MANŞET

Sınır Dışı – Deport – Tahdit Kodları

Sınır Dışı – Deport – Tahdit Kodları

Deport Cezası Nereden Öğrenilir? 

Türkiye’den sınır dışı (deport) edilmiş yabancıların giriş yasağı ve deport cezası sorgulaması yapabileceği yetkili makam Türk Konsolosluklarıdır. Ancak yabancı hakkında sınır dışı (deport) kararı verilmiş olsa dahi kişi henüz Türkiye’de bulunuyorsa ve sınır dışı edilmemişse deport cezasını sorgulayabileceği yetkili makam Göç İdaresidir.

Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezası, işkenceye, insanlık dışı veya onur kırıcı cezaya ya da muameleye maruz kalacağı hususunda ciddi emare bulunan kişiler,

Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik nedeni ile seyahat etmesi riskli olan kişiler,

Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekteyken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkanı bulunmayan kişiler,

Mağdur destek sürecinden faydalanmakta olan insan ticareti mağdurları kişiler,

Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağduru olan kişiler hakkında sınır dışı kararı verilemez ancak bu kişilerden belli bir adreste ikamet etmeleri, istenilen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmaları istenebilir.

Sınır Dışı (Deport) Kararı Hangi Kurum Tarafından Verilir?

Yabancı kişinin sınır dışı (deport) edilmesine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya ilgili valilik karar verir ve bu sınır dışı edilen kişinin ülkeye giriş yasağı süresi belirlenir, bu sürenin belirlenmesinde idarenin yetkisi çok geniştir.

Sınır Dışı (Deport) Kararının Kaldırılma Yolları Nelerdir?

Sınır dışı kararının kaldırılmasının meşruhatlı vize alınması veya deport kararına karşı idare mahkemesinde iptal davası açılması olmak üzere iki yolu bulunur.

Meşruhatlı (İstizanlı) Vize Alınarak Sınır Dışı Kararı Nasıl Kaldırılır?

Hakkında sınır dışı (deport) kararı verilmiş yabancının bu karara rağmen Türkiye’ye giriş yapabilmesinin bir yolu meşruhatlı (istizanlı) vize alınmış olmasıdır. Meşruhatlı vize evlilik, çalışma, eğitim ya da tedavi gibi özel sebeplerle alınabilir, ancak meşruhatlı vize alabilmek için vize başvurusunda mutlaka geçerli ve belgelendirilebilir bir neden sunulması zorunludur. “Örnek olarak, çalışma izniyle Türkiye’ye giriş yapmak isteyen bir yabancı hakkında işvereni tarafından mutlaka bir çalışma izni başvurusu yapılmış olmalıdır.”

Sınır Dışı (Deport) Kararının Meşruhatlı Vize Alınarak Kaldırılamayacağı Haller Nelerdir?

Yabancı hakkında terör suçları veya devlete karşı suçlar sebebiyle sınır dışı kararı verilmişse söz konusu kişilerin meşruhatlı vizeyle dahi Türkiye’ye giriş yapabilmesi mümkün değildir. Bu kişilerin tekrar Türkiye’ye girebilmeleri için deport kararına karşı idare mahkemesinde iptal davası açarak sınır dışı kararının iptalini sağlamaları gerekir.

Deport Kararının İdare Mahkemesinde İptal Davası Açılarak Kaldırılması

İdare tarafından verilen sınır dışı (deport) kararı bir idari işlem olduğundan yargı denetimine tabidir ve yabancı kişi, hakkında verilen sınır dışı kararının kaldırılması için idare mahkemesinde iptal davası açabilir.

Sınır Dışı – Deport – Tahdit Kodları

İptal Davası Kim Tarafından Ve Hangi Süre İçerisinde Açılmalıdır?

İptal davası, hakkında sınır dışı kararı verilmiş yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı tarafından kararın ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde, idare mahkemesinde açılmalıdır.

İptal davası açılması için öngörülen 7 günlük süre hak düşürücü süredir, yani yabancı 7 gün içinde dava açmazsa dava açma hakkını kaybeder.

Sınır Dışı (Deport) Kararının İptali İçin Dava Açılması Halinde Yabancı Kişi Hakkında Sınır Dışı İşlemleri Hemen Başlatılır mı?

Kural olarak sınır dışı kararının iptali için idare mahkemesinde dava açılması yabancının ülkeden sınır dışı edilmesine engel olur ve yabancı, mahkeme kararını verene kadar ülkeden çıkarılmaz.

Ancak istisnai olarak terör örgütüyle ilişkili olan, kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığı bakımından tehdit oluşturan veya uluslararası kurum ve kuruluşlarca terör örgütleriyle bağlantılı oldukları değerlendirilen kişiler bakımından sınır dışı işlemlerinin başlatılması için mahkeme kararı beklenmeyebilir.

TAHDİT, SUÇ KODU, TAHDİT SUÇ KODU TANIMI

N 26 Yasadışı Örgüt Faaliyetleri,
N 34 Sahtecilik,
N 42 Uyuşturucu Madde Suçu,
N 43 Kaçakçılık Suçları,
N 48 Fuhuşa Aracılık Etme ve Yer Temini,
N 58 Öldürme Suçları,
N 64 Tehdit,
N 65 Hırsızlık,
N 66 Gasp ve Yağma,
N 67 Dolandırıcılık,
N 78 Bulaşıcı Hastalık Taşıma,
N 82 Milli Güvenliğimiz Aleyhine Faaliyet,
N 87 Genel Güvenlik,
N 99 Diğer,
N 98 İnsan Ticareti Mağduru Olarak Tespit Edilen Yabancı,

N 95 Giriş Yasağı İhlalinin İdari Para Cezası,
N 96 Tanınan Sürede Ülkemizden Çıkış Yapmamanın İdari Para Cezası,
N 97 Adres Beyanına İlişkin İdari Para Cezası,
N 119 6735 Sayılı Kanuna Göre İzinsiz Çalışmanın İdari Para Cezası,
N 120 Vize/Vize Muafıyeti/Çalışma İzni/İkamet İzni İhali Sebebiyle İdari Para Cezası,
N 135Yasadışı Giriş-Çıkış Yapmanın Veya Teşebbüs Etmenin İdari Para Cezası
N 136 Sınır Dışı Seyahat Masrafı,

N 169 Bakanlıkça Belirlenen İdari Yükümlülüklere Uymamaya İlişkin İdari Para Cezası,
N 170 Kabahatler Kanunu ve Diğer İlgili Kanunların İhlalinden Kaynaklanan İdari Para Cezası,
N 171 Belirlenen Yükümlülükleri Yerine Getirmemeden Kaynaklanan İdari Para Cezası,
N 172 Gönüllü Geri Dönüşe İlişkin Seyahat Masrafı,
N-97 (Adres Beyanına İlişkin İdari Para Cezası)

Ç-101; Vize/İkamet/Çalışma İzni İhlali (3 Ay Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-102; Vize/İkamet/Çalışma İzni İhlali (6 Ay Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-103; Vize/İkamet/Çalışma İzni İhlali (1 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-104; Vize/İkamet/Çalışma İzni İhlali (2 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-105; Vize/İkamet/Çalışma İzni İhlali (5 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),

Ç-113; Yasadışı Giriş-Çıkış Yapan veya Teşebbüs Eden Yabancılar (2 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-114; Hakkında Adli İşlem Yapılan Yabancılar (2 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),,
Ç-115; Cezaevinden Tahliye Olan Yabancılar (2 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-116; Geçimini Meşru Olmayan Yollardan Sağlayan Yabancılar (5 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-117; Çalışma İzni Olmadan Çalıştığı Tespit Edilen Yabancılar (1 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-118; Kamu Sağlığını Tehdit Eden Yabancılar (5 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),

Ç-141 (uluslararası güvenlik açısından sakıncalı görünenler)
Ç-149 (kamu güvenliği açısından sakıncalı görünenler)
Ç-150 (Sahte belge ile ülkemize giriş yapanlar)
Ç-151 (Göçmen kaçakçısı)
Ç-152 (Ülkemize girişi ihtiyaten engellenenler)

Ç-166; Girişini Haklı Nedene Dayandırmayan/Maddi İmkânı Bulunmayan (1 Yıl Süreyle Giriş Yasağı),
Ç-167; 3 Ay (Dahil) ile 6 Ay Arasında Vize, Vize Muafiyeti, Çalışma İzni ve İkamet İzni İhlalinde Bulunanlara 1 Ay Süreyle Ülkeye Girişlerini Engelleyen

O-100 (UK Talebi olumsuz değerlendirilen Yabancılar – 1 yıl) Uluslararası koruma başvurusundan gönüllü olarak vazgeçen yabancılar hakkında 1 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla veri girişi yapılabilir.
O-176 (UK Talebi olumsuz değerlendirilen Yabancılar – 3 yıl) Uluslararası koruma başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma başvurusu hakkında kabul edilemez başvuru veya uluslararası korumaya muhtaç değil kararı verilen yabancılar ve uluslararası koruma statüleri sona erdirilen yabancılar hakkında 3 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla tahdit kodu konulabilir.
O-177 (UK Talebi olumsuz değerlendirilen Yabancılar – 5 yıl) Uluslararası koruma başvurusu hakkında hariçte tutulma kararı verilen, uluslararası koruma statüsü iptal edilen, uluslararası koruma başvurusu reddedilen yabancılar hakkında 5 yıl süreyle ülkemize girişlerini yasaklamak amacıyla tahdit kodu konulabilir.

Sınır Dışı – Deport – Tahdit Kodları

Ülkeye giriş yasağı süresi dolmadan yabancı Türkiyeye giriş yapabilir mi ?

Deport kararı ile sınır dışı edilen yabancı hakkında belirli bir süre ile ülkeye giriş yasağı da verilmektedir. Bu süre 1 ay ile 5 yıl arasında değişmektedir. Bu süre dolmadan sınır dışı işlemi gerçekleştirilen yabancının Türkiye’ye dönmesi mümkündür.

Meşruhatlı vize alınarak sürenin dolması beklenmeden ülkeye giriş yapılabilecektir. Hakkında deport kararı uygulanmış yabancı; evlilik dolayısıyla, eğitim amacıyla, çalışma vizesi alarak veya tedavi amacıyla alınan meşruhatlı vize sayesinde giriş yasağının dolmasını beklemeden Türkiye’ye giriş yapabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu vizeleri alarak giriş yasağını kaldırmak her yabancı için mümkün olmamaktadır.

Yabancı fuhuş yasadışı yollarla ülkeye giriş, şartlı giriş ihlali, adli bir suça karışmış olma, terke davet edilerek ülkeyi terk için süre verilmesine rağmen ülkeyi terk etmediyse veya terör örgütü üyeliği ve devlete karşı bir suç işlemesi nedeniyle sınır dışı edilmiş ise meşruhatlı vize ile giriş yasağını kaldırması mümkün değildir. Bu hallerdeki yabancılar yalnızca idari dava yolu ile deport kararının kaldırılmasını talep edebilir.

Deport Yasağı (Sınır Dışı Yasağı) Süreli Giriş Yasağı

Deport Kaldırma Davası , Deport Kararına İtiraz , Anayasa Mahkemesine Başvuru , Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Başvuru gibi süreçleri gerçekleştirecek yetkili kişi Yabancılar Hukuku Avukatı , Deport Avukatı dır.

İstanbul Deport Avukatı sizin neden deport olduğunuzu , deport sürenizi , tahdit kodunuzu ,ülkeyi terk ederken gerekli ödemelerin yapılıp yapılmadığı, gibi önemli hususları inceleyip hukuki yolları süreçleri en doğru şekilde size söyleyecek olan yetkili kişidir.

Deport kaldırma , Schgen yasağı kaldırma , Tahdit kodu Sorgulama , Deport Süresi ve Deport Cezasını Sorgulama ,Deport Kaldırma davası hakkında bilgi almak için lütfen İstanbul deport avukat larımız ile iletişime geçiniz.

Deport Nedir? Deport Nasıl Kaldırılır?

Deport, Türkiye içinde yaşayan yabancıların yasal düzenlemelere uymaması veya kanuni yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine verilen sınır dışı kararıdır. Deport kararı, Göç İdaresi Müdürlüğü veya yabancının yaşadığı il valiliği tarafından verilebilir.

6458 sayılı Kanun hükümlerine göre sınır dışı etme kararı verilecek olan yabancı İstanbul için Göç İdaresi Kumkapı Koordinasyon Merkezi‘ne getirilir.
Evrak işIemleri gerçekleştirildikten sonra yabancı vatandaşların kadın veya erkek olmasına göre değişiklik göstermektedir.

Erkekler Çatalca’da bulunan geri gönderme merkezlerine Kadınlar ise Silivri de tutulur. Uçak bileti alma ve diğer işlemler tamamlanınca yabancıların deport işlemleri gerçekleştirilir.

Yabancı uyruklu kişi deport kararının kaldırılması için hukuki yollara başvurmuş ise bu süreç değişecektir.
Geri gönderme merkezinden dışarı çıkmak ye dava sonuçlanıncaya kadar İstanbul’da kalmak mümkün olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu