Yabancılar Hukuku Avukatı
Yabancılar Hukuku Avukatı
Asal Hukuk Danışmanlık bürosu olarak yabancı statüsünde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin çalışma izni işlemlerinden yabancılık unsuru içeren şirketlere ticari ve hukuki durum raporu hazırlanması, şirket kurulumu ve şirket işlemlerinin yürütülmesine kadar pek çok uluslararası hukuku konularıyla ilgili hukuki danışmanlığı, ilgili uyuşmazlıkların çözümü ve davalarının takibi üstlenmektedir.
Yabancı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan kişiyi ifade eder. Ülkemizde uygulanacak olan hukuk kuralları yabancıların bağlı yani vatandaşı oldukları ülkelere göre farklılık göstermektedir. Bunun sebebi ise mütekabiliyet ilkesidir.
Türk Yabancılar Hukuku, yabancıların Türkiye Cumhuriyeti’nde yabancı olmalarından dolayı tabi oldukları kısıtlamaları ve sahip oldukları hakları inceler.
Devletler, ülkelerine hangi haklarla veya şartla yabancı kabul edeceklerini özgürce sınırlayabilseler de bu konuda Uluslararası Anlaşmalar çerçevesinde de çeşitli sınırlandırmalara tabidirler.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 28 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, yabancıların Türkiye’ye giriş ve ikamet izinleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir.
Ülkemiz bulunduğu coğrafi konum göz önüne alındığında yaşanan olaylar sebebiyle göç merkezi haline gelmiştir. Bu nedenle de yabancılar hukuku fazlasıyla önem kazanmıştır. 1951 tarihli Mülteciler Hakkındaki Milletlerarası Sözleşme gereği, sadece Avrupa ülkelerinden gelenler mültecidir. Suriye’den gelenler mülteci değil, sözleşme kapsamında olmadıkları için sığınmacıdırlar. Sığınmacıların hukuki durumu ayrı bir yönetmelikle düzenlenmiştir.
Yabancıların Türkiye’ye girişleri ve ikamet izinlerine ilişkin olarak 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 28 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, yabancıların Türkiye’ye giriş ve ikamet izinleri İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir.
Ülkemizde Yabancılar Hukuku’nun kaynakları:
Pasaport Kanunu,
İskan Kanunu,
Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun,
Harçlar Kanunu,
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu,
Türk Vatandaşlığı Kanunu,
Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da 90 günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni olması zorunluluğu bulunaktadır. İkamet izni başvurusu genel olarak yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki konsolosluklara yapılır. 6 ay içinde kullanılmaya başlanmayan ikamet izinleri geçerliliğini kaybeder.
Yabancılar Hukuku Avukatı
İkamet izni çeşitleri 6458 sayılı kanunda düzenlenmiş olup, bu izin türleri;
a) Kısa Dönem İkamet İzni,
b) Aile İkamet İzni,
c) Öğrenci İkamet İzni,
d)Uzun Dönem İkamet İzni,
e) İnsani İkamet İzni,
f) insan Ticareti Mağduru İkamet İzni şeklindedir.
Türkiye’de bağımsız olarak çalışacak yabancılara ise Türkiye’de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları koşuluyla Bakanlıkça bağımsız çalışma izni verilebilir.
4817 sayılı Kanunla yabancıların çalışma iznine ilişkin olarak bazı istisnai haller sayılmış olup, söz konusu istisnai hallerde yabancılara çalışma izni verilebileceği belirtilmiştir.
Yabancıların çalışma izni başvuru şekli, yabancının Türkiye’de ikamet iznine sahip olup olmadığına göre farklılık göstermekte olup,
Türkiye’de geçerli en az 6 aylık ikamet izni bulunan yabancıların çalışma izni başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na;
Türkiye’de geçerli en az 6 ay süreli ikamet izni bulunmayan yabancıların ise çalışma izni başvuruları ise bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarına yapılmaktadır.
Sadece Türk Vatandaşlarının yapabileceği Avukatlık, Noterlik, Eczacılık vb. meslekler ise yasaklı mesleklerden sayılmakta olup, söz konusu mesleklere ilişkin yapılan çalışma izni başvuruları kabul edilmemektedir.
Mevzuatımızda Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Uluslararası İşgücü Kanunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanun gibi çeşitli kanun, ilgili yönetmelik ve düzenlemeler bulunmaktadır.
Yabancılar Hukuku; Vatandaşlık Hukuku, Şirketler Hukuku, İhracat ve İthalat Hukuku, Aile Hukuku, Miras Hukuku, İş Hukuku, Turizm Teşvik Hukuku gibi pek çok hukuk dalı ile ilgili olması sebebiyle bir karma hukuk dalıdır.
Yabancılar Hukuku Avukatı
Avukatlık ofisimizin yabancılar hukuku ve vatandaşlık ile ilgili hukuki yardım verdiği alanlar;
– Vatandaşlık başvurusu işlemlerinin takibi; Vatandaşlık başvurusunun reddi halinde uyuşmazlıkların çözümü ve iptal davalarının takibi,
– Çalışma ve oturma izni başvurularının takibi,
– Yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi,
– Yabancı mahkeme kararları ve hakem kararlarının tanınması ve tenfizi,
– Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’de taraf olduğu davaların takibi ve icra işlemleri,
– Yabancıların Türkiye’de şirket kurması; devlet kurumları, ortakları, çalışanları ve müşterileri arasında gerçekleşecek sözleşmelerin düzenlenmesi ve uyuşmazlıkların çözümü,
– Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye’de gayrimenkul alım ve satımına ilişkin işlemlerinin takibi,
– Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye’de gayrimenkullerin kiralanması ve ilgili işlemlerin takibi ve uyuşmazlıkların çözümü,
– Yabancı gerçek kişilere Türkiye’deki miras hukukuna ilişkin danışmanlık hizmetleri verilmesi,
– Uluslararası sözleşmelerin ihtilaflı hükümlerinin yorumlanması.
Yabancıların Türkiye’ye girişleri ve ikamet izinleri 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilmektedir.
En yakın Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Avukatı Nerededir,
İstanbul Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Avukatı İletişim,
Florya Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Avukatı arıyorum diyorsanız noter marifeti ile vekalet vererek kendi adınıza vekil tayin edeceğiniz ve hukuki danışmanlık alacağınız avukatın bilgi, birikim, deneyim ve tecrübesi en önemli faktörlerdendir.
Unutulmamalıdır ki; Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku avukatının bilgi, birikim, deneyim ve tecrübesi ne kadar fazlaysa davanın lehinize sonuçlanma ihtimali de o kadar fazladır.
Hizmetlerimiz;
Vatandaşlık başvurusu işlemlerinin takibi,
Vatandaşlık başvurusunun reddi halinde uyuşmazlıkların çözümü ve iptal davalarının takibi,
Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye’de gayrimenkullerin kiralanması ve ilgili işlemlerin takibi ve uyuşmazlıkların çözümü
Yabancı gerçek kişilere Türkiye’deki miras hukukuna ilişkin danışmanlık hizmetleri verilmesi,
Yabancılık unsuru taşıyan şirketlere hukuki danışmalık verilmesi,
Uluslararası sözleşmelerin ihtilaflı hükümlerinin yorumlanması.
Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye’de taraf olduğu davaların takibi ve icra işlemleri,
Yabancıların Türkiye’de şirket kurması; devlet kurumları, ortakları, çalışanları ve müşterileri arasında gerçekleşecek sözleşmelerin düzenlenmesi ve uyuşmazlıkların çözümü,
Yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye’de gayrimenkul alım ve satımına ilişkin işlemlerinin takibi,
Çalışma ve oturma izni başvurularının takibi,
Yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararlarının tanınması ve tenfizi gibi hukuki iş ve işlemlerde hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.
Yabancılar Hukuku Avukatı
Türkiye’de yaşayan yabancıların oturma (ikamet) izni alınması için resmi merciilere başvuruların yapılması ve sürecin takip edilmesi.
Türkiye’de yaşayan yabancıların çalışma izni alabilmesi için resmi merciilere başvuruların yapılması ve sürecin takip edilmesi.
Türkiye’de yaşayan yabancıların ikamet tezkeresinin uzatılması için resmi merciilere başvuruların yapılması ve sürecin takip edilmesi.
Yabancılara Türk Hukuku ve yasal mevzuat hakkında bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri sunulması.
Türkiye’de yaşayan yabancıların Türk Vatandaşlığı kazanma durumunun değerlendirilmesi ve yasal mevzuatta aranan koşulların gerçekleşmesi halinde resmi merciilere başvuruların yapılması ve sürecin takip edilmesi.
Türkiye’de yaşayan yabancıların haklarının her türlü ihlali halinde, gerekli davaların açılması ve dava sürecinin takip edilerek neticelendirilmesi.
Yabancıların Türkiye’de mülk edinmesi hakkında yasal mevzuat çerçevesinde bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri sunulması.
Türkiye’de yaşayan yabancıların evlenmeleri hakkında yasal mevzuat çerçevesinde bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri sunulması.
Türkiye’de yaşayan yabancıların boşanma ve aile hukuku davalarının açılması ve dava sürecinin takip edilerek neticelendirilmesi.
Türkiye’de yaşayan yabancıların milletlerarası özel hukuktan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalardan saklı haklarının korunması sebebiyle, gerekli davaların açılması ve dava sürecinin takip edilerek neticelendirilmesi.
Yabancılar Hukuku Avukatı
Hukuk büromuz, ulusal ve uluslararası alanda şirketlere, kuruluşlara ve kişilere farklı hukuki çözümler için tam kapsamlı hizmet vermektedir.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Aile ve Boşanma Hukuku, Gayrimenkul Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Nüfus Davaları, Miras Hukuku, İdare ve Vergi Hukuku, Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku, Ticaret ve Şirketler Hukuku, Sigorta Hukuku, Dava ve Tahkim Hukuku başta olmak üzere dava ve hukuki uyuşmazlıklarda müvekkillerimizin menfaat ve ihtiyaçları doğrultusunda yaratıcı ve çözüm odaklı hukuki destek sağlanmaktadır.
Amacımız; müvekkillerimizin ve danışanlarımızın yaşadıkları yabancılar ve vatandaşlık hukuku problemlerini en kısa sürede ve kalıcı bir biçimde çözüme ulaştırmaktır.
Yabancılar Hukuku Avukatı
YABANCILARIN TÜRKİYE’YE GİRİŞİ
Yabancıların Türkiye’ye girişi için aranan koşullar:
Sınır kapısından girmek
Pasaport (ve yerine geçen belge)
Vize (oturma izni, çalışma izni veya Türkiye ile vize muafiyeti olan ülkenin vatandaşları hariç)
Girişi yasaklı kişilerden olmamak
Vize yabancının yurt dışında vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkenin Türk konsolosluklarında alınır ve en fazla 90 gün içindir. 90 günden fazla kalacaksa yabancı oturma izni almak zorundadır. İstinaden sınır kapılarında da vize verilebilir; ancak bu tür vizelerin süresi 15 gündür. Kural olarak transit geçenlerden normal vize değil, transit vizesi istenir. Vize verilmesi için, pasaportun geçerlik süresi, talep edilen vizenin bitim süresinden 60 gün daha uzun olmalıdır.
Türkiye’ye girmesinde kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından sakınca görülenlerin Türkiye’ye girişi yasaklanabilir.
YABANCI GERÇEK KİŞİLERİN TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL EDİNMESİ
Bir yabancının ülke genelinde edinebileceği gayrimenkullerin toplam yüz ölçümü 30 hektarı aşamaz. Ayrıca bu alan, bir ilçenin toplam yüzölçümünün özel mülkiyete konu kısmının %10’unu geçemez. Yabancı, birinci ve ikinci derece askeri bölgelerde gayrimenkul edinemez. Kuzey Kore gibi bazı ülkelerin vatandaşları ise Türkiye’de gayrimenkul edinemez.
YABANCI TÜZEL KİŞİLERİN TÜRKİYE’DE GAYRİMENKUL EDİNMESİ
Kural olarak yabancı tüzel kişiler, yani idare merkezi Türkiye dışında olan tüzel kişiler, Türkiye’de gayrimenkul edinemez. Ancak özel kanunlarda bunun istisnaları vardır. Örneğin petrol ve turizm şirketleri bu faaliyetler çerçevesinde edinebilir.
Ayrıca, idare merkezi Türkiye’de olup sermayesinin %50’den fazlası yabancı olan şirketler, sadece ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konusunu yürütmek amacıyla gayrimenkul edinebilirler.
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ
Yabancıların çalışma izni alması için milli güvenlik, kamu düzeni, genel asayiş bakımından bir sakınca olmamalıdır. Çalışma izni başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır ve Bakanlık bu şartları değerlendirerek yabancının çalışma izni konusunda bir karar verir.
ÇALIŞMA İZNİ TÜRLERİ
Süreli Çalışma İzni: Temel çalışma izni türüdür. Belirli bir işyerinde belirli bir meslekte çalışmak üzere en çok 1 yıllık süreyle verilir. 1 yıllık sürenin sonunda 2 yıla kadar, bu sürenin sonunda da 6 yıla kadar uzatılabilir. Çalışma izniyle Türkiye’de çalışan kişilerin eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarına da çalışma izni verilir.
Süresiz Çalışma izni: Türkiye’de en az 8 yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş kişilere verilir. Bu izin ikamet izni yerine de geçer.
Bağımsız Çalışma İzni: Belli bir işverene tabi olmaksızın kendi adına ve hesabına çalışmak isteyen kişiler bu izne başvurabilir. Türkiye’de en az 5 yıldır kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş kişilere verilir.
İstisnai Çalışma İzni: Kanunda sayılan kişilere ikamet süresi şartı olmaksızın verilir. Örneğin AB vatandaşları, Türk vatandaşı ile evlenmiş yabancılara bu izin verilebilir.
Doktorluk, veterinerlik, eczacılık, avukatlık, noterlik, silahlı kuvvetler, emniyet teşkilatı, devlet memurluğu, denizcilik, özel güvenlik elemanı gibi meslekleri sadece Türk vatandaşları yapabilir.
Deport Cezasının Kaldırılması
Deport cezası Türkiye’de bulunan yabancıların yürürlükteki kanunlara uygun olmayan fiil ve halleri gerekçeleriyle yurtdışı edilmesi anlamına gelir.
Deport cezasının en belirgin sonucu Türkiye’ye belirli süre giriş yasağının konulmasıdır.
Yurtdışından Türkiye’ye gelip hakkında deport cezası verilmiş kişinin ülkeye tekrar girebilmesi için hakkında verilmiş deport cezası süresinin bitmiş olması gerekir. Ceza süresi bitmeden de deport cezası kararı kaldırılabilir.
Gerek yabancılık unsuru içeren hukuki sorunların çözümünde gerekse daha sorunlar meydana gelmeden alınması gereken önlemlerde avukat desteği alınması en doğru tercihtir.
Hukuki destek için yabancılar hukuku avukatlık bürosu tercih edilmelidir.
Yabancıların Deport Edilme Nedenleri
Serseriler ve dilenciler;
Delilikle veya bulaşık hastalıkla malül olanlar (Bu gibilerden umumi sıhhati ve asayişi tehlikeye sokmıyacak halde olup kendi vasıtalariyle veya kanuni veli veya vasilerinin maddi himayeleri altında olarak tedavi veya hava değiştirme için gelenler bu hükümden istisna edilebilirler);
Türkiye Cumhuriyetinin taraf bulunduğu, mücrimlerin iadesine mütaallik anlaşma veya andlaşmalarla iadeye esas olarak kabul edilen suçlardan birinden sanık veya hükümlü bulunanlar;
Türkiye’den sınır dışı edilmiş olupta avdetine müsaade edilmemiş bulunanlar;
Türkiye Cumhuriyetinin emniyetini ve umumi nizamını bozmak niyetiyle veya bozmak istiyenlere ve bozanlara iştirak veya yardım etmek maksadiyle geldikleri sezilenler;
Fahişeler ve kadınları fuhuşa sevkederek geçinmeyi meslek edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar ve her nevi kaçakçılar;
Türkiye’de kalacaklarını beyan ettikleri müddetçe yaşamalarına ve tekrar gitmelerine yetişecek paraları bulunmayıp Türkiye’de kendilerini himaye edecek kimseleri bulunduğunu veya Türkiye’de yabancılara kanunla menedilmemiş işlerden birini tutacaklarını ispat edemiyenler.
Yabancılar Hukuku Avukatı
Ç-138 Tahdit Kodu Nedir?
Ç-138 Tahdit Kodu “İnad Yolcu” tahdit kodudur. Yurt dışında Türkiye aleyhine işlemiş olduğu adli yada idari kanun ihlalinden dolayı tahdit kodu bulunan yabancının ısrar ile ülkemize tekrar tekrar inat ile giriş yapmaya çalışmasından dolayı iç işleri bakanlığı tarafından uygulanmakta olan, yabancının pasaport bilgilerine “Gümrük Muhafaza Müdürlüğü” memuru Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi yabancılar statüsünde tahdit kodu uygular.
Yabancılar hukuku avukatı olarak verdiğimiz hizmetler;
Kısa dönem ikamet izni başvurusu ve takibi,
Uzun dönem ikamet izni başvurusu ve takibi,
Çalışma izni başvurusu hakkında hukuki danışmanlık,
Deport kararına itiraz,
Sınır dışı etme kararının kaldırılması,
Tanıma ve tenfiz davası açmak ve takibini sağlamak,
İltica başvurusu ve takibi,
AİHM başvurusu ve takibi,
Yabancıların İstanbul’da banka hesabı açmasına dair işlemleri yürütmek ve hukuki destek sağlamak,
Vatandaşlık başvurusu ve takibi,
Yabancı uyruklulara uygulanan tahdit kodlarının kaldırılmasına dair işlemleri yürütmek.
Türkiye’de yaşamak isteyen yabancıların oturma izni, oturma izni uzatma başvurularının yapılması, takibi ve sonuçlandırılması,
Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanununa tabii tüzel kişiler nezdinde istihdam edilecek yabancılar da dahil olmak üzere, Türkiye’de istihdam edilmesi planlanan yabancıların çalışma izni, çalışma izin uzatım başvurusunun yapılması, takibi ve sonuçlandırılması,
Türkiye’de çalışma izni edinecek kişilerin de eşi ve çocuklarına da destekleyici yoluyla aile ikamet izni başvurusunun yapılması, takibi ve sonuçlandırılması,
5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamında, Türk Vatandaşlığını kazanmak etmek isteyen yabancıların vatandaşlık başvuru işlemlerinin yapılması, takibi ve sonuçlandırılması,
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 13/i bendi kapsamında, Türkiye’de yerleşik olmayan yabancıların Türkiye’de taşınmaz satın alımlarında ödemekle yükümlü olan katma değer vergisinden muafiyet başvuru işlemlerinin yapılması, takibi ve sonuçlandırılması.