EN SON EKLENENLER

Mehir Senedi Nedir

Mehir Senedi Nedir

Mehir, Türk Hukukunda kocanın evlenme anında ya da devamı sırasında, kadına belirli bir mal, para veya ekonomik değeri olan bir şeyi bağışlaması olarak tanımlanmıştır. Tarafların boşanma ya da ölüm halinde evlilik birliğinin sona ermesi durumuna bir yaptırım bağlamaları olanaklıdır.

Mehir senedi geçerli mi?

Mehir, Yargıtay kararlarında kocanın evlenme sözleşmesi anında ya da devamı sırasında, bazen de sona ermesi halinde kadına belirli bir mal, para veya ekonomik değeri olan bir şeyi armağan etmesi olarak tanımlanmıştır.

Mehir senedini, Yargıtay ispat vasıtası olarak geçerli kabul etmektedir.

Ortada düzenlenmiş bir senet olduğu için icra iflas hukukuna göre değerlendirme yapılabilir. Mehir senedinin geçerli olabilmesi için mutlaka yazılı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.
Yargıtay içtihatları kanunlarda mehir senedini yasaklayan bir hüküm bulunmadığına atıfta bulunur.

Mehir sözleşmesinin bugün de geçerliliğini koruduğunu ifade eden hükümleri bulunmaktadır. Yazılı olduğu sürece ispat aracı olarak kullanılabilir.

Aile mahkemeleri mehir alacakları ile görevlendirilmiştir. Dolayısıyla mehir senet veya yazılı olarak tanzim edildi ise hukuki bir niteliğe sahip olmaktadır.

Mehir senedi ile bir hak kazanılır. Doğacak hak senet üzerine yazılı ekonomik değerlerin evliliğin sona ermesi ile talep edilir. Evlilik boşanma veya ölüm halinde sona ermektedir.

MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME

Mehir, kadının kişisel malıdır. Sözleşme ile belirlenen bağış vaadi, zamanaşımı ya da hak düşürücü süreye tabi değildir. Her zaman istenilebilir.

Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir. Ödenmişse ödenen kısım geri alınabilir.

MEHİR SENEDİ DAVALARI

Mehir senedi usulüne uygun düzenlenmişse; kadın, kendisine teslim edilmeyen kısım için dava açabilir. Yine usulüne uygun mehir senedinden dönmek isteyen koca dava yoluyla mehir senedinin iptalini isteyebilir. Şayet bu davalar birlikte açılmışsa mahkeme bunları birleştirerek inceler, deliller doğrultusunda karar verir.

MEHİR SENEDİ DAVALARINDA İSPAT VE DELİLLER

Mehir senedine dayalı alacak davaları, boşanma davası ile birlikte açılmamalıdır. Şayet birlikte açılırsa, mahkemece davaların tefrik edilmesine ve ayrı ayrı yürütülmesine karar verilir. Mehir senedinde vaad edilen miktarın, bir kısmı düğünde takılmışsa, vaad eden kişi takılan kısım için sorumluluktan kurtulur. Bu durumun ispatı için tanıklar, kadına takılan takıların fotoğrafları ve videoları, usulüne uygun düzenlenmiş senet, bilirkişi raporları delil olarak sunulabilir.

Mehir Senedi Nasıl Yapılır?

Mehir senedinde mutlaka erkeğin yani kocanın imzası bulunması gerekmektedir. Senedin veya sözleşmenin geçerli olabilmesi için iki şahit ve kefil imzası da alınır. Notere tasdik ettirilmesi ise resmi bir belge haline gelmesine sebep olmaktadır. Alacak talep edilebilmesi için bunların gereğinin yapılması beklenir.

Boş bir kağıda mehir senedi yazmakla belge düzenlenmeye başlanmaktadır. Kocanın eşine verdiği ekonomik değeri olan şeyler miktar belirtilerek yazılır.

Buna örnek vermek gerekirse 14 ayar 500 gram bilezik, 200 dolar, 3000 lira gibi değerler ifade edilmektedir.

Kadının evlilik öncesinde veya sonrasında eve getirdiği eşyalar da isteğe bağlı olarak yazılabilir. Bunların yazılması evlilik boşanma ile sonuçlandığı takdirde muhtemel problemlerin önüne geçmektedir.

Anlaşmazlık durumunda düzenlenen belge esas alınır. İmzalar atıldıktan sonra senet düzenlenmiş olur. Ülkemizde bazen iki şahidin yerine muhtar imzası da attırılmaktadır.

Mehir Davası Nedir?

Senet veya belge düzenlendiği anda alacak hakkı doğmamaktadır. Evlilik mutlaka boşanma veya ölümle sonuçlanmalıdır.

Kendi lehine mehir senedi yapılan taraf yazılı olan ekonomik değeri olan şeyleri talep edebilmektedir. Bununla ilgili dava açması gerekir. Alacak davası olarak tanımlanan bu durum halk arasında mehir davası olarak bilinmektedir. Her ne kadar bu davalara Aile

Mahkemeleri baksa da Asliye Hukuk Mahkemelerine de dava açılabilir. Mehir senedinde yer alan eşyalar yazılı olduğu şeklinde verilemeyebilir. Bunların rayiç bedelleri tespit edilerek bu şekilde de verilebilmektedir. Alacak davası imzası bulunan kefile karşı da yöneltilebilir.

Mehir Senedi Nedir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu