MANŞET

Şirket Nedir ? | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

Şirket Nedir  | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

Şirket Nedir ?

Şirket (veya Firma), Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.

Şirket Türleri Nelerdir?

Şirketler, “Şahıs Şirketleri” ve “Sermaye Şirketleri” olarak ikiye ayrılır. TTK’ya (Türk Ticaret Kanunu) göre, pek çok farklı şirket türü olmasına rağmen, şirketlerin çoğu bu 2 ana kategori altında toplanır.

Türk Ticaret Kanunu’na göre şahıs şirketleri; adi şirketler, kollektif şirketler ve komandit şirketler olmak üzere üç tiptir.

Türk Ticaret Kanunu’na göre sermaye şirketleri; anonim şirketler, limited şirketler ve paylı komandit şirketler olmak üzere üç tiptir.

Şahıs şirketleri

Şahıs şirketlerinde kuruluş ve devamlılık için kişisel itibar ile ortaklar arasındaki güven esastır. Ortaklar kişisel malvarlığı ile de sorumludurlar. Borçlarını ödeyemediği takdirde evine ve sahip olduğu diğer gayrimenkullerine taşıtlarına ve haciz gelebilir.

Adi şirket

Kollektif şirket

Komandit şirket

Adi Şirket nedir?

Sahibinden ayrı bir varlığı olmayan, en basit şirket modeli olarak ayrışan adi şirket veya adi ortaklık; kuruluş kolaylığı, tüzel kişiliğinin olmaması ve tescil zorunluluğu bulunmaması dolayısıyla yaygın bir şirket türüdür. Adi şirketler, yasal dayanağı Türk Borçlar Kanunu’nun 620 – 645 maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre, olan adi şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının elbirliği mülkiyeti vardır. Şirketle ve şirketin mal varlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadırlar.

Adi Şirket nasıl kurulur?

Kuruluşları bir şekle tabi tutulmamıştır. Ortaklar yazılı olarak sözleşme düzenleyebilecekleri gibi sözlü olarak da aralarında anlaşarak adi şirket kurabilirler.

Adi şirketler, ticaret şirketlerinde olduğu gibi şahsi emek, ticari itibar, para, kıymetli evrak, imtiyaz ve ihtira beratları, sınai haklar, taşınır ve taşınmaz mallar sermaye olarak konulabilir.

Adi şirketlerin tüzel kişilikleri olmadığından belli bir unvanları yoktur. Bu nedenle Ticaret Siciline kaydolma sorumlulukları yoktur.

Şirketlerin aktifleri (varlıkları), ortaklığa değil ortaklara aittir. Borçları da ortakların tek başına veya birlikte ödemek zorunda oldukları şahsi borçlardır.

Adi şirketlerde kar/zarar sözleşmede hüküm konmuşsa ona göre yoksa eşit olarak ortaklara dağıtılır.

Adi şirketlerde ortak diğer ortakların rızası olmadan paylarını devredemez, bir üçüncü şahıs şirkete ortak olamaz.

Adi şirketlerde vergilendirme nasıldır?

Adi ortaklıkların tüzel kişilikleri olmamakla birlikte vergi kanunları uygulaması açısından ortaklık adına vergi kimlik numarası verilir.

Ortaklık numarası verilen adi ortaklık için gelir stopaj, katma değer vergisi ve diğer vergi türleri için mükellefiyet tesisi yapılır.

Ayrıca ortaklardan her birinin adına ayrı ayrı vergi kimlik numarası verilir ve ortaklar için gelir vergisi ve gelir geçici vergi yönünden mükellefiyet tesis edilir.

Adi şirketin faaliyetini sona erdirme ve tasfiye

şirket aşağıdaki durumlarda sona erer:

Ortaklık sözleşmesinde öngörülen amacın gerçekleşmesi veya gerçekleşmesinin imkânsız duruma gelmesiyle.

Sözleşmede ortaklığın mirasçılarla sürdürülmesi konusunda bir hüküm yoksa, ortaklardan birinin ölmesiyle.

Sözleşmede ortaklığın devam edeceğine ilişkin bir hüküm yoksa, bir ortağın kısıtlanması, iflası veya tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesiyle.

Bütün ortakların oybirliğiyle karar vermesiyle.

Ortaklık için kararlaştırılmış olan sürenin bitmesiyle.

Ortaklık sözleşmesinde feshi bildirme hakkı saklı tutulmuş veya ortaklık belirsiz bir süre için ya da ortaklardan birinin ömrü boyunca kurulmuşsa, bir ortağın fesih bildiriminde bulunmasıyla.

Haklı sebeplerin bulunması hâlinde, her zaman başkaca koşul aranmaksızın, fesih istemi üzerine mahkeme kararıyla.

Ortaklığın sona ermesi hâlinde tasfiye, yönetici olmayan ortaklar da dâhil olmak üzere, bütün ortakların elbirliğiyle yapılır. Ancak, ortaklık sözleşmesinde, ortaklardan biri tarafından kendi adına ve ortaklık hesabına belirli bazı işlemlerin yapılması öngörülmüşse, bu ortak, ortaklığın sona ermesinden sonra da o işlemleri tek başına yapmak ve diğerlerine hesap vermekle yükümlüdür.

Ortaklar, tasfiye işlerini yürütmek üzere tasfiye görevlisi atayabilirler. Bu konuda anlaşamamaları hâlinde, ortaklardan her biri, tasfiye görevlisinin hâkim tarafından atanması isteminde bulunabilir.

Tasfiye görevlisine ödenecek ücret, sözleşmede buna ilişkin bir hüküm veya ortaklarca oybirliğiyle verilmiş bir karar yoksa tasfiyenin gerektirdiği emek ile ortaklık malvarlığının geliri göz önünde tutularak hâkim tarafından belirlenir ve ortaklık malvarlığından, buna imkân bulunamazsa, ortaklardan müteselsilen karşılanır. Tasfiye usulüne veya tasfiye sonucunda her bir ortağa dağıtılacak paya ilişkin olarak doğabilecek uyuşmazlıklar, ilgililerin istemi üzerine hâkim tarafından çözüme bağlanır.

Kollektif Şirket Nedir?

Ticari işletmeyi bir ticaret amacı altında işletmek için iki veya daha fazla gerçek kişinin bir araya gelmesiyle, ortaklardan hiçbirinin şirket alacaklarına karşı sınırlandırılmamış tüzel kişiliğe sahip şirketler kollektif şirket denir. Birden fazla ortak ile kurmak suretiyle, gerçek kişiler üzerinden tüm sorumlulukları almış kişilerle oluşturulan şirket olarak ifade etmek mümkün.

Şirket Nedir ? | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

 

Kollektif Şirket Unsurları Nelerdir?

Kollektif şirketler amacına uygun olarak belli başlı bazı unsurlar üzerinden ele alınarak kurulur ve devam eder.

– Kişi unsuru

– Sözleşme unsuru

– Sermaye unsuru

– Ortak amaç unsuru

– Eşit haklarda birleşme

– İş birliği yapma isteği unsuru

Kollektif Şirket Özellikleri Nelerdir?

Kuruluş ve işleyişi ile beraber kollektif şirketlerin belli başlı bazı özellikleri ön plana çıkar.

– Kuruluş ve yönetimleri kolaydır.

– Kollektif şirketlerdeki özsermaye, ortakların sağlamış olduğu sermaye üzerinden elde edilir.

– Tüzel bir kişiliğe sahiptir.

– Ortaklı bir şirket içerisinde yer alan sorumlulukları, koymuş olduğu sermaye üzerinden ele alınır.

– Özellikle tüm ortaklar şirket alacakları ve borçları kapsamında, tüm mal varlıklarıyla sorumlu olur.

Genel olarak bu özellikleri ile beraber bu kurallar kapsamında kollektif şirketler kurulmaktadır.

Komandit Şirket Nedir?

İki ya da daha fazla kişi tarafından ticari faaliyet gösteren bir işletmeyi müşterek olarak aynı ticari unvan altında işletme amacı ile kurulan şirket türüdür. Hak ehliyeti işletme konusu ile sınırlı ve tüzel kişiliğe sahiptir. Ortakların bir kısmının sorumluluğu sınırlıyken, bir kısmının sınırsız olmaktadır. İki çeşit komandite şirket bulunur: Adi komandit şirket ve sermayesi paylara bölünen komandit şirket.

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirket Nedir?

Sermayesi paylara bölünen ve ortaklardan bir veya daha fazla kişinin şirket alacaklılarına karşı kollektif şirket ortağı olduğu, diğer ortakların ise anonim şirket pay sahibi olduğu şirket türüdür. Bu şirketlerde ortak sayıları beşten az olmamaktadır ve ortaklardan en az biri komandite ortak olmak zorundadır.

Komandit Şirket Nasıl Kurulur?

Şirketi kurmak için en az iki ortak gereklidir. Sorumlulukları sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumlulukları sınırlı olanlara komanditer denmektedir. Komanditer ortak gerçek ya da tüzel kişi olabilirken; komandite ortak sadece gerçek kişi olmaktadır. Bu iki ortağı olmayan firmalar, komandite şirket başvurusu yapamamaktadır. Adi veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ticaret unvanları komandite ortaklardan en az birinin adı ve soyadı ile şirketi ve türünü gösterecek bir ibareden oluşması gerekmektedir.

Komandit Şirketin Kuruluş Aşamaları Nelerdir?

Öncelikle komandite şirket açma başvurusu yapılmalıdır. Bu başvuru sırasında kanuni defterin, Ticaret Sicil Memurluğuna verilecek belgelerin ve vergi dairesine verilecek evrakların tamamlanması gerekir.

1) Ticaret Sicil Memurluğuna Verilecek Belgeler:

Şirketi kurmak isteyen kişiler tarafından imzalanacak dilekçe,

Noter onaylı sözleşme,

Şirkete ortak olacak kişilerin nüfus cüzdanı fotokopisi,

Ticaret Sicil Memurluğundan temin edilecek bir taahhütname,

İmza yetkisi verilen kişinin noter onaylı ve imzalı tescil beyannamesi,

Merkez Bankasına yatırılan sermayenin fotokopisi.

2) İstenen Kanuni Defterler

Kanuni defterler komandit şirketin tutmasının zorunlu olduğu defterlerdir ve noterde tasdik edilmelidir.

Bunlar:

Pay,

Yevmiye,

Defteri Kebir,

Envanter,

Yönetim Kurulu Karar Defteri,

Genel Kurul Toplantı Ve Müzakere Defteri,

3) Vergi Dairesine Verilecek Evraklar

İmza sirküleri,

Matbu dilekçe,

İkametgah belgeleri,

Kontrat fotokopisi,

Nüfus cüzdanı fotokopisi.

Belgelerin tamamlanmasının ardından komandit şirketi kurmak için başvuru yapılmalıdır. Ticari oda kaydı, sanayi odası kaydı, esnaf ve sanatkarlar odası kaydı gibi kayıt işlemleri tamamlanmalıdır. Oda kayıtlarından sonra firmaların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemleri tamamlanmalı ve işe giriş bildirgeleri verilmelidir.

Sermaye Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur

Sermaye Şirketi Nedir?

Sermaye şirketleri, temeli sermaye ve bu sermayenin yönetiminden alan, sermayeye katılım oranlarına göre ortakların hak sahibi olduğu ancak şirketteki paylarının kişisel olmadığı şirket türü olarak tanımlanıyor. Sermaye şirketleri diğer şirket ve işletmelere göre daha prestijli bir konuma sahip oluyor. Farklı özelliklere sahip üç türü bulunan sermaye şirketleri şu şekilde özetlenebilir:

Anonim Şirketler: Tek bir kişi tarafından kurulabilen anonim şirketler için en az 50 bin TL sermayenin sağlanması gerekiyor. Birden fazla gerçek veya tüzel kişinin bulunması durumunda temel sermayenin eşit paylara bölünüyor. Hisse senedi ve tahvil çıkarma hakkı yalnızca bu şirket türüne aittir. Şirketin bir ticari unvanının ve çalışma konusunun olması gerekiyor.

Limited Şirketler: En az bir en fazla elli ortak sayısı ile kurulabilen limited şirketlerin asgari sermayesinin 10 bin TL olması gerekiyor. Ortaklık payının tutarı fark etmeksizin her ortağın bir payı bulunuyor. Ortakların sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlandırılır. Ortakların paylarını devredebilmeleri için diğer ortakların izni gerekiyor.

Paylı Komandit Şirketler: Kurucu sayısının beş kişiden az olamadığı paylı komandit şirketlerde en az bir kişinin komandite, başka bir deyişle sınırsız sorumluluğa sahip ortak olması gerekiyor. Bu şirket türünde sermaye anonim şirketlerde olduğu gibi paylara bölünür ve ortakların bir kısmı şirket alacaklarına karşı bir kollektif şirket ortağı, diğerleri ise bir anonim şirket pay sahibi gibi sorumlu olur.

Şirket Nedir ? | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

Sermaye Şirketi Nasıl Kurulur?

Sermaye şirketi olarak değerlendirilen anonim, limited ve paylı komandit şirketlerin kurulumu için öncelikle ilgili kuruluşlara iletilecek belgelerin hazırlanması gerekir. Sermaye şirketi kurmak için gerekli belgeler şu şekilde listelenebilir:

Sermaye Miktarı

Ortakların Sermaye Oranı

Şirket Tescili

Şirket Unvanı

Ortakların Kimlik Fotokopisi

Ortakların İkametgah Belgesi

İşyerinin Kira Sözleşmesi

Gerekli belgeler hazırlandıktan sonra şirketin unvanını, sermayesini, adresini, kurucu ve yönetim kuruluna tanınan hakları ve görevleri, sermaye pay türleri gibi temel bilgileri içeren şirket ana sözleşmesi düzenlenir. Uygun şekilde hazırlanan kayıt beyannamesi, şirket kuruluş dilekçe formu ve taahhütnamesi Ticaret Sicili Memurluğu teslim edilir. Kurulacak şirketin faaliyet alanına göre ilgili ticaret odasına kayıt olunur. Şirket ve şirket unvanının tescili Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayınlanır.

Anonim ve Limited Şirket İçin Gerekli Evraklar

Anonim ve Limited Şirket kurmak için gerekli evraklar aşağıdaki şekildedir:

Tüm ortaklara ait ikamet belgeleri

Tüm ortaklara ait nüfus cüzdan fotokopisi

Tüm ortaklara ait 3 adet vesikalık fotoğraf

 

Şirketinizi kurmak istediğiniz yere ait adres ve kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi

Kurmayı planladığınız şirketin unvanı

Limited Şirket için en az 10.000TL, Anonim Şirket için en az 50.000 TL’den az olmamak şartı ile şirketiniz için belirlediğiniz sermaye miktarı

Tüm ortaklar ait sermaye pay ve oranlarının belirlenmesi

 

Şirketinizin temsilcilerinin belirlenmesi

Şahıs Şirketleri İçin Gerekli Evraklar

Şahıs şirketi kurmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki şekildedir:

Vekalet (muhasebecinizin ya da mali müşavirininizin şirket kurma işlemlerini halledebilmesi için)

Şirket Nedir ? | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

Tam olarak doldurulmuş başvuru formu

Şirketi kuracak kişiye ait kimlik fotokopisi

İmza beyannamesi (Noterden)

 

Şirketi kuracak kişiye ait ikametgah belgesi

Şirketinizi kurmak istediğiniz yere ait adres ve kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi

Hukuki niteliğine göre

Adi Şirketlerin tüzel kişiliği yoktur.

Diğer şirket türlerinin tüzel kişiliği vardır.

Tüzel Kişi Nedir?

Tüzel kişi; yasal mevzuatlara uygun bir şekilde bir araya gelmiş olan kişi topluluklarına verilen genel bir isimdir. Bu topluluklar kişiler gibi emtialardan da meydana gelebilir. Kişi veya emtia topluluğundan doğan tüzel kişi oluşumları, resmî işlem süreçlerinde tek bir kişi olarak kabul edilir. Yani birden fazla kişinin yetkili olduğu bir şirket, resmî süreçte tüzel statüye sahip tek bir kişi olarak görülür. Ticaret yapma ya da herhangi farklı bir amacı gerçekleştirmek adına bir araya gelmiş olan tüzel kişiler; borç ve alacak edinebilen, çeşitli haklara ve sorumluluklara sahip olabilen oluşumlardır.

Şirket, üniversite, belediye, dernek ve vakıf gibi oluşumlar, tüzel kişi örnekleri olarak gösterilebilir. Bir ülkedeki en büyük tüzel kişi ise “devlet” olarak kabul edilir. Ülke yönetiminde söz sahibi olan kişiler, tüzel bir statüde birleşerek devleti oluşturur. Bu statüye sahip oluşumların kişi ya da emtia topluluğu olma niteliği, kuruluş ve hizmet verme aşamasındaki asli unsuru doğrultusunda anlaşılabilir.

Örneğin kanserle mücadele etme amacıyla kurulan bir derneğin kâr etme beklentisi yoktur. Para elde ediyor olsa bile bu parayı kanser hastalarına harcadığı için asli unsur kişidir. Dolayısıyla dernekler, kişi topluluğu olarak kabul edilir. Vakıflar ise mal/emtia topluluğu olarak nitelendirilir. Örneğin kimsesiz çocuklara destek olma amacıyla kurulan bir vakıf, dernek gibi parayı kişilere harcar. Ama buradaki fark, vakıfların emtialardan gelir elde etmesidir. Bir kampanya dâhilindeki arsadan elde edilen gelir kimsesiz çocuklara harcanır. Buradaki asli unsur çocuklar değil, geliri doğuran arsadır. Dolayısıyla vakıflar, mal topluluklarıdır.

Gerçek Kişi Kimdir?

Gerçek kişi – tüzel kişi, birbirine sıkça karıştırılan ifadelerdir. Bu iki terim, birbiriyle doğrudan ilişkili olsa da anlam bakımından çok farklıdır. Gerçek kişi; sağlıklı bir insanın, doğumundan ölümüne kadar geçen sürede taşıdığı unvandır. Buradaki “sağlıklı” ifadesi, söz konusu insanın kendi iradesi ile davranıyor olabilme gerekliliğinden kaynaklanır. Bir insanın gerçek kişi olarak tanımlanabilmesi için ruhsal açıdan da tam sağlıklı olması gerekir.

Tüzel kişi toplulukları, gerçek kişilerden oluşur. Aralarındaki ilişki budur. Fakat gerçek kişiler tüzel gibi hareket edemezler. Borçlanma ya da alacaklı olma gibi mali hakları bulunan gerçek kişi, bu haklarını sadece kendi adına kullanabilir. Başkasının adına herhangi bir hukuksal davranış sergileyemez. Tüzel kişi adına mali işlemler yürütebilmesi için, imza yetkisine sahip olması gerekir.

Gerçek Kişi ve Tüzel Kişi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gerçek kişiyle tüzel kişi arasındaki fark, aslında çok basit bir şekilde anlaşılabilir. Bunun için “Gerçek kişi ne demek?” ve “Tüzel kişi ne demek?” gibi soruların cevaplarını bilmek gerekir. Genel tanımlar doğrultusunda bile temel farklar görülebilir. Gerçek kişi doğrudan bir insan iken tüzelin insan olma zorunluluğu yoktur. Tüzel statüye erişmiş bir kurum ya da insan topluluğu da kişilik haklarını elde eder.

Tüzel Kişi ve Gerçek Kişi Arasındaki Farklar

Tüzel Kişi                                                                                                Gerçek Kişi

Kurumsaldır.                                                                                            Bireyseldir.

Kuruluşla başlar, iflas ya da kapanış gibi durumlarla son bulur.                  Doğumla başlar, ölümle son bulur.

Şirket, vakıf, belediye gibi kurumları ifade eder.                                         Bir insanı ifade eder.

Sosyal ya da ticari hedefler doğrultusunda örgütlenmiş topluluklardır.      Kendi adına davranır ve yaptığı davranışlardan kendisi sorumludur.

Gerçek kişilerin bazı haklarına sahip olabilirler.                                          Tüzel kişilerin kurumsal haklarına sahip olamazlar.

Temsilci ya da yetkililer tarafından temsil edilir.                                         Kendi kendini temsil eder.

Hukuksal açıdan bazı imtiyazlara ve kamu gücüne sahiptir.                       Hukuksal açıdan eşitlik ilkesine tabi olup imtiyazlara sahip değildir.

ŞİRKETLER HUKUKU

Davacı: Davacı vekili; Davacı idareye vergi borcu bulunan … Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.’nin vergi borçlarının ödenmesini imkansız kılmak için davalı …Ş.’nin diğer davalı … Tur. İnş. Tem. Nak. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. İle imzalamış oldukları bir kısım sözleşmelerden 6183 sayılı A.A.T.U.H.K.’nun 24 ile 31. Maddeleri uyarınca borçlu şirkete ait haciz bildirisinin tebliğ tarihi olan 20/12/2012 tarihinden sonra akdedilenlerin iptali ile iptale konu sözleşmelerden dolayı … Tur. İnş. Tem. Nak. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.’nin davalı …Ş.’ne ödediği veya ödeyeceği Yeminli Mali Müşavirlik sözleşme bedellerinin tespit edilerek borçlu davalı … Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.’nin vergi borçlarına mahsuben müvekkili idareye ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

Davalı: Davalı …Ş. Yetkilisi … vekili; müvekkili şirketin borçlu şirketlerle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, husumet yönünden davanın reddi gerektiğini, davacı idarenin taleplerinin alacak davası niteliğinde olmayıp 6183 S. AATUHK 24-31. maddelerine dayalı tasarrufun iptali davası olduğunu bu bağlamda da ortada tasarrufun iptalini sağlayacak nitelikte bir işlem bulunmadığını beyan ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Mahkemece toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre, davalı …Ş.’nin dava dışı borçlu şirketlerden tamamen ayrı bir tüzel kişilik olduğu, dava dışı borçlu şirketlerin birleşme, devralma, bölünme ya da tür değiştirme yoluyla davalı şirkete devrolmamış olduğu, bu sebeple şirket ortağının vergi borcundan kaynaklanan alacaktan dolayı davalı şirket tüzel kişiliğinin de sorumlu tutulamayacağı anlaşıldığından açılan davanın husumet yokluğu nedeniyle usulden reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından süresi içerisinde temyiz edilmiştir.

Davalı…Ş’nin ve dava dışı … Denetim Danışmanlık ve Yeminli Müşavirlik Ltd. Şti’nin hissedarının … olması, iki şirketin faaliyet alanının aynı olması, davacının davalı … Ltd. Şti’nin muvazaalı kurulduğu iddiası olması sebebi ile hakimin davayı nitelendirme ve aydınlatma ödevi gereğince; taraflar arasındaki ilişkiyi belirlemek adına dava dışı … imzalanan sözleşme tarihinde ve sözleşme tarihinden önce alacağı olup olmadığının, belirlenmesi, var ise bu borcun akıbetinin ne olduğu, … tarafından yeni kurulan …

Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. firmasına aktarılıp aktarılmadığı, aktarılmış ise ödemelerin yeni şirkete yapılıp yapılmadığı, tarihlerinin ne olduğu, konularında ayrıntılı, denetime elverişli uzman bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde eksik inceleme ve araştırmaya dayalı olarak karar verilmesi doğru görülmemiştir. Temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 05/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Şirket Nedir | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

YABANCI ORTAKLI VEYA YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUM PROSEDÜRLERİ

Yabancı uyruklular için Türkiye’de şirket kurmak veya hazır kurulu bir şirkete ortak olmak için herhangi bir yasal engel yoktur. Herhangi bir şahıs mükellefiyeti başlatabilir veya belirli bir sermaye koyarak limited veya anonim şirket kurabilirler. Ekstra olarak temin etmeleri gereken sadece tercüme ve şirket sözleşmesinin okunması sırasında tercüman hizmetleridir.

Burada dikkat edilecek en önemli husus ise şirket kurulumu için seçilen mali müşavirin aynı zamanda yabancılar kanununa ve yabancıların çalışma ve ikamet izinleri konularına hakim olması gerekliliğidir. Çünkü yabancı uyruklular şirket kurduktan sonra çalışma izni almak ve Türkiye’de ikamet etmek istiyorlarsa bazı ek hususlarında şirket kurulumu sırasında yerine getirilmesi zorunludur.

Yani yabancı uyruklu bir şahı, normal bir TC vatandaşı gibi en düşük yasal rakam olan 10.000 TL sermaye ile şirket kurup bu rakamın sadece yüzde 25’ini ödenmiş sermaye olarak gösterirse daha sonra yapacağı çalışma izni onaylanmayacaktır. Yabancı uyruklular şirket kurarken veya bir şirkete ortak olurken aşağıdaki konulara çok dikkat etmelidirler.

Şirketin sermayesi

Şirketin ödenmiş sermayesi

Yabancının yüzde olarak hisse oranı

 

Yabancının TL olarak sermayedeki oranı

Anonim şirket ise yabancının yönetim kurulunda olup olmadığı

Limited ise Türkiye’de ikamet ediyor veya edecek olması

Limited şirket ise müdür olup olmadığı

Şirket Nedir  | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

SONUÇ

Sonuç olarak yabancılar için özellikle de Türkiye’de çalışma izni almak isteyen yabancılar için şirket kurulumu normal bir şirket kurulumundan biraz daha detaylıdır. Bu yüzden sadece mali müşavir desteği ile değil aynı zamanda bir danışmanlık desteği ile şirket kurmakta fayda vardır.
Ayrıca özellikle uzun süreli ikamet izni alabilen Avrupa Birliği vatandaşları tarafından şu iki hususta genel olarak göz ardı edilir.

Anonim şirket kuran veya anonim şirkete ortak olan yabancılar her koşulda çalışma izni almak zorundadır.

Limited şirkette müdür olan yabancılar Türkiye’de ikamet etmeseler bile çalışma izni almak zorundalar.

Yabancı Sermayeli Şirket Kuruluşu için Gerekli Adım ve İşlemler

 

Şirket belgelerinin noter onaylı suretlerinin merkezi sicil kayıt sistemine kaydedilmesi ve aşağıda sayılan belgeler ile ilgili ticaret sicil müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekmektedir:

Ticaret odası kayıt dilekçesi,

Kuruluş bildirim formu,

Noter tasdikli şirket ana sözleşmesi,

Yabancı ortak gerçek kişi ise tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti ve potansiyel vergi numarası dökümü,

Yabancı ortak tüzel kişi ise apostil şerhini içeren veya Türk konsolosluğundan onaylı şirketin kayıtlı bulunduğu sanayi veya ticaret odasınca veya yetkili mahkemelerce tanzim edilmiş faaliyet belgesi ve sicil özetinin noter onaylı tercümesi,

Kuruluş işlemlerini yürütecek gerçek kişiye verilen noter onaylı tercüme edilmiş vekaletname,

 

Noter onaylı Yetkililerinin şirket unvanı altında imza beyannamesi (tescil talepnamesi),

Tahsil edildi kaşeli ve imzalı banka dekontları,

Sermayenin on binde dördünün Rekabet Kurumu’nun hesabına yatırıldığını gösteren tahsil edildi kaşeli ve imzalı banka dekontu,

Ticaret Odası Kayıt beyannamesi.

Şirket Nedir | Şirketler Hukuku | Yabancı Sermayeli Şirket

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu