MANŞET

İcra Avukat 2021

İcra Avukat 2021

İcra Avukatı Ne Demek?

İcra avukatı, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının talebi ile İcra ve İflas Müdürlükleri vasıtasıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarını tespit eder, İcra ve İflas Kanunu kapsamında borcun tahsil edilmesini sağlamak için çalışır.


İcra Avukatı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İcra hukuku işlemlerine ilişkin danışmanlık ve dava avukatlığı hizmeti veren icra avukatının diğer mesleki yükümlülükleri şunlardır;

Öncelikle borçlu ile anlaşma sağlayarak alacağı tahsil etmeye çalışmak,

Alacağın, borçlu ile yapılan görüşmeler neticesinde tahsil edilememesi halinde, icra müdürlüğü aracılığıyla icra takibi başlatmak,

Davasını aldığı gerçek ve tüzel kişinin hakkını dava bitimine kadar savunmak,

Borçlunun mal varlıklarına haciz konulması, satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve nihayetinde alacağın tahsil edilmesi için çalışmak,

Rehin ve ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla alacak takibi yapmak,

Finansal kiralama(leasing) ve kredi sözleşmelerinden doğan alacakların takibini sağlamak,

Karşılıksız çek davaları açmak ve takibini yapmak,

Borca ve kötü niyetli açılan icra davalarına itiraz sürecini başlatmak ve takip etmek,

Haciz işleminin başlatılmasından tahsiline kadar olan tüm süreçte müvekkil ile iletişim halinde bulunmak.


İcra Avukatının İcra Takibi Başlatması

İcra takibi, icra müdürlüğü üzerinden alacağın tahsil edilmesi amacıyla başlatılmaktadır. Alacaklının kendisi avukatsız olarak icra takibini başlatma hakkı bulunmaktadır.

Ancak İcra ve İflas Hukuku, hukuki bilgi ve tecrübe gerektiren bir alandır. Kişinin derin hukuki bilgisi olmadan yapacağı her işlem aleyhine olup hak kaybına neden olacaktır.

Öncelikle alacaklının borcuna dair hangi icra yolu üzerinden açılması gerektiği, icra takibinde yetkili icra müdürlüğü, icra takibine dair masraf ve harcın yatırılması, borçluya gönderilecek olan ödeme emrinin yasaya göre hazırlanması, tebligat işlemleri, icra takibinin takip edilmesi, borçlunun malvarlığına dair icra müdürlüğünden sorgu yapılması, malvarlığı üzerinden haciz talebinde bulunulması, haczedilen malların satışa çıkarılması gibi aşama aşama gidilen birden fazla işlem bulunmaktadır.

Bu nedenle alacaklının hakkını korumak ve icra takibine ilişkin tüm işlemlerin avukat ile takip edilmesi hukuki ve maddi kayıplar yaşamamak adına önemlidir.


İcra Avukatının Menfi Tespit Davası Açması

Menfi tespit davası, icra takibinde borçlunun borcu olmadığını tespit etmek için açacağı davadır. Menfi tespit davası, icra takibinden önce veya sonra açılacak bir dava olup icra takibinden önce menfi tespit davası açılması halinde talep üzerine alacağın %15’inden aşağı olmama kaydıyla teminat ödenmesiyle icra takibi üzerinden durdurma, ihtiyati tedbir kararı verilecektir.

İcra takibi sonrasına açılan menfi tespit davasında icra takibinin durdurulmasına karar verilmemektedir. Dava borçlu lehine karar verilir ise icra takibi hemen durdurulacaktır.

Menfi tespit davasının icra avukatı ile takip edilmesi önemlidir. Menfi tespit davasına ilişkin Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun bir dilekçenin hazırlanması, duruşmaların takibi, borçlunun borcu olmadığına dair delillerin dosyaya sunulması, mahkemenin karar vermesi halinde icranın durdurmasına ilişkin verilen kararın icra dosyasına sunulması gibi tüm işlemler icra avukatı tarafından takip edilecektir.

Avukatsız dava açma herkesin hakkıdır, ancak hukuki bilgi, tecrübe ve terim bilmeyi gerektiren bu aşamalarda işinde uzman olan avukatlarla yürütülmesi kayıpların doğmaması adına önem taşımaktadır.


İcra Avukatının İstirdat Davası Açması

Borçlu kendisine açılan icra takibine süresinde itiraz etmediği için kesinleşen takip üzerinden borçlu olmadığı halde ödemiş olduğu parayı geri almak adına istirdat davası açmaktadır.

İstirdat davası, borcun kesinleşmesi üzerine icra takibine konu olan borcun tamamının ödenmesi sonrasında açılabilmektedir.

Menfi tespit davasının açılması sonrasında borçlu, borcun tamamını öder ise menfi tespit davası istirdat davasına dönüştürülerek devam edecektir.

İstirdat davasına hazırlık süreci, dilekçe hazırlanması, hak düşürücü süre içerisinde davanın açılması gibi tüm teknik detay gerektiren konularda avukat aracılığıyla dava açılmalıdır.

İstirdat davası sonucunda kabul kararının verilmesi halinde, borçlu icra takibi esnasında ödemiş olduğu parayı, istirdat davası açarken yatırmış olduğu harcı ve yargılama giderlerini davacı borçluya ödenmesi yönünde karar verecektir.

Tüm bu nedenle icra avukatı aracılığıyla istirdat davası açılması mühim bir konudur, borçlu olunmadığının ispatı açısından deliller önem taşımaktadır ve dava sürecinin yürütülmesi teknik bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından gerçekleştirildiği vakit hukuki kayba neden olacaktır.

 


Nafaka Borcuna Dair İcra Avukatının Önemi

Nafaka alacaklısı olan taraf, nafaka borçlusundan alacağını alamıyor ise icra takibi başlatarak alacağının tahsil edilmesi yoluna gidebilebilecektir.

İcra avukatı, nafaka alacağına ilişkin hazırladığı ödeme emrinde ödenmeyen nafaka alacaklarını kalem kalem belirterek hazırlayacak, nafakaya ilişkin kurulan hükmü ödeme emri ekinde sunulacaktır. Nafaka borçlusunun ödeme yapmaması halinde, nafaka ödenmediği için şikayet yoluna başvurarak 3 aylık tazyik hapsinin hükmedilmesine karar verilmesi talebinde bulunacaktır.

Nafaka alacaklısının avukatsız icra takibi başlatması veya borçlunun tazyik hapsi cezası alması talebiyle şikayet yoluna başvurma hakkı bulunmaktadır. Ancak uygulamada sıkla karşılaştığımız durumlardan birisi nafaka alacaklısının hukuki bilgi ve tecrübe sahibi olmaması nedeniyle yaptığı işlemlerden ret cevabı almasıdır.

Nafaka alacaklısı, borçludan nafaka alacağını hemen tahsil etmek amacıyla icra takibini kesinleştirmeden veya usule uygun tebligat yapılmadan şikayet yoluna başvurmaktadır.

Nafaka şikayeti başvurularında, yalnızca son 3 aylık ödenmeyen nafaka adına icra ceza şikayet yoluna başvurulabileceği, sürenin ne zamandan başlayabileceği gibi teknik konular bilinmeden açılması borcun tahsilini imkansız hale getirmektedir. İşin uzmanına başvurmadan yapılan her işlem, maddi ve zaman kaybına yol açmaktadır.


Çocuk Teslimine Dair İcra Avukatının Önemi

Boşanma sürecinde velayet hakkı verilmeyen tarafa küçükle görüşmesi adına kişisel ilişki günleri tayin edilmektedir. Küçük, mahkeme kararıyla belirlenen gün ve saatlerde velayeti alan kişi tarafından teslim alınacaktır. Ancak mahkemenin vermiş olduğu karara uyulmaması halinde çocuk teslimi, icra aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Bu tür işlemlerin icra ve boşanma avukatı aracılığıyla gerçekleştirilerek velayeti almayan tarafın mağdur olması önlenecektir. Avukat, çocuk teslimine dair icra takibi başlatacak, ödeme emri ekine ilgili ilamı sunacak ve tebligat işlemlerini gerçekleştirecektir.

Ayrıca çocuk teslimi gerçekleştirileceği. Gün adına icra müdürlüğünden pedagog, icra memuru ve araç temini açısından detaylı işlemler gerçekleştirilecektir.

Çocuk teslimi esnasında herhangi bir problem çıkması veya çıkabilecek durumun oluşmasının önlenmesi için tedbirler alınacaktır. Çocuk tesliminde olan olaylar, çocuk teslimi ifasının gerçekleştirilmemesi halinde ne tür davalar açılacağı konusunda da yine avukat aracılığıyla hukuki süreçler başlatılacaktır.


İcra Avukatının Tasarrufun İptali Davası Açması

Tasarrufun iptali davası, alacaklının borcunu tahsil etmemesi amacıyla muvazaalı (danışıklı) olarak mal kaçırma amacıyla gayrimenkul veya menkul mallarının elden çıkarılması işlemlerinin iptali talebiyle açılan davadır.

İcra avukatı, borçlunun mal kaçırmaya yönelik yapmış olduğu tasarruflarının iptali adına Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun dava dilekçesi hazırlayacak, dava dilekçesine eklerini sunacak ve duruşmalara katılacaktır. Tasarrufun iptali davasında hangi tasarrufların iptaline yönelik talepte bulunulabileceği, hak düşürücü süre içerisinde açılması gerektiği gibi detaylar icra avukatı tarafından bilinmektedir.

Tasarrufun iptali davasının kabulü alacaklı, taşınmaz veya taşınır üzerinden haciz istenebilmektedir. Tüm bu aşamalar teknik bilgi ve tecrübe gerektiren aşamalardır. Alacaklının tahsilini sağlamak ve alacağına dair kaybının oluşmaması adına bu aşamaları hukuka ve usule uygun bir şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir.

İcra Avukat 2021


İcra Avukatının İstihkak Davası Açması

Alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçlunun malvarlığına ilişkin yapılan işlemlerden birisi de haciz işlemidir. Haciz işlemi esnasında yalnızca borçluya ait olan mallar haczedilebilecek, haczedilen yerde başkasına ait olan mallar haczedilmeyecektir.

Ancak haciz işlemi esnasında haczedilen mallar borçluya ait olmayan, 3. kişiye ait olan mallar haczedilebilmektedir. Böyle bir durum nedeniyle borçlu veya mağdur olan 3. kişi “istihkak iddiası” ile dava açabilecektir.

İstihkak davası icra hukuk mahkemesinde belli bir süre içerisinde açılması şartı bulunmaktadır. İstihkak davası sonucunda kabul kararının verilmesi halinde mallar üzerinden hacizler kaldırılacak ve malların muhafazası gerçekleştirilmiş ise mallar sahibine iade edilecektir.

Bu durumdan mağdur olunmaması adına kişinin istihkak iddiasına yönelik işlem ve davanın iyi bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Hukuka ve usule uygun olmayan her işlem reddedilecek ve mağdur olan kişinin mağduriyeti giderilemeyecektir.


İcra Avukatının Hacze Çıkması

Alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz mallarına ilişkin haciz işlemi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca icra müdürlüğünde başlatılan takip üzerinden icra memuru aracılığıyla borçlunun iş yeri veya evine mallara el konulması amacıyla hacze gitme işlemi gerçekleştirilecektir.

İcra avukatı, icra takibinin kesinleşmesini gerçekleştirecek ve haciz işlemi adına icra müdürlüğüne talepte bulunulacaktır. İcra müdürlüğünde icra avukatı haciz işlemi için gün ve saat belirlemesi yapılacak, icra memurlarıyla birlikte borçlunun ikamet adresine haciz işlemi amacıyla gidilecektir.

Haciz esnasında hangi malların haczedilebileceği, hangilerinin haczedilemeyeceğine dair kanunda detaylı bir hüküm kurulmuştur. İcra avukatı, haciz işlemi esnasında tüm hukuki ve usuli duruma dikkat ederek işlemlerini gerçekleştirecektir.


İcra Avukatı Sorgulama

İcra ve iflas hukukuna dair hukuki uyuşmazlıkları teslim edeceğiniz avukat ile aranızda güven ilişkisi olması gerekmektedir. Bu nedenle güvendiğiniz, daha önceden çalışmalarını bildiğiniz, hukuki tecrübe ve bilgi birikimine vakıf olduğunuz avukata dosyalarınızı teslim etmelisiniz.

Genellikle arama motoruna en iyi avukat, en iyi icra avukatı gibi kelime kalıpları yazılarak avukat mesleği ile ilgisi olmayan sitelerle karşılaşılmaktadır. Bu tarz sitelerde borçlunun icra takibinin hemen kapatılacağı, alacağının tahsiline dair en hızlı şekilde çözüme ulaşılacağına dair reklamlar bulunmaktadır.

Avukatlık mesleği yapmayan, hukuki bilgi ve birikimine güvenemeyeceğiniz bir kimseye veya kuruluşa dair güveniniz ileride geri dönülmez hukuki ve maddi kayıplarınıza neden olacaktır. Yasal olmayan kuruluşlara ve sitelere aldanmamak, icra ve iflas hukuku alanında tecrübe etmiş avukatlara işlerinizi teslim etmeniz sizler için daha iyi olacaktır.

İcra Avukat 2021


İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra) Kararı

Hakkında karar verilmiş bir dava dosyasının temyiz edilmiş olması icrasını kendiliğinden durdurmaz. İcrayı durdurmak isteyen borçlu dosyayı tehir-i icra talepli olarak temyiz edecek ve buna ilişkin prosedürleri yerine getirecektir.

İcra Avukat 2021


İcra dosyasında reddiyat nedir?

Reddiyat iade etme, geri verme, fazla alınan verginin ilgili kişiye teslim edilmesi olarak ifade edilir. Dava için yatırılan tutarların artması durumunda, parayı yatırılan kişiye fazlalıkların geri ödenmesidir.

 

İcra Avukat 2021

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu