Bedel İndirimi Hakkı Nedir ?
Bedel İndirimi Hakkı Nedir ?
Gelen açıklamaya göre alışverişte bilmediğimiz kanunlar arasından bir tanesi de bedel indirimi olmaktadır. Tüketici olarak aldığımız her ürünün kanunen iade etme, değiştirme ve herhangi bir ücret ödemeden tamir edilmesini gibi, bedel indirimi talep hakkımız bulunmaktadır
Maldaki ayıp oranında satıcıdan indirim talep edilebilir mi?
Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
Hangi mallar ayıplı kabul edilir?
Ayıplı mal, sözleşmeye göre sahip olması gereken nitelikleri taşımayan, tarafların üzerinde anlaştığı örneğe aykırı veya tüketicinin beklediği faydaları ortadan kaldıran veya azaltan maldır. Tüketicinin faydalarını etkileyen hukuki, maddi ve ekonomik eksikliği olan mallar da ayıplı mal kabul edilir.
Ayıplı mal süresi ne kadar?
4077 sayılı Kanun’un 4. maddesi ve ilgili Yönetmelikte ayıplı mal tanımı yapılmıştır. Tüketicinin ayıplı malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirme yükümlülüğü vardır. Kanun Tüketici‘nin bu durumda kullanabileceği seçimlik hakları saymıştır.
Ayıplı mal ile ilgili konular nereye şikayet edilir?
Tüketici, satın aldığı herhangi bir mal ya da hizmet kusurlu ya da ayıplı çıktığında, mağduriyetini gidermek için eğer ilgili firmayla çözüm bulamıyorsa, Tüketici Hakem Heyeti‘ne başvurabilir.
Ayıplı mal davası nerede açılır?
Burada tüketici söz konusu olduğu için, ayıplı mal sebebiyle alacak davası Tüketici Mahkemesinde açılacaktır. Tüketici Mahkemesi görevli mahkemedir.
Yetkili mahkeme ise, davalı kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeridir.
Bilirkişiler öncelikle satım tarihi itibariyle davaya konu aracın, tarafların kararlaştırdıkları satım bedeli gözetilmeksizin gerçek ayıpsız sürüm değeri ile saptanan ayıplı haldeki sürüm değerini ayrı ayrı saptamalı, bu iki değerin birbirine bölünmesi suretiyle elde edilecek oranı, bu defa taraflarca kararlaştırılan satım bedeline uygulamalı, böylece satış bedelinden indirilmesi gereken miktarı tespit etmelidirler.
İndirilecek bedel= sözleşme bedeli – (sözleşme bedeli x ayıplı değer/ayıpsız değer)
Bu formüle göre hesap yapılacaktır (13. HD. 26.12.1997, 7580/10870).
Bu yönteme göre, satış tarihi itibarıyla satılanın, ayıplı ve ayıpsız değerleri arasındaki oran, satış bedeline yansıtılacaktır:
Satılanın, tarafların kararlaştırdıkları satış bedeli gözetilmeksizin, satış tarihi itibarıyla gerçek ayıpsız rayiç değeri ile mevcut ayıplı haldeki rayiç değeri ayrı ayrı belirlenerek, bu iki değerin birbirine bölünmesi suretiyle elde edilecek oran, satış bedeline uygulanacaktır (13. HD. 23.12.2014, 19795/41200).
Bedel İndirimi Hakkı Nedir ?