MANŞET

Tanıma ve Tenfiz Davaları

Tanıma ve Tenfiz Davaları

İtalya’da Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Yabancı ülke mahkemelerince verilmiş kararların tanınması ve tenfizi,
Uluslararası boşanma, miras ve velayet davaları,
Uluslararası ticaret ve şirketler hukuku davaları,

Kanunlar ihtilafı alanlarında hukuk danışmanlığı ve temsil hizmeti hususlarında tenfiz avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık hizmet vermekteyiz.

Aile mahkemelerinde yabancı devlet mahkemelerinin aile hukukuna ilişkin boşanma kararları şayet diğer şartları da taşıyorsa Türkiye’de tanınmasına ve tenfizine karar verilebilmektedir.

Yine Almanya, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin boşanma kararlarının kesinleşmesi halinde Türk Mahkemelerinde tanınması ve tenfizi mümkündür.

Tanıma Tenfiz Davası Açmazsam Ne Olur?

Tanıma tenfiz davası açmadığınız takdirde yurtdışında boşanmış olarak görünseniz de Türkiye’de hala evli gözükürsünüz. Bu sebeple evli olmanız yeniden evlenmenize engel olur. Aynı zamanda mal paylaşımı ve eş durumu gibi durumlar da sizin için zorluk yaratabilir.

Tanıma tenfiz davası sürecinde belgelerin doğru hazırlanması oldukça önemlidir. Eğer belgeler doğru hazırlanmazsa dava süreciniz oldukça geç sonuçlanır. Bu süre içinde evlilik yapamazsınız ve boşanmış olarak görünmediğiniz için bazı durumlarda zorluk yaşarsınız.

Tanıma ve Tenfiz Şartları

Tanıma için yabancı devlet ile Türkiye Cumhuriyeti arasında karşılıklılık ilişkisi ve anlaşması bulunması gerekmemektedir. Ancak diğer tenfiz şartlarının bulunması gerekmektedir.

Tenfiz için ise bir üst paragraftan da anlaşılacağı üzere tenfizi istenen hükmü veren mahkeme devleti ile devletimiz arasında karşılıklılık anlaşması bulunmalıdır.

Gayrimenkullere İlişkin Kararların Tanınması ve Tenfizi

Yabancı devlet mahkemelerinin Türkiye’de bulunan gayrimenkullerin aynına ilişkin kararları Türk Mahkemeleri tarafından tenfiz edilemez. Zira Türkiye’de kaim taşınmazlar bakımından Türk Mahkemeleri’nin münhasır yetkisine giren konularda tenfiz mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin asli egemenlik alanlarından biri olan Türkiye’deki taşınmazların mülkiyeti veya başka bir ayni hakkı üzerinde yabancı mahkemelerin vermiş olduğu kararlar bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlamadığını avukat olarak ifade etmek isteriz.

Tanıma davasına bakılan ülkeler:

Hukuk büromuzda Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti , Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerde yapılan boşanmalarla ilgili davalara bakılmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu