MANŞET

İstihkak Davası Nedir 2023

İstihkak Davası Nedir 2023

İSTİHKAK DAVASI

Bir borçlu hakkında haciz yapıldığı zaman, borçlunun olduğu düşünülen bir mala haciz konulur ve borçlu yahut bir başka üçüncü kişi o malın üçüncü kişiye ait olduğunu iddia ederse, bu malın mülkiyetinin belirlenmesi için açılan davaya istihkak davası denir. İstihkak davası mülkiyeti çekişmeli olan taşınır veya taşınmaz malın kime ait olduğunun tespiti için açılan bir davadır.

Dava asliye hukuk mahkemesine verilecek dilekçe ile açılır. İstihkak davasında davacı dolaysız zilyet durumunda olmayan malik, davalı ise mülkiyet hakkına sahip olmayan dolaysız zilyettir.

İstihkak Davasının Şartları

İstihkak davasını açabilmenin ön koşulu malikin doğrudan zilyetliğini yitirmiş olmasıdır. Bunun yanında malı halen elinde bulunduran kimsenin herhangi geçerli bir hakka sahip olmamasıdır.

İstihkak Davası Nedir 2023

Miras Sebebiyle İstihkak

Türk Medeni Kanunu madde 637 ve devamında yer alır. Miras sebebiyle istihkak, tereke malını elinde bulunduran kişiden bunun alınması adına açılan davadır. Miras sebebiyle istihkak davasının kabul edildiği zaman davaya konu tereke malları, davacıya geri verilir ve burada zilyetlikteki geri vermeye ilişkin kurallar uygulanır.

Hacizde İstihkak

Haczedilen bir malın üçüncü kişiye ait olduğu iddia edildiği zaman hacizde istihkak davası gündeme gelmektedir. Hacizde istihkak davasının amacı o malın mülkiyetinin kesin surette kime ait olduğunun tespit edilmesi değildir. Bu davada malın üzerinde kimin hakimiyetinin olduğu ve haczedilip haczedilemeyeceği tespit edilir.

Mal Borçluda İse;

-İstihkak davasını üçüncü kişi açar

-İspat yükü borçludadır

-İstihkak davasına özel tazminat kalemleri vardır

-Takibin durmasına mahkeme karar verir

Mal Üçüncü Kişide İse;

-İstihkak davasını alacaklı açar

-İspat yükü alacaklıdadır

-İstihkak davasına özel tazminat olmaz

-Takip kendiliğinden durur

İstihkak Davasında Görevli Mahkeme

Görevli mahkeme davanın türüne göre Asliye Hukuk veya İcra Mahkemeleri olabilmektedir.

İstihkak Davasının Sonuçları

İstihkak prosedürü sonunda üçüncü kişinin iddiası kabul edilirse mal üzerindeki haciz kalkacaktır. Eğer malın borçluya ait olduğu ispat edilirse bu durumda o mal da diğer mallar gibi satış işlemine tabi tutulur ve elde edilen bedelden borç ödenir.

TAŞINIR DAVASI

Zilyetliği rızası dışında elinden çıkan eski zilyedin, hali hazır zilyedin hak karinesini kendi üstün hakkını ispat edip çürüterek, kendi zilyetlik karinesine dayanarak taşınır eşyayı geri almak için açacağı davaya taşınır davası denir. Taşınır davası sadece taşınırlar için açılabilir. İstihkak davası ise hem taşınır hem taşınmazlar için açılabilir.

TAŞINIR- İSTİHKAK DAVASI ORTAK ÖZELLİĞİ

Her iki dava da halen başkasının hakimiyetinde bulunan eşyanın davacıya iadesine yöneliktir.

İstihkak Davası Nedir 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu