EN SON EKLENENLER

Yabancı Para Cinsinden İcra Takibi Açılması

Yabancı Para Cinsinden İcra Takibi Açılması

TBK 99. Madde

Madde 99: Konusu para olan borç Ülke parasıyla ödenir. Ülke parası dışında başka bir para birimiyle ödeme yapılması kararlaştırılmışsa, sözleşmede aynen ödeme veya bu anlama gelen bir ifade bulunmadıkça borç, ödeme günündeki rayiç üzerinden Ülke parasıyla da ödenebilir.

Yabancı para cinsinden alacaklarda icra takibi konusunda dikkat edilmesi gereken birtakım özel düzenlemeler bulunmaktadır.

Türk Borçlar Kanunu‘nun 99. maddesinde yer alan düzenlemede de açıkça görüldüğü üzere; taraflar arasındaki sözleşmede aynen ödeme ya da bu anlama gelen bir ifade bulunmadığı sürece alacaklı, yabancı para cinsinden alacağını isterse vade tarihindeki kur üzerinden isterse de fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden Türk lirası olarak talep edebilecektir.

Döviz cinsinden icra takibi yapılabilir mi?

Alacaklı, alacağın yabancı para olması durumunda ise yabancı para alacağının Türk Lirası olarak karşılığını, alacağın hangi tarihteki kura dayalı olarak talep edildiği ve faizini de belirtmelidir. Anlaşılacağı üzere yabancı para üzerinden icra takibi yapılması mümkün değildir.

Yabancı para icra takibinde takibin başladığı tarihteki kur üzerinden TL olarak borç tahsil edilmek istenirse, ilamsız icra takibi için ödenmesi gereken harç TL üzerinden hesaplanacak ve ödenmesi gereken harç toplam borç tutarının binde beşi şeklinde hesaplanacaktır.

Yabancı para İcra takibinde borç tahsilatı yabancı para üzerinden yapılacak da Merkez Bankası tarafından açıklanan günlük efektif satış oranı baz alınarak hesaplama yapılmaktadır.

İcra ve İflas Kanunu Madde 58/3

İcra ve İflas Kanunu‘nun 58. maddesinin (3) numaralı fıkrasında fıkrasında alacağın veya istenen teminatın Türk parasıyla tutarı ve faizli alacaklarda faizin miktarı ile işlemeye başladığı gün, alacak veya teminat yabancı para ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiği ve faizinin belirtilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Bu durumda alacaklı, yabancı para cinsinden alacağını tahsil etmek için seçimlik haklara sahiptir.

Vade tarihindeki kur üzerinden Türk lirası olarak
Fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden Türk lirası olarak

Yabancı Para Döviz Dolar Euro İcra Takibi

Alacak olarak yabancı para, yani döviz ile ifade edilmiş ise alacaklı, döviz olarak ilamsız icra takibi yapamaz. Yabancı para döviz Euro İcra Takibi alacaklının, isteğine göre döviz alacağını Türk parasına çevirmesi ve Türk parası üzerinden icra takip talebinde bulunması (m.58/3) gerekir (BK m.83, II).

Yargıtay kararlarında, Yabancı para döviz Euro İcra Takibi yapılabileceğini; alacaklının takip talebinde fiili ödeme günündeki Türk parasını isteyebileceğini ve ancak harcın takip tarihindeki Türk parası karşılığı olarak yatırılıp, sonra tamamlanacağına karar vermektedir. Alacak yabancı para döviz Euro ise alacağın hangi tarihteki kur üzerinden talep edildiğinin ve faizinin takip talebinde gösterilmesi gerektiği 4949 sayılı kanun tarafından 58 inci maddenin ikinci fıkrasının üçüncü bendinde yapılan değişiklikle düzenlenmiştir. İcra ve İflas Hukuku Prof. Dr. Baki Kuru syf. 130-131.

Yabancı Para Cinsinden İcra Takibi Açılması

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu