyası ne kadar süre saklanmalı?

Bu açıdan özlük dosyasının içerisindeki belgelerin saklanma süreleri önem taşır.

5510 sayılı Kanuna göre belge saklama süresi, belgenin ilgili olduğu yılı takip eden yılbaşından başlamak üzere on yıl, kamu idarelerinde ise otuz yıldır.

Hukuki Destek ve Danışmanlık İçin İletişime Geçiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu