EN SON EKLENENLERYABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

1 Temmuz 2021 Sonrası Yabancıların Türkiye Girişi

1 Temmuz 2021 Sonrası Yabancıların Türkiye Girişi

İçişleri Bakanlığının 28.06.2021 tarihli genelgesine göre 1 Temmuz sonrasında yabancıların Türkiye’ye girişinde bazı önemli değişiklikler yaşandı…

Bakanlığımız tarafınca 81 İl Valiliğine 1 Temmuz 2021 Sonrası Türkiye’ye Giriş Tedbirleri genelgesi gönderildi.

Genelgede, Sağlık Bakanlığı’nın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafınca yazılan bir yazı ile diğer ülkelerde salgının seyrinde yaşanmakta olan gelişmeler de göz önünde bulundurularak 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle sınır kapılarımızda uygulanması gereken tedbirlere dair önerilerin İçişleri Bakanlığı’na iletildiği belirtildi.

Söz konusu genelgede, yeni varyantları ile beraber bazı ülkelerde salgının seyrinde tekrar tırmanış gözlemlendiği ve bu süreçte Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda aşağıda belirtilen tedbir ve uygulamaların tüm kara, deniz, hava ve demiryolu sınır kapılarımızda 1

Temmuz 2021 tarihi itibariyle hayata geçirilmesi gerektiğinin değerlendirildiği belirtilmiş, söz konusu tedbirler ise şu şekilde sıralanmıştır:

Türkiye’ye Girişleri Yasaklanan Ülkeler

1. Bangladeş, Nepal, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Sri Lanka’dan gelen uluslararası uçuşlar bu konuda yeni bir karar alınıncaya dek durduruldu. Bu ülkelerden gelecke kişilerin ülkemize doğrudan seyahat etmesine izin verilmeyecek.

Başka bir ülkeden gelmek ile birlikte son 14 (on dört) günde Bangladeş, Nepal, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan kişilerden Türkiye’ye girişten azami 72 (yetmiş iki) saat önce yapılmış negatif sonucu olan PCR test raporu ibrazı talep edilecektir.

Ayrıca bu kişiler valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 (on dört) gün süreyle karantinaya alınacaktır. Karantinanın 14. gününün sonunda yapılacak olan yeni PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda söz konusu karantina tedbiri sonlandırılacaktır. Yeni PCR testinin sonucu pozitif çıkanlar ise test sonucunun pozitif çıktığı tarihten başlamak üzere izolasyona alınacak ve 14. günlerinin sonunda yeni PCR testinden negatif sonuç alınmasıyla tedbirleri sonlandırılacak.

Karantina Süresi Azaltılan Ülkeler

2. Afganistan ve Pakistan ülkelerinden ülkemize gelen kişiler ile son 14 (on dört) günde bu ülkelerde bulunduğu tespit edilen kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 gün şeklinde uygulanacak olup karantinanın 7. gününde uygulanacak olan PCR testinin negatif çıkması halinde de zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması durumunda ise Sağlık Bakanlığı COVID-­19 rehberi doğrultusunda gerekli işlemler yapılacaktır.

Karantina Usulünde Değişiklik

3. Son 14 (on dört) günde Bangladeş, Nepal, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan veya Sri Lanka ülkelerinde bulunan ya da Afganistan veya Pakistan’dan ülkemize gelen veya son 14 (on dört) günde bu ülkelerde bulunan kişilere yönelik uygulanacak olan zorunlu karantina tedbiri, valiliklerce belirlenen yurtlarda ya da karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde uygulanabilecektir. Karantina otellerinin konaklama ücretleri, bu kişilerin sınır kapılarından otele transferleri vb. hususlara dair usul ve esaslar valilikler tarafından belirlenecek ve ilan edilecektir.

Negatif PCR Testi ile Gelen Ülkeler

4. Birleşik Krallık, Singapur, İran ve Mısır’dan gelen kişilerden, Türkiye’ye girişten azami 72 (yetmiş iki) saat önce yapılmış negatif sonucu olan PCR test raporu ibrazı talep edilecektir.

Diğer Ülkelerin Prosedürleri…

5. Birinci, ikinci ile dördüncü madde kapsamında kalmayan diğer ülkelerden gelen kişilerden, tüm sınır kapılarımızdan (kara, deniz, hava, demiryolu) ülkemize girişlerde girişten en az 14 (on dört) gün önce aşı yaptırıldığına ve / veya ilk PCR testi pozitif sonucunun 28. gününden başlamak üzere COVID-19 hastalığını son 6 ay içinde geçirdiğine dair ilgili ülkesinin resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz eden kişilerden, ayrıca negatif sonuçlu PCR / hızlı antijen test raporu ibrazı talep edilmeyecektir.

Ayrıca bu kişiler için karantina tedbirleri uygulanmayacaktır. Bu ülkelerden Türkiye’ye girişlerde aşı sertifikası ya da hastalığı geçirdiğine dair belgelerin ibraz edilememesi durumunda ise girişten azami 72 (yetmiş iki) saat önce yapılmış negatif sonucu olan PCR test raporu veya girişten azami 48 (kırk sekiz) saat içerisinde yapılmış negatif sonuçlu hızlı antijen test ibrazı yeterli görülecek.

Girişte Test Örneği

6. Sağlık Bakanlığı tarafınca tüm sınır kapılarımızdan (kara, deniz, hava, demiryolu) ülkemize giriş yapacak kişiler, varış noktasında örnekleme (sampling) temelinde PCR testine tabi tutulabilecektir.

Bu kapsamda gelen kişilerden test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitme izni verilecektir. Söz konusu test sonuçlarının pozitif çıkması halinde Sağlık Bakanlığı COVID 19 rehberinin doğrultusunda tedavileri yapılacaktır.

Test sonuçları pozitif çıkan kişiler ile yakın bir temasta bulundukları kişiler, kendilerinin belirlediği adreslerde 14 (on dört) günlük süre ile karantinaya alınacaktır.

Karantinada 10. günün sonunda yapılacak PCR testi sonuçlarının negatif olması halinde karantina koşulları sonlandırılacaktır. Bu kişiler içinde delta varyantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları ise 14. günün sonunda PCR testinin negatif sonucuyla sonlandırılacaktır.

Uçak ve Gemi Mürettebatları

7. Dış ticaret ilişkilerinin olumsuz biçimde etkilenmemesi için, uçak – gemi mürettebatı ile kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamı ve tır şoförleri Covid-19 Coronavirus SARS-CoV-2 PCR testi ile karantina uygulamasından muaf tutulacaktır.

Diğer Detaylar…

8. Sınır kapılarımızdan (kara, deniz, hava, demiryolu) ülkemize giriş yapacak vatandaşlardan;
8.1- Türkiye’ye girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığına ve / veya ilk PCR pozitif testi sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 (altı) ay içinde geçirdiğini belgeleyenler ile girişten azami 72 (yetmiş iki) saat önce yapılmış negatif sonucu olan PCR test raporunu ya da girişten azami 48 (kırk sekiz) saat önce yapılmış negatif sonuçlu hızlı antijen testi ibraz edenlerin ülkemize girişlerine izin verilecektir.

8.2- Yukarıdaki maddede belirtilen belge ya da test sonucunu ibraz edemeyen vatandaşlara sınır kapılarımızda PCR testi uyguladıktan sonra ikamet adreslerine gitmelerine izin verilecek ve testlerinin sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyon durumuna alınmaları sağlanacaktır.

8.3- Öte yandan yurt dışında yaşayan ya da ikamet eden ve izin ya da tatil amacıyla memleketlerine ya da tatil beldesine gelecek vatandaşlara yaz ayları boyunca yaşanabilecek yoğunlaşma da göz önünde bulundurularak Edirne ile Kırklareli illerimizde bulunan kara ile demiryolu sınır kapılarımızla sınırlı kalacak şekilde; yukarıdaki 8.1 maddesinde belirtilen belge ya da negatif test sonuçlarını ibraz edemeyen vatandaşlarımızın temel bilgilerine

(Türkiye içerisinde bulunacakları yer ila adres bilgisi dahil) içeren bir form doldurarak sınır kapılarından geçişlerine izin verilecektir.

Bu şekilde Türkiye’ye girişlerine izin verilen vatandaşlar, uygulama esasları Sağlık Bakanlığı tarafınca belirlenecek şekilde varış noktalarında karantinaya alınacaktır. Ayrıca negatif sonuçlu PCR testi raporu ibraz edene kadar da karantina sürdürülecektir.

Belirtilen tedbire dair vali ya da kaymakam ve Sınır Kapısı Mülki İdare Amirleri tarafınca sınır kapılarında görevli tüm kamu kurumu ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çevresinde gerekli kararlar alınacaktır.

1 Temmuz 2021 Sonrası Yabancıların Türkiye Girişi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu