MANŞET

Türkiye’yeden Çıkısta Verilen Tahdit Kodları ve Anlamları

Türkiye’yeden Çıkısta Verilen Tahdit Kodları ve Anlamları

Türkiye’ye çıkışta verilen tahdit kodları, yabancıların Türkiye’ye girişlerini sınırlamak veya belirli şartlara tabi kılmak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu kodlar, çeşitli nedenlere dayalı olarak verilir ve her biri belirli bir durumu veya şartı temsil eder.

İşte bu tahdit kodlarından bazıları ve anlamları:

Ç-113 Tahdit Kodu (Yasadışı giriş-çıkış yapanlar): Bu kod, yabancıların yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş veya çıkış yaptığı durumlarda verilir. Yabancılar, Türkiye’ye yasal olmayan yollarla girdiklerinde bu kodla işaretlenirler.

Ç-114 Tahdit Kodu (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar): Bu kod, Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında adli işlem başlatıldığında verilir. Yabancılar, Türk yasalarını ihlal ettikleri durumlarda bu kodla işaretlenirler.

Ç-115 Tahdit Kodu (Ceza evinden tahliye olan yabancılar): Cezaevinden tahliye olan yabancılar için kullanılan bu kod, ceza sürecinin sona ermesinin ardından serbest bırakılan yabancılara verilir.

Ç-116 Tahdit Kodu (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar): Bu kod, Türkiye’de bulunan yabancıların genel ahlak kurallarını veya kamu sağlığını tehlikeye attıkları durumlarda kullanılır.

Ç-117 Tahdit Kodu (Kaçak çalışanlar): Kaçak olarak çalışan yabancılar için verilen bir kod. Türkiye’de çalışma izni olmadan çalışan yabancılar bu kodla işaretlenirler.

Ç-118 Tahdit Kodu (İkamet izni iptal edilenler): İkamet izni iptal edilen yabancılar için kullanılır. Yabancıların ikamet izni süresi sona erdiğinde veya iptal edildiğinde bu kodla işaretlenirler.

Ç-119 Tahdit Kodu (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi): Kaçak olarak çalışan yabancıların verilen para cezasını ödemedikleri durumlarda bu kod kullanılır.

Ç-120 Tahdit Kodu (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi): Yabancılar, vize veya ikamet izni ihlali nedeniyle verilen para cezasını ödemediklerinde bu kodla işaretlenirler.

G-78 Tahdit Kodu (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar): Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar için kullanılır. Bu kod, toplum sağlığını korumak amacıyla verilir.

Ç-135 Tahdit Kodu (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanuna Aykırı Davrananlar): Bu kod, yabancıların Türkiye’de uluslararası koruma statülerine uygun davranmadıkları veya koruma statülerini kötüye kullandıkları durumlarda verilir. Örneğin, koruma başvurusunda sahte bilgi vermek veya uluslararası koruma hakkını kötüye kullanmak gibi durumlar bu kodla ilgili olabilir.

Ç-136 Tahdit Kodu (Seyahat Masraflarını Ödemeyenler): Bu kod, yabancıların Türkiye’ye giriş masraflarını ödemedikleri veya gereken seyahat masraflarını karşılamadıkları durumlarda verilir. Özellikle uçak bileti veya diğer seyahat giderlerini ödememe durumlarını kapsar.

Ç-137 Tahdit Kodu (Terke Davet Edilen Yabancılar): Bu kod, Türkiye’de ikamet etmekte olan yabancıların ülkeyi terk etmeleri için resmi bir davet aldıkları durumlarda kullanılır. Bu davetin yerine getirilmemesi durumunda yabancılar için sınırlamalar getirilebilir.

Ç-138 Tahdit Kodu (İnat Yolcu): Bu kod, Türkiye’ye giriş veya ikamet hakkını düzenlemeye yönelik belirli kurallara karşı direnen veya inatçı davranan yabancılar için kullanılır. Yabancıların belirli düzenlemelere uymamakta direnç gösterdikleri durumlar bu kodla ilişkilendirilebilir.

Ç-141 Tahdit Kodu (Türkiye’ye Girişi Bakanlık İznine Tabi Yabancı): Bu kod, Türkiye’ye girişin özel bir izne veya belirli bir prosedüre tabi olduğu yabancılar için kullanılır. Bu yabancılar için Türkiye’ye giriş, Türk yetkililerinin iznine bağlıdır.

V-69 Tahdit Kodu (İkamet İzni İptal Edilenler): Bu kod, Türkiye’de ikamet izni iptal edilen yabancılar için kullanılır. İkamet izni iptal edildiğinde, yabancının Türkiye’de kalmak için yeniden izin alması gerekebilir.

V-71 Tahdit Kodu (Adreste Bulunamayanlar): Bu kod, Türkiye’de kayıtlı ikamet adresinde bulunamayan yabancılar için verilir. İkamet adresi değişikliğini bildirmemek veya kayıtlı adreste bulunmamak bu duruma yol açabilir.

V-70 Tahdit Kodu (Sahte Evlilik): Bu kod, sahte evlilik yoluyla Türkiye’ye giriş yapmış olan yabancılar için kullanılır. Türkiye’de sahte evlilik yaparak ikamet izni almış olan yabancılar, bu kodla sınırlanabilirler.

V-77 Tahdit Kodu (Ahıska Türkü Olmadığı Halde Başvuruda Bulunanlar): Bu kod, Ahıska Türkü olmadığı halde bu statüye başvuruda bulunan yabancılar için kullanılır. Ahıska Türkü statüsü, özel bir koruma statüsüdür ve yanlış başvurular bu kodla sınırlanabilir.

V-84 Tahdit Kodu (10 Gün İçinde İkamet İzni Alma Koşuluna Bağlı Olarak Giriş Yapanlar): Bu kod, Türkiye’ye belirli bir süre içinde ikamet izni almak koşuluyla giriş yapmış olan yabancılar için kullanılır. Bu koşulu yerine getirmeyen yabancılar, bu kodla sınırlanabilirler.

Bu tahdit kodları, yabancıların Türkiye’ye girişlerinde belirli kısıtlamalar veya şartlar getirilmesi gerektiğinde kullanılır. Her kodun belirli bir anlamı ve nedeni vardır ve yabancılar bu kodlarla işaretlendiklerinde belirli kurallara uymak zorundadırlar.

Bu tahdit kodları, yabancıların Türkiye’ye giriş veya ikametlerini düzenleyen önemli birer araçtır. Her kodun kendine özgü bir nedeni ve etkileri vardır. Yabancılar, bu kodların anlamlarını anlayarak ve gerektiğinde hukuki destek alarak Türkiye’ye girişlerini ve ikametlerini düzenlemelidirler.

Sınır Dışı Kararı

Haklarında sınır dışı kararı alınanlardan 6458 s. Kanun m. 57/2’de belirtilenler hakkında idari gözetim kararı alınacaktır. Bunlar, idari gözetim kararından itibaren 48 saat içerisinde yakalamayı yapan kolluk tarafından geri gönderme merkezine götürülecektir. Geri gönderme merkezlerinde bulunan yabancılar kolluk tarafından sınır kapılarına götürülür.

 

Yabancılar hakkında alınan deport kararı uygulanırken yabancının yakalanması durumunda öncelikle hastaneye götürülmek sureti ile sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerekir. İl Göç İdaresi tarafından yabancının sınır dışı edilme işlemleri gerçekleştirilir.

 

Yabancı kişiler geri gönderilme merkezlerine götürülerek buradan ülkelerine ya da istedikleri başka bir ülkeye gönderilmeleri sağlanır. Yabancı kişilerin kadın olması durumunda Silivri Geri Gönderme Merkezi’ne erkek olması durumunda ise Çatalca Geri Gönderme Merkezi’ne götürülmeleri söz konusu olur.

Türkiye’yeden Çıkısta Verilen Tahdit Kodları ve Anlamları

Deport cezası nasıl kaldırılır, deport nedir?

Deport cezasının kaldırılması belirli sebeplerden ötürü Türkiye’den sınırdışı edilmiş olanların ilgilendiği bir konudur.

Deport cezası ve bunun kaldırılması işlemlerinde uzman bir yabancılar hukuku avukatı ile birlikte çalışılması gerekmektedir. Her ne kadar ilgili kanunlarda deport kararına ilişkim hükümler açıkça belirtilmiş de olsa özellikle yabancı kişiler bakımından bu durum oldukça güçtür.

Deport kararına karşı yapılacak itirazlarda ilgili mevzuatın yanı sıra uygulamayı da bilmek, tüm detaylara hakim olmak oldukça önemlidir. Bu konularda bilgi sahibi olmayan bir yabancının deport kaldırma işlemlerinde avukata danışmadan dava açması halinde ortaya çıkabilecek hataların geri dönüşü olmayabilir.

Türkiye’de yaşayan yabancılar; 4/4/2013 tarihli ve 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu “Türkiye’ye giriş yasağı” başlıklı 9 uncu maddesi kapsamında uygulanan giriş yasakları uyarınca ülkeden sınır dışı (deport) etmek üzere havalimanı ya da sınır kapılarından çıkartılır. Uzman hukuk departmanımızla çözüm odaklı danışmanlık hizmeti sunuyoruz

Deport

İdare mahkemesine başvuru ve özellikleri

Yabancı veya yasal temsilcisi yabancılar hukuku avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir.
Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir.
Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde sonuçlandırılır. Mahkemenin vermiş olduğu karar kesindir.

Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.
Deport cezasının kaldırılmasında izlenecek prosedüre değinmeden önce ‘deport’ kavramından ne anlaşılması gerektiği üzerinde durmamız faydalı olacaktır.

Türkiye’yeden Çıkısta Verilen Tahdit Kodları ve Anlamları

Deport, Kelime Anlamı Olarak Sınır Dışı Etmek Demektir.

Deport cezası, Türkiye’de bulunan yabancıların yürürlükteki kanunlara uygun olmayan fiileri veyahut halleri gerekçesi ile sınırdışı edilmesi anlamına gelmektedir.

Yabancıların deport edilmelerinin nedenlerine baktığımız zaman sıklıkla oturma izninin uzatılmaması ya da vize sürelerini aştıkları için sınırdışı edildikleri görülmektedir.
Bu karar, nedenine göre tamamen Türkiye sınırlarına girişi yasaklayabileceği gibi belirli bir süreliğine Türkiye’ye girişi de yasaklayabilir. Aynı zamanda şunu da belirtmeliyiz ki kurallara uymadığı gerekçesiyle yakalanan bu yabancılar öncelikli olarak Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’ne götürülmekte ve burada deport işlemleri gerçekleştirilerek sınırdışı edilmektedirler.

Türkiye’de bulunan bir yabancı oturma izni sahibi olmasına rağmen çalışma izni yoksa ülke sınırları içerisinde çalışması mümkün değildir. Fakat buna rağmen yabancı, bir yerde izinsiz olarak çalışıyorsa durumun yetkili makamlarca fark edilmesi halinde deport cezası konusu gündeme gelecektir. Çünkü ülkemizde kaçak işçi çalışması ve çalıştırılması hukuka aykırı bir davranıştır.

Hakkında deport kararı verilmiş olan kimse gerekçesine göre 5 ay ile 5 yıl arasında Türkiye’ye giriş yasağıyla karşılaşabilmektedir. Fakat eğer ortada bir kriminal vaka ya da bulaşıcı hastalık varsa ve yabancı, bu sebeple sınırdışı edilmişse bu durumda deport cezasının kaldırılması kanunen mümkün olmayacaktır. Süre ihlali sebebiyle deport edilmiş yabancılar hakkında verilecek olan ceza kısa tutulurken diğer hallerde bu cezanın süresinin çok daha uzun olduğunu söylememiz mümkündür.

İdari gözetim amacıyla geri gönderme merkezine kimler gönderilebilir?

Hakkında sınır dışı etme kararı alınanlardan;

1. Kaçma ve kaybolma riski bulunan,
2. Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden,
3. sahte ya da asılsız belge kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan,
4. kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır ya da idari gözetime alternatif yükümlülükleri getirilir.

Geri Gönderme Merkezindeki idari gözetim süresi altı ayı geçemez. Ancak bu süre, sınır dışı etme işlemlerinin yabancının iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle tamamlanamaması hâlinde, en fazla altı ay daha uzatılabilir.

İdari gözetimin devamında zaruret olup olmadığı, valilik tarafından her ay düzenli olarak değerlendirilir. Gerek görüldüğünde, otuz günlük süre beklenilmez.
İdari gözetiminin devamında zaruret olmadığı değerlendirilenler derhal Bakanlığa bildirilir. Bakanlığın uygun görmesi halinde yabancı hakkındaki idari gözetim kararı kaldırılır. Bu yabancılara kanunun 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir.

6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 57 nci maddesinin ikinci fıkrasında sayılan yabancılara ya da idari gözetimi sonlandırılan yabancılara aşağıdaki idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilebilir.

A) Belirli adreste ikamet etme

B) Bildirimde bulunma

C) Aile temelli geri dönüş

Ç) Geri dönüş danışmanlığı

D) Kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma

E) Teminat

F) Elektronik izleme

Yabancıya idari gözetime alternatif yükümlülüklerden bir veya bir kaçının getirilmesi durumunda, bu süre 24 ayı geçemez.
İdari gözetime alternatif tedbirlere uymayan yabancılar idari gözetim altına alınabilir.
Elektronik izleme yükümlülüğüne tabi tutulan yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı bu karara karşı Sulh Ceza Hakimine başvurabilir.

İdari gözetim kararına karşı nasıl itiraz edilir?

İdari gözetim kararına karşı sulh ceza hakimliğine başvurulabilmektedir. Sulh ceza hakimliğince başvuru 5 gün içinde incelenir ve kesin olarak karar verilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu başvuru idari gözetimi durdurmaz. Başvuru reddedilse dahi daha sonra idari gözetim altına alınan kişi veya yasal temsilcisi ya da avukatı, idari gözetim şartlarının ortadan kalktığı veya değiştiği iddiasıyla yeniden sulh ceza hâkimine başvurabilir.

Türkiye’yeden Çıkısta Verilen Tahdit Kodları ve Anlamları

Deport Ne Demek?

İngilizce deport “sınır dışı etmek” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca déporter “1. eğlenmek, vakit geçirmek, 2. (1791’den sonra) sürgün etmek, sınır dışı etmek” sözcüğünden alıntıdır.

Deport Kodu Ne Demektir ?

Deport Sınırdışı edilme anlamına gelmektedir. Genelde Bizi arayan müvekkillerimiz deport kodumu öğrenmek istiyorum , Deport Sorgulama yapmak istiyorum , Deport Kaldırma Davası nasıl açılır gibi sorularla gelmekte.

Deport ;  Sınırdısı yani giriş yasağı uygulanası anlamına gelmektedir.

Tahdit Ne demektir?

Arapça ḥdd kökünden gelen taḥdīd تحديد “sınırlama, sınır koyma” sözcüğünden alıntıdır.

Tahdit Kodu Ne Demektir?

Tahdit kodu, yabancı hakkında bazı durumlarda bilgilendirici bazı durumlarda ise ülkeye giriş yasağının veya deport sebebinin neden kaynaklandığını belirten koda denir.

Tahdit kodu sorgulama , Tahdit kodu kaldırma, Tahdit neden uygulanır gibi sorular da bir diyer çok karşılaştığımız sorulardır.

Tahdit Kodu neden yasaklı olduğunuzun hangi koddan hangi sebeple yasağınız ( deport )olduğunuzun karşılığıdır.

Deport

Deport – Tahdit Kodu önemli mi ?

Evet Önemlidir.

Çünkü G kodları gibi terörle bağlantılı genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan ya da bulaşıcı hastalık taşıyanlara verilen kodlardır. Ve dava süresi Ç kodlarınla kıyaslandığında çok daha uzun sürmektedir.

Tahditin konulma sebeplerini tahdit kodlarına göre anlamaktayız.

Deport Sorgulama Yapabilir misiniz ?

Avukatların deport sorgulama yapabilmesi için sizin vekaletname vermeniz gerekmektir.

Vekaletname verildikten sonra tabi ki sorgulama yapabiliriz.

Ben başka ülkedeyim vekaletname çıkartabilir miyim?

Evet vekaletname çıkartabilirsiniz. Bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğuna giderek baro bilgilerimize göre vekaletname çıkartabilirsiniz.

Türkiye’ye ne kadar süre ile giriş yasağınız var?,Türkiye’ye giriş yasağınız ne zaman bitiyor?, Niçin Türkiye’ye giriş yasağı aldınız?, Türkiye’ye giriş yasağınız nasıl kalkar?,

Bu sorularınızın cevabı ve Türkiye’deki deport cezanızın kaldırılabilmesi için yabancılar hukuku avukatlarımızı arayabilirsiniz.

Türkiye’yeden Çıkısta Verilen Tahdit Kodları ve Anlamları

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu