MANŞET

İşçinin Kıdem Tazminatı Almasının Şartları

İşçinin Kıdem Tazminatı Almasının Şartları

İş kanunu, işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar öngörmüştür, bu şartlar şunlardır:

Yürürlükte bulunan 4857 sayılı İş Kanunu’na göre iş sözleşmesi ile bir işverenin işyerinde çalışan kişiye işçi denilmektedir. İş sözleşmesinin yazılı veya sözlü olması arasında hiçbir fark yoktur.

Uygulamada çoğunlukla işçiler yazılı bir sözleşme olmadan fiilen çalışmaktadır. İş Kanunu’nun 14. Maddesi aşağıdaki iş ve meslek grupları içerisinde yer alan şahısların yaptığı çalışmayı işçilik saymadığı için, bu kişiler işçi olmamaları nedeniyle kıdem tazminatı alamazlar:

Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar,

50’den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde çalışanlar,

Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri,

Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde çalışanlar,

Ev hizmetlerinde çalışanlar,

Çıraklar,

Sporcular,

Rehabilite edilenler,

Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde çalışanlar.

Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir.

İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir. İşçi aynı işverenin farklı işyerlerinde, hatta farklı şirketlerinde çalışsa bile 1 yıllık sürenin hesaplanmasında tüm bu çalışmalar göz önünde bulundurulur.

Haklı Fesih Şartı: İş sözleşmesi ister yazılı isterse sözlü olsun belirsiz süreli iş sözleşmesi olmalıdır. Belirli iş sözleşmesi ile çalışılan işyerinden sözleşme bitiminde kıdem tazminatı talep edilemez. Belirli iş sözleşmesi, belli işlerde veya belli bir işin tamamlanması için işveren ile işçi arasında yazılı olarak yapılan sözleşmelerdir.

Belirli iş sözleşmeleri işin bitimi ile veya sözleşmede kararlaştırılan şartın gerçekleşmesiyle kendiliğinden sona erer, kendiliğinden sona eren bu iş sözleşmelerinde kıdem tazminatına hak kazanılamaz.

Ancak, belirli iş sözleşmesi sözleşmede kararlaştırılan işin bitiminden önce işveren tarafından haksız nedenlerle, işçi tarafından haklı nedenlerle feshedilirse işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Kıdem tazminatı almanın şartları nelerdir?

Kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmış olmak gerekmektedir. Çalışan işinden kendi isteği ile ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin, işveren tarafından işten çıkarılması gerekmektedir.

Kıdem tazminatı almak için ne kadar çalışmak gerekir?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için; işveren tarafından işten çıkarılıyor olmak ve iş yerinde bir yıl çalışmış olmak gerekiyor. Kendi isteği ile işten ayrılanlar ile bir yıldan az işyerinde çalışanlar tazminat alamıyor.

2021 kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?

Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan işçi kıdem tazminatı alamayacaktır.

Kıdem tazminatı hakkı ne zaman doğar?

En Az Bir Yıllık Kıdem Süresi İşçinin 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun 14. maddesi öngörülen kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıllık zaman dilimi zarfında sürekli olarak çalışması zorunluluk arz etmektedir.

Kıdem tazminatında gün hesabı nasıl yapılır?

Çalışan kaç yıl çalıştıysa son aldığı brüt ücret çalıştığı yıl sayısıyla çarpılır. İlgili çarpma işleminde, yıl kesirleri de hesaba katılmalıdır. Yani arta kalan ayları güne çevirip son brüt ücretin 365’e bölünmesi gerekir. Böylece günlük ücret bulunur.

1 yıllık kıdem tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatı tavanı için beklenen açıklama geldi. 1 Temmuz-31 Aralık için 7 bin 117,17 lira olarak uygulanan kıdem tazminatında yeni rakam belli oldu. İşçinin her bir yıllık çalışma süresi karşılığında bir brüt ve giydirilmiş maaşı olarak hesaplanan kıdem tazminatı 7638,96 TL olarak belirlendi.

1 yıllık tazminat ne kadar 2021 ?

2021’de kıdem tazminatı tavan tutarı ilk 6 aylık süreç için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 7.638,96 TL olarak tespit edildi

Kıdem ve ihbar tazminatı hangi ücret üzerinden hesaplanir?

Kıdem Tazminatı Hesaplama İşlemi

Çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir. Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.

İşçinin Kıdem Tazminatı Almasının Şartları

10 yıl çalışan işçi ne kadar tazminat alır 2021?

Aynı işverene bağlı işyerlerinde 10 yıl çalışan bir kişinin alabileceği maksimum kıdem tazminatı tutarı 71 bin 171 liradan 76 bin 388 liraya yükseldi. Bu tutar 30 Haziran’a kadar geçerli olacak.

Tazminat nasıl hesaplanır 2021?

2021 Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin çalıştığı son işyerinde her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret ele alınmaktadır. Eğer çalışanın tam yıl süresi dışında çalıştığı günler varsa, bu günler 30 gün üzerinden oranlama yapılarak tazminat ücreti alınır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu