EN SON EKLENENLERGÜNCEL HABERLER

Rekabet Kurumundan Unilever’e İdari Para Cezası

Rekabet Kurumundan Unilever’e İdari Para Cezası

Rekabet Kurumu, Unilever Sanayi ve Ticaret Türk AŞ’ye rakip ürünlerin satışını engellediği gerekçesiyle 480 milyon 217 bin 217 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurumu‘nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, şirketin çeşitli uygulamalar yoluyla nihai satış noktalarında rakip ürünlerin satışını engellemek suretiyle fiili münhasırlık oluşturarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu‘nu ihlal ettiği iddiaları üzerine yürütülen soruşturma tamamlandı.

Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş.’nin çeşitli uygulamalar yoluyla nihai satış noktalarında rakip ürünlerin satışını engellemek suretiyle fiili münhasırlık oluşturarak

4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddesini ihlal ettiği iddialarına yönelik soruşturma sonucunda Rekabet Kurulu tarafından Unilever’e toplamda 480.217.216 TL idari para cezası verilmesine karar verildi.

Kurul tarafından Unilever’in;
– Uyguladığı indirimler vasıtasıyla hâkim durumunu kötüye kullandığı ve 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği,

Getir Perakende Lojistik A.Ş. ile akdettiği sözleşmede, Getir’e, Rekabet Kurulu’nun 15.05.2008 tarih ve 08-33/421-147 sayılı kararında yasaklanan rekabet etmeme yükümlülüğü getirdiği tespit edildi.

Kararda aynı zamanda, Unilever’in akdettiği ariyet sözleşmelerindeki münhasırlık hükümlerinin çıkarılması şartıyla sözleşmelere bireysel muafiyet tanınabileceğine ve 100 m2 ve altında kapalı net satış alanına sahip satış noktalarında olmak üzere,

tüketicinin erişebileceği başka bir dondurma dolabı bulunmaması halinde, Unilever‘e ait toplam dolap hacminin % 30’unun rakip ürünlerin kullanımına izin verilmesini temin edecek şekilde düzenlenmesine karar verildi.

Rekabet Hukuku Açısından Tam Bomba Bir Karar Çıktı

* Kararda Unilever’in indirim sistemleri ile hakim durumunu kötüye kullandığı tespiti var. Bundan kaynaklı olarak bir ceza uygulanmış. (oldukça yüksek)
* Aynı zamanda kararda 2008 yılında verilen kurul kararı ile getirilen davranışsal tedbirlerin ihlal edildiği ve alt kanalda (Getir) münhasır uygulamalar yapıldığı için ikinci bir ihlal tespitinde bulunulmuş. Bundan dolayı da oldukça yüksek bir ceza uygulanmış.
* Daha da bitmiyor ve Unilever’de sözleşmelerinde bazı değişiklikler yapması koşulu ile sözleşmelerine muafiyet tanınmış.
* Bir de 100 M2 altındaki dükkanlarda dolapları paylaşıma açması için davranışsal (bazılarına göre yapısal) tedbirler uygulanmasına karar vermiş.
* Soruşturma aşamasında Unilever taahhütleri kabul edilmemiş idi.

* Son zamanların en çok tartışılacak kararlarından birisi olacaktır. Gerekçeli kararı sabırsızlıkla bekliyoruz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu