Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanıma
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanıma
Tanıma-tenfiz davası, yurt haricinde alınan ve kesinleşmiş olan mahkeme kararlarının Türkiye’de uygulanabilmesi için oluşturulan bir davadır.
Tanıma davası ne süre açılır?
Tanıma davası, ilgili ülkede devam eden davanın bitmesi ve tüm hukuki sürecin bir karara bağlanması ile Türkiye Cumhuriyeti’nde açılabilmektedir. Tanıma davasının başlatılabilmesi için en mühim unsur, başka ülkede gerçekleşen davanın o ülkenin mahkemeleri tarafınca sonuçlandırılmış ve kapatılmış olmasıdır.
Tanıma davası nerede açılır?
Dava davalının ikametgâhı mahkemesinde ikametgâhı yok ise Türkiye’de sakin olduğu yer mahkemesinde bu da yoksa Ankara, İstanbul, Aile Mahkemesi’nde (Aile Mahkemesi’ nin bulunmadığı durumda Aile Mahkemesi sıfatını haiz Asliye Hukuk Mahkemesi’nde) açılır.
Tenfiz davası ne demek?
Tanıma yabancı ülkede mahkeme tarafınca hükmün karara bağlanmış olmasıdır. Tenfiz ise bu hükmün yerine getirilmesi için yaptırım uygulanmasıdır. Tanıma davasının tanıma; yabancı bir ülkede bir mahkeme hükmünün kati yargı tesirinin kabul edilmesi anlamına gelir.
Tanıma ve tenfiz sonucu nedir?
Tanıma Tenfiz Davası, Yabancı bir ülkede verilen kararın Türkiye’de de geçerli olabilmesi için oluşturulan dava türü. Tanıma ve Tenfiz davasını açmadan Yabancı ülkede alınan kararın Türkiye’de bir geçerliliği olmaz.
Tanıma mı tenfiz mi?
Tanıma ; görülmekte olan dava esnasında ya da bağımsız bir dava vasıtası ile verilebilir. Tenfiz ; bir tek bağımsız bir dava yolu ile verilebilir. Tanıma sonucu kesinleşmiş olan tüm mahkeme kararları için verilebilir. Tenfiz kararları ise bir tek eda kararları hakkında verilebilmektedir.
Tanıma ve Tenfize ilişkin vekaletname nedir?
Tanıma ve tenfiz davası özetlemek gerekirse, yabancı mahkeme ilamlarının Türk mahkemeleri tarafınca kabul edilmesi ve Türkiye’de geçerli olması için oluşturulan davalardır. Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları tarafınca avukatlara vekâlet vererek davalara bizzat katılmasına gerek kalmadan dava açılması mümkündür.
Yurtdışında boşanma Türkiye’de geçerli mi?
Yurt haricinde, yetkili yabancı mahkeme tarafınca eşiyle olan evliliği sonlandırılmış kişiler Türk mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davasını açmadığında karşılaşılacak negatif durumlar şunlardır: Yurt haricinde verilmiş olan boşanma kararının Türkiye’de hiçbir geçerliliği yoktur.
Tanıma-tenfiz davasının açılması için ihtiyaç duyulan belgeler, yurt haricinde alınan Apostil şerhini içeren kesinleşmiş boşanma kararının aslı yada mahkemenin verdiği onaylanmış örneği ile bunların Konsolosluk onaylı yeminli tercümanca meydana getirilen tercümesidir.
Açılacak tanıma-tenfiz davası bir avukat tarafınca yürütülecekse; tanıma-tenfiz davasını takip etme ve yürütme yetkisini içeren “hususi vekâletname” çıkarılması gerekmektedir. Bu vekâletnameler Türk Konsoloslukları tarafınca düzenlenmiş olduğu benzer biçimde yurt haricinde vekâletname düzenlemeye yetkili olan öteki kurumlardan da çıkarılabilir.
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanıma