MANŞET

Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümlülüğü 2023

Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümlülüğü 2023

Eşlerin evlilik birliğinde ortak hakları şöyle sıralanabilir:

  • Ortak Konut Seçme

TMK madde 186’ya göre, eşler oturacağı evi birlikte seçmeleri gerekir. Yani her iki eşte aile konutu birlikte karar vererek seçmeleri gerekir.

  • Evlilik Birliğini Yönetme

Kanuna göre, Eşler evlilik birliğini beraber yürütmek zorundadırlar. Bu kanun maddesi ile kadın erkek eşitliği vurgulanmıştır. Her iki eşinde aynı oranda evlilikte söz hakkı vardır. Bu halde evliliğin yönetimine ilişkin bir durum söz konusu olduğunda eşler birbirini bilgilendirmek ve katılımını sağlamalıdır.

  • Birlikte Yaşama

Evlenmenin doğası gereği eşlerin birlikte yaşama arzusu vardır. TMK madde 185’e göre eşler birlikte yaşamak zorunda olmakla birlikte birbirlerine yardımcı olmak zorundadırlar. Aynı zamanda eşler birbirlerine sadık kalmakla da yükümlüdürler.

  • Evlilik Birliğini Temsil Etme 

Eşler ortak yaşamın devamı boyunca ailenin sürekli ihtiyaçlarını karşılamak için eşlerden birinin 3. kişilerle olan hukuki işlemlerde bulunmasıdır. Evlilik birliğinin bu temsili doğrudan kanundan kaynaklanmaktadır. Eşlerden biri evlilik birliği amacı için yaptığı hukuki işlemin tarafına bunu bildirmek zorunda değildir. Herhalde temsil yetkisi geçerli olur. Önemli olan yapılan işlemin ailenin sürekli ihtiyaçlarını karşılamak için yapılıp yapılmadığıdır.

Ailenin sürekli olmayan ihtiyaçları eşler birlikte hareket etmek zorundadır.

Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümlülüğü 2023
Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümlülüğü 2023

Eşlerin Evlilik Birliğinde Ortak Yükümlülükleri

  • Evlilik Birliğinde Mutluluğun Sağlanması 

Eşler evlilik birliğinin devamı boyunca mutluluğu sağlamalılardır. Çocukların bakımını, eğitimini, korumasını birlikte yapmak zorundalardır. Bu yönde eşlerin özen yükümlülüğü vardır.

  • Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümlülüğü

İster kadın olsun ister erkek olsun eşler birbirilerine sadakat ile bağlı olmak zorundadır. Sadakat yükümlülüğünden sadece zina anlaşılmamalıdır. Bununla birlikte eşin önemli bir sırrını 3. bir kişiyle paylaşmak, evlilik içerisindeki yükümlülüklerden kaçmak için eşi terk etmek, eşin parasını alkol, kumar, uyuşturucu vb. şeyler için harcaması gibi durumlar eşlerin sadakat yükümlülüğüne aykırıdır.

  • Eşlerin Evlilik Birliği İçerisinde Birbirlerine Yardımcı Olması

Eşler evlilik birliği içerisinde birbirleri ile destek ve yardımcı olmalılardır. Burada bahsedilmek istenen maddi yardımdan ziyade manevi yardımdır. Hastalık, üzüntü ve benzeri şeyler manevi olarak düşünülebilir.

  • Çocuklara Bakma Ve Yetiştirme

Eşler çocuklarının bakımına, eğitimine, gözetimine özen göstermeleri gerekir. Ve bunu birlikte yapmak zorundalardır. Çocukların maddi manevi bütün ihtiyaçlarını karşılamak, terbiyesini vermek ve korumakla yükümlüdürler. Bu kapsama üvey evlatlarda girmektedir. Yani eşlerin müşterek çocuğu olmasa dahi diğer eş, eşe yardımcı olmalıdır.

Nitekim TMK madde 338’e göre,

Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler.
Kendi çocuğu üzerinde velâyeti kullanan eşe diğer eş uygun bir şekilde yardımcı olur; durum ve koşullar zorunlu kıldığı ölçüde çocuğun ihtiyaçları için onu temsil eder.

  • Evlilik Birliğinde Giderlere Katılma

Kanun gereği eşler evlilik birliğinde ailenin sürekli ihtiyaçlarını karşılamak için birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve malvarlıklarıyla katılmaları gerekir. Dolayısyla eşin geliri yoksa yani evlilik birliğine gelir sağlayamıyorsa emeğiyle katılmalıdır.

  • Meslek Ve İş Seçimine Özen Gösterme

TMK madde 193’ye göre;

Eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir.

Ancak, meslek ve iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulur.

Eşler yapacakları meslek ve iş seçimi için diğer eşten izin almak zorunda değildir. Ancak yapacakları mesleğin seçiminde evlilik birliğini sarsacak, huzuru bozacak işlerde çalışılamaz.

Evlilik Birliğinde Sadakat Yükümlülüğü 2023

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu